תפריט ניווט

שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוסף בית אחד ,  12:29, 5 באוקטובר 2014
==ההפתעה הבסיסית==
{{תמונה|https://lh3.googleusercontent.com/-lTbMWxAySY8/VDEHnqbr4sI/AAAAAAAACzs/CF1pY94OlhE/w300-h525-no/%D7%94%D7%94%D7%A4%D7%AA%D7%A2%D7%94%2B%D7%94%D7%91%D7%A1%D7%99%D7%A1%D7%99%D7%AA.png|צבי לניר - ההפתעה הבסיסית - מודיעין במשבר|250}}
'''צבי לניר''' שימש כקצין מודיעין בדרגת סא"ל במהלך [[ויקי:מלחמת יום הכיפורים|מלחמת יום הכיפורים]]. עם שוך הקרבות חש לניר כי האופן שבו בחנו חיל המודיעין ולאחר מכן וועדת אגרנט את המחדל ההתרעתי אינו מספק והחליט לצאת למסע מחקרי אישי הנסמך על מחקר היסטורי וקוגניטיבי לבחינת שורשי הכישלון. לניר כתב את עבודת הדוקטורט שלו בנושא ההפתעה, שם גיבש את מושג [[הפתעה בסיסית|ההפתעה הבסיסית]], ופרסם אותה בספר הנושא את אותו שם. חלקו הראשון של הספר מוכיח באופן היסטורי כי מחדל ההתרעה ביום הכיפורים לא נבע מכשל מקומי או אישיותי אלא מגישה כוללת שאיננה רלוונטית. גישה זו איננה מצויה דווקא אצל אנשי המודיעין, אלא במערכת כולה. לטענת לניר, במלחמה נחשף [[פער רלוונטיות]] תפיסתי שלא ניתן לסגור בעזרת עוד מידע. זאת, מאחר והמסגרת התפיסתית עימה בחנה ישראל את המציאות חדלה מלהיות רלוונטית. את הלמידה הנדרשת במצב זה של פער בסיסי מכנה לניר [[למידה בסיסית]], ומאפייניה שונים מן הלמידה המצבית. תכליתה של הלמידה הבסיסית איננה לצבור עוד מידע, או להעשיר מסגרת קיימת, אלא ליצור גישה חדשה להבנת המציאות. את התהליך הזה מכנה לניר [[מסגור מחדש]]. בדיעבד, לעומת זאת, קשה מאוד להבין את ההקשר המקורי, ולכן קל כל כך לדון בכשל המודיעיני מאחר ומסגרת הפרשנות השתנתה באופן דרמטי.
חלקו הראשון של הספר מוכיח באופן היסטורי כי מחדל ההתרעה ביום הכיפורים לא נבע מכשל מקומי או אישיותי אלא מגישה כוללת שאיננה רלוונטית. גישה זו איננה מצויה דווקא אצל אנשי המודיעין, אלא במערכת כולה. לטענת לניר, במלחמה נחשף [[פער רלוונטיות]] תפיסתי שלא ניתן לסגור בעזרת עוד מידע. זאת, מאחר והמסגרת התפיסתית עימה בחנה ישראל את המציאות חדלה מלהיות רלוונטית. את הלמידה הנדרשת במצב זה של פער בסיסי מכנה לניר [[למידה בסיסית]], ומאפייניה שונים מן הלמידה המצבית. תכליתה של הלמידה הבסיסית איננה לצבור עוד מידע, או להעשיר מסגרת קיימת, אלא ליצור גישה חדשה להבנת המציאות. את התהליך הזה מכנה לניר [[מסגור מחדש]]. בדיעבד, לעומת זאת, קשה מאוד להבין את ההקשר המקורי, ולכן קל כל כך לדון בכשל המודיעיני מאחר ומסגרת הפרשנות השתנתה באופן דרמטי.  בחלקו השני של הספר לניר משרטט קווים מנחים לאופן הלמידה הנדרש במצבים של הפתעה בסיסית, אופן הנשען וממשיך לפתח את פריצות הדרך של [[ויקי:דניאל כהנמן|כהנמן]] ו[[ויקי:עמוס טברסקי|טברסקי]], ומניח את התשתית למה שהוא מכנה "מודיעין בסיסי".
==לאחר ההפתעה הבסיסית==

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/מיוחד:השוואה_ניידת/4992"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.