תובנות

מאגר הידע של דואלוג: מאגר הידע המקיף בעברית בתחומי האסטרטגיה והחשיבה המערכתית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Simple light bulb graphic.png

תובנה היא הבנה חדשה ומשמעותית הנוצרת לרוב בדרך אגב, ומאפשרת פיתוח כיווני חשיבה ופעולה חדשים. תובנות הן כלי מרכזי ביכולתם של אנשים וארגונים ליזום ולהתחדש, אך לעיתים רבות חסרה מתודולוגיה לשימור וניהול התובנות באופן הפוגע ביכולת לרתום אותן לטובת פיתוח חדשנות.

מתי תובנות נוצרות?

במחקר הקוגניטיבי מצויה הבחנה בין שתי מערכות חשיבה שונות - המערכת הלוגית והמערכת האינטואיטיבית-אינסטנקטיבית. הבעיה הנוצרת ממערך זה קשורה בכך שהמערכת הלוגית היא אינקרמנטלית בעיקרה (עובדת במהלך המתקדם מטיעון לטיעון) בעוד שהמערכת האינטואיטיבית מהירה אך מושתתת על כללי אצבע מן העבר. התובנות נוצרות בתווך - בין המערכת הלוגית המאומצת, למערכת האינטואיבית.

המשמעות היא שהתובנות לרוב נוצרות בתוך מקום שההקשר מאוד ברור בו (תולדת המערכת הלוגית) אך מתקיים בו מקום ונחת לחיבורים חדשים. תובנות לכן עולות בדיונים, בשיחות מסדרון, מעבר לשעות העבודה וכיוב'. האתגר על כן הוא לתפוס את התובנות ולרתום אותן חזרה לתוך ההקשר הארגוני, או במילים אחרות: ניהול התובנות.

להרפיה החשיבתית שלי אני מעדיף דרכים קונבנציונאליות יותר. טיול רגלי בפארק, על שפת הים או במדבר, משחק עם הנכדים, מקלחת או שנת לילה טובה, שבה המוח ממשיך לעבוד על הבעיה גם כשהוא "נח". במצבי הרפיה חשיבתי פתוחה יותר לשילוב בין אסוציאציות רחוקות ואז, כאילו מעצמן, נוהגות להיווצר תובנות חדשות ומפתיעות. [...] אני ממליץ בחום שתעשה לך להרגל מעברים תכופים בין ריכוז להרפיה. בעניין זה התיאורים שהבאתי על פואנקרה ופיינמן עשויים להטעות. בעוד שאצלם אפשרה ההרפיה לפתור באבחה אחת בעיה מדעית שהעסיקה אותם שנים רבות, במסע השועלי אין הארה גדולה שמתרחשת פתאום. הוא כרוך במעברים רבים כאלה, שבכל אחד מהם עולות רק תובנות חלקיות, זמניות ומתחלפות. להבנתי, מי שמייצג את הגישה השועלית ליצירת תובנות הוא נבוקוב ומרדפי הפרפרים שלו , שהפכו לחלק בלתי נפרד מהצורה בה ארג את חשיבתו הספרותית לא רק פרפרים הוא לכד בטיוליו הקצרים אלא גם רעיונות חדשים, שהעשירו את כתיבתו.

ד"ר צבי לניר, פנקס הכיס של השועל (Kindle Locations 3720-3727).



ניהול תובנות

פיינמן העיד על עצמו כי כאשר הוא נתקל בקיר אטום חשיבתי "אני מעדיף בדרך כלל [...] מקום שיש בו אוירה של השתחררות. ללגום משקה קל, לצפות בבידור ואז, אם וכאשר התובנה מכה בי לפתע, לשרבט אותה על מפית נייר."

פנקס הכיס של השועל

כדי לממש את הכח הטמון בתובנות

  • מערכת לניהול תובנות

לקריאה נוספת

פואנקרה סיפר, כי התובנה שהביאה אותו לפיתוח הגיאומטריה הלא אוקלידית לא עלתה במוחו בעת ששקד על מחקריו במחשבה ממוקדת. היא צצה כשהיה על סף העלייה לרכבת החשמלית ושוחח עם ידיד על דברים חסרי כל קשר לבעיות התיאוריה הגיאומטרית .

פנקס הכיס של השועל

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/index.php?title=תובנות&oldid=6484"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.