מנהיגות הסתגלותית

מאגר הידע של דואלוג: מאגר הידע המקיף בעברית בתחומי האסטרטגיה והחשיבה המערכתית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מנהיגות הסתגלותית הינו תחום ידע אודות הובלת שינוי במערכות סבוכות בהן אין די בסמכות או בכריזמה אישית כדי להביא לשינוי מהותי. בניגוד לתפיסה הרווחת אודות מנהיגות, השמה דגש על המנהיג היחיד, לרוב זה שבעמדת סמכות, מנהיגות הסתגלותית (adaptive leadership) היא פעולה של אנשים רבים המקדמת שינוי משמעותי במערכת הרחבה. תכלית המנהיגות, לפי גישה זו מצוי בשינוי של דפוסי הפעולה הרחבים במערכת.

כוחה של גישת המנהיגות ההסתגלותית מצוי בכך שהיא מרחיבה את שדה הראיה וכלי ההשפעה שבידי מנהלים וגורמים מובילים אחרים בקידום רעיונות חדשניים. לכן, המנהיגות הסתגלותית מתבקשת למול אתגרים שלא מקבלים מענה ראוי במסגרת הארגונית הרגילה, קרי - אתגרים הסתגלותיים (בניגוד לאתגרים טכניים).

עמדה של מנהיגות הסתגלותית, דורשת שילוב של יכולת להתבונן במבט רחב על הסוגיה (שהיה ב"מרפסת") וכן במרחב העשיה הקונקרטי ("רחבת הריקודים"). רק כך ניתן לפעול מתוך הבנה מערכתית, ולייצר ידע רלוונטי לעיצוב המערכה. (אנו מכנים את הפוזיציה המשלבת התבוננות ועשיה מעבדה דואלוגית).


המנהיגות ההסתגלותית, כאחד מארבעת עמודי התווך של דואלוג מאפשרת קידום מושכל של שינוי מערכתי להשגת רלוונטיות ארגונית בעידן של שינוי.

Flag.png

מקורות המושג

המקור המרכזי ללמוד אודות תפיסת המנהיגות ההסתגלותית מצוי בעבודתם של רון חפץ ומרטי לינסקי מבית הספר למדיניות ציבורית על שם קנדי שבהרווארד. מושג ההסתגלות שאוב מן הביולוגיה, ומתייחס ליכולת של ארגונים להשתנות לנוכח מציאות משתנה ולשמר רלוונטיות מערכתית לאורך זמן.
בנוסף, מושג המנהיגות ההסתגלותית מכיל בתוכו הבחנה מנהיגות מול סמכות, בשל הנטיה הנפוצה לזהות סמכות או כריזמה כמנהיגות. המנהיגות בראיה ההסתגלותית, לעומת זאת, היא זו המקדמת שינוי הנע הלאה מן הסטטוס קוו הקיים במערכת. על כן, מנהיגות הסתגלותית מצריכה תמיד שינוי במערך הערכים ודפוסי הפעולה הקיימים ולכן קשה כל כך להוציא אותה אל הפועל. המנגנונים המקשים על הובלת שינוי מכונים המנעות מעבודה.

גישת דואלוג לפיתוח מנהיגות הסתגלותית

מטרת ההתערבות הארגונית של דואלוג היא להניע בעלי עניין רלוונטיים, ישירים ועקיפים, לצמצם את הפער בין ההתנהלות הרצויה לבין ההתנהלות הקיימת, דרך מחזוריות של תהייה, ניסוי, טעיה ותיקון. לאור הבנת האתגר, המנהל הופך לסוכן שינוי שביכולתו לרתום בעלי עניין בארגון ובסביבתו ללא תלות ישירה בסמכותו ולהנחות שינויים הכרחיים בהתנהלות הארגונית.

שלב המיפוי

  • אנו ממפים את המרחב של כל מנהל בין סמכותו, לבין מצפן המנהיגות הפנימי שלו, ואת התסכולים והחריקות הנוצרים בשל הפערים הללו. על ידי כך המשתתפים מחלצים את אתגרי העומק המורגשים אך לא מזוהים (אתגרים הסתגלותיים.
  • מיפוי הגורמים המובילים להמנעות מעבודה - אנו בוחנים את הסיבות שבגללן הארגון איננו מקדם בשינוי בסוגיות שהינן קריטיות לשגשוג הארגוני.
  • לאחר מכן אנו ממפים את הגורמים הרלוונטיים לאתגר, ואת הגורמים שניתן לרתום פנימה אף שכעת הם אינם מעורבים בנושא.

שלב העיצוב

  • אנו דנים ביכולת לווסת את הטמפרטורה במרחב העבודה כך שלאורך זמן יעשה תהליך של שינוי. המטרה היא להמנע ממציאות של תנועה מהירה מדי שתפגע בתהליך כולו ומנגד לאפשר מספיק אי נחת כדי להביא להמשכיות העבודה. הצורך בשינוי מפעפע מקבוצות שונות ומבעלי עניין שאין ברשותם בהכרח משאבי סמכות, אל המנהלים, בעלי הסמכות, שלבסוף ממסדים את השינוי.
  • אנו מבקשים להבין אילו גורמים עשויים להיות שותפים לשינוי וכיצד ניתן לרתום אותם לעניין. אחת השאלות המרכזיות כאן היא כיצד עלינו להחזיר את העבודה לבעלי העניין?

שלב המימוש

המימוש של מנהיגות הסתגלותית מחייב פיתוח של מעבדה דואלוגית המתבססת על:

  • קידום ניסויים מעשיים - קידום פעולות נסיוניות להוכחת הצלחה של גישות חדשות במרחב העבודה.
  • למידה משותפת - יצירת מרחבי למידה בסיסית משותפים ליצירת שפה משותפת ולפיתוח גישות חדשות להתמודדות עם האתגר ההסתגלותי.

מושגים נלווים

לקריאה נוספת

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/index.php?title=מנהיגות_הסתגלותית&oldid=3731"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.