TAZ

מאגר הידע של דואלוג: מאגר הידע המקיף בעברית בתחומי האסטרטגיה והחשיבה המערכתית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


T.A.Z - מאנגלית - Temporary Autonomous Zone, איזור אוטונומי ארעי, הינו מושג משמעותי בחיים הארגוניים שנטבע בספר הנושא את אותו השם ויצא לאור תחת הפסאודונים חכים ביי (פיטר למבורן וילסון) בשנת 1991. ה-TAZ הינו מרחב חתרני שבו מתקיימת לפרק זמן מוגבל אוטונומיה מן הסמכות. בתוך אוטונומיה זו עשויים להתחולל תהליכים חדשניים משמעותיים, ועל כן לצד הבעיות שביצירה התדירה של "תאזים" בארגון, קיימת גם תועלת רבה מהם, אם הארגון משכיל לרתום את תוצריהם לצרכיו.

למרות שה-TAZ הוא בהגדרתו זמני, הוא מאפשר את השינוי, גם בתהליך הנרמול שלו:

״לרקוד במעלה העמוד והחוצה מבעד לחור העשן, תמרונו של שאמאן המתבצע ב״זווית בלתי אפשרית״ ליקום. ההיסטוריה אומרת שמהפכה מגיעה ל״קביעות״ או לפחות למשך, בעוד שההתקוממות היא ״זמנית״. במובן זה, התקוממות היא כמו ״חווית שיא״ בניגוד לתודעה וחוויה רגילות. בדומה לפסטיבלים, התקוממויות אינן יכולות להתרחש כל יום – אחרת הן לא היו ״בלתי רגילות״. אך רגעים אינטנסיביים כאלה מעניקים תורה ומשמעות לחיים בכללותם. השאמאן חוזר – אינך יכול להישאר על הגג לנצח – אך הדברים השתנו, התרחשו מפנים והתמזגויות – נוצר שינוי.

– חכים ביי, TAZ: איזור אוטנומי ארעי, הוצאת רסלינג.

המרקם והרשת

אחת מהנחות הספר מתייחסת לפער שבין הרשת (net), שהיא המרחב הגלוי שבו שולטת מערכת הסמכות, לבין המרקם (web) הנטווה בפערים שבתוך הרשת. באותם מקומות שהרשת אינה מכירה, עשוי להווצר ה-TAZ, עד לאותו רגע שבו הרשת תעמוד על קיומו של המרקם ותהפוך אותו לחלק מן הרשת.

חשיבותו של הספר נובעת בין השאר מכך שהוא חזה את המשמעויות על החברה ועל המשילות שיהיו לעלייתה של התקשורת הממוחשבת, שתהיה לימים האינטרנט, וההבחנה בין רשת ומרקם חיונית גם כיום להבנה של דינאמיקות בין הרשת הגלויה וה-dark net.

דיברנו על הרשת, אשר ניתן להגדירה ככלל העברת המידע והתקשורת. חלק מן ההעברות הן בעלות עמדת יתרון והן מובלות לאליטות שונות, מה שמקנה לרשת פן היררכי. העברת אחרות הנן פתוחות לכל - ולכן לרשת יש גם פן רוחבי, או א-היררכי. מידע צבאי ומודיעיני הנו מוגבל, וכן מידע בנקאי, מידע הנוגע למטבע וכו'. אך על פי רוב הטלפון, מערכת הדואר, בנקים של נתונים ציבוריים וכו' הנם נגישים לכולם ולכל אחד. וכל, בתוך הרשת, התחילה להופיע רשת נגד (counter-Net) של צללים, אשר לה נוכל לקרוא ה"מרקם" (Web), כאילו היתה הרשת עצמה, ה-Net, רשת דייגים ובתוכה היה מרקם קורי עכביש הנטווה ברווחים הדקים והקרועים של הרשת.

– חכים ביי, TAZ: איזור אוטנומי ארעי, הוצאת רסלינג, עמ' 38-9.


לקריאה נוספת

יש שותפים רבים לכתיבה במאגר הידע. מאמר זה נכתב ברובו על ידי יותם הכהן. ניתן לצטט אותו באופן הבא:

יותם הכהן, TAZ, מאגר הידע של דואלוג, 2014.

הטקסטים במאגר הידע מוגשים תחת רישיון CC-BY 4.0 וניתן לעשות בהם שימוש חופשי כל עוד ניתן קרדיט וקישור למקור.

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/index.php?title=TAZ&oldid=11903"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.