מושג הדואלוג

מאגר הידע של דואלוג: מאגר הידע המקיף בעברית בתחומי האסטרטגיה והחשיבה המערכתית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

Intro1.jpg

דואלוג (DoAlogue) הוא לוגוס (רעיון, הבנה) הנוצר מעשיה משותפת של אנשים (Do-Alogue). מושג הדואלוג מבקש להחזיר את הדיאלוג למשמעותו המקורית כחיבור בין דיא (διά) - דרך - ולוגוס (λόγος), כלומר רעיון הנוצר דרך הליכה משותפת. שלא כמו ההבנה הרווחת הרואה בדיאלוג תיאור גרידא לדיבור בין שני אנשים, הרעיון הדיאלוגי המקורי רואה בשיח והלמידה הקבוצתית אמצעי באמצעותו נוצר רעיון מארגן חדש:

למידה בצוות מתחילה בדיאלוג - היכולת של משתתפים בצוות להשהות את הנחותיהם ולחבור יחד לחשיבה מקורית. עבור היוונים משמעות הדיא-לוגוס היתה זרימה חופשית של משמעות דרך הקבוצה, המאפשרת לקבוצה ליצור תובנות שלא ניתן להשיג באופן אישי. מעניין לראות כי הפרקטיקה של הדיאלוג השתמרה בהרבה תרבויות "פרימיטיביות", כמו אלו של האינדיאנים, אך נעלמה כמעט לגמרי מן החברה המודרנית. כיום, העקרונות והפרקטיקות של הדיאלוג מתגלים מחדש ומיושמים בתוך ההקשרים העכשוויים. (הדיאלוג שונה מהותית מן המילה הרווחת יותר דיון (discussion) אשר שורשיה (באנגלית) הם percussion (חבטות) ו-concussion (זעזוע) אשר פשוטו כמשמעו מתאר תהליך בו רעיונות מטולטלים קדימה ואחורה במעין תחרות בה המנצח גורף את כל הקופה).

הארגון הלומד, פיטר סנג'י (תרגום שלנו)

מושג הדואלוג נהגה לראשונה על ידי לירן טנקמן במסגרת פרוייקט ליצירת חיבורים בין אוכלוסיות מודרות בירושלים על בסיס מיזמים כלכליים ועסקיים משותפים.

ארגונים כמערכות דואלוגיות

שילוב בין למידה ועשייה (דואלוג) - הדואלוג הוא הבסיס להנעה הנדרשת באקוסיסטם. כוחה של הפעולה הדואלוגית מצוי בין השאר בכך שהיא מאפשרת עמימות ביחס למטרות הערכיות-חזוניות, ומאפשרת בשל כך לרתום את הגורמים המתנגדים... באופן שמקדם את האינטרסים המערכתיים.

מנהיגות באקוסיסטם, מכון ראות

בראייתנו, ארגונים הם מערכות דואלוגיות - מערכות המייצרות משמעות דרך פעולה להשגת מטרות משותפות. הפעולה המשותפת יוצרת את התודעה, והתודעה המשותפת את הדבק הארגוני והיכולת לפעול ביחד. הבנה זו מגולמת בייחוד בתיאור של ארגונים כקהילות של פעולה.

דואלוג אסטרטגי

בתקופות של שינוי ואי-וודאות ארגונים מתקשים יותר ויותר להגדיר לעצמם אסטרטגיה. החשיבה האסטרטגית העסקית, כפי שעוצבה במהלך המאה ה-20, מושתתת על היכולת להבין, לחזות ורק אז לפעול. סוג החשיבה הזה מקשה מאוד על היכולת לייצר משמעות ארגונית ולתכנן למול מציאות שמשתנה בקצב גובר. בשל כך, תחום הייעוץ האסטרטגי מצוי במשבר הולך ומעמיק בשל הניתוק המהותי מהוויית העשייה.

לעומת זאת, הדואלוג האסטרטגי מתבטא ביכולת לייצר הבנה אסטרטגית מתחדשת על בסיס חיכוך יומיומי, לצד גישוש והתנסות מכוונים. פעם אחר פעם אנחנו נוכחים לדעת כי הדרך לגלות את מה שלא ידענו שאנו יודעים, והדרך ללמוד את מה שלא שיערנו שניתן לדעת עוברת דרך פעולה. מהותה של העשייה אסטרטגית המאפשרת חדשנות היא פעולה המלווה במאמץ להסביר לעצמנו, ולשוב ולהמשיג לעצמנו מה אנו עושים ומה למדנו ממה שעשינו. עלינו לייצר לוגוס מתוך העשייה.

ההוויה מכוננת את התודעה

Galileos Dialogue Title Page.png

הלוגוס (ההבנה) הנוצרת מהמאמץ הדואלוגי הוא לא רק נכס אסטרטגי המעצים את הרלוונטיות של הארגון כלפי חוץ, אלא גם מסדיר של ההוויה הפנים-ארגונית. במקום הדיאלוג העקר בין מחלקות שונות ובין עובדים והנהלות (מרחב הפעולה הקלאסי של הייעוץ הארגוני), הפעולה המשותפת מייצרת היגיון פעולה משותף אשר מאפשר לשוב ולפעול ביחד להשגת המטרות המשותפת.

אסטרטגיה אפקטיבית קושרת בין הפעולה לחשיבה, כלומר - גם בין היישום לגיבוש. אנו חושבים כדי לפעול, בוודאות, אבל אנו גם פועלים כדי לחשוב. אנו מנסים דברים והדברים שבסופו של דבר מצליחים מתכנסים לאורך זמן לכדי דפוסים שנהפכים לאסטרטגיות. אין מדובר בהתנהגות שגיונית של אנשים לא מאורגנים, אלא המהות היסודית של למידה אסטרטגית.

הנרי מינצברג, ספארי אסטרטגיות


לקריאה נוספת

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/index.php?title=מושג_הדואלוג&oldid=8269"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.