פתיחת התפריט הראשי

שינויים

נוספו 1,596 בתים ,  23:21, 3 בדצמבר 2022
אין תקציר עריכה
אף שהמודל הלוגי חיוני מאוד בשאלות של תכנון והערכה, קיימות בו מספר הנחות יסוד בעייתיות שיש לדעת כיצד לפתור:
*'''מודל תכנוני שלא פעם מוחל על סוגיות אסטרטגיות''' - המודל הלוגי נוצר בעולמות התכנון, מבוסס על גישת [[ההיסטוריה של מושג האסטרטגיה|התכנון האסטרטגי]] אבל לרוב מופעל למול סוגיות אסטרטגיות (מה האימפקט שהארגון בכללותו מנסה לייצר). כמודל תכנוני, הוא עוסק כמעט אך ורק בהיבט הפנים-ארגוני בעוד שאסטרטגיה מחייבת התמודדות עם מה שקורה מחוץ לארגון.
*'''זיהוי של אימפקט כתוצר פעולה של ארגון אחד''' - השפעות משמעותיות ב[[מערכת סבוכה|מערכות סבוכות]] מחייבת הירתמות של גורמים רבים, מעבר לגבולות הארגון וליצירת תנועה [[שילוביות|שילובית]]. החשיבה על השפעה בתוך לוגיקת תשומות => תפוקות => תוצאות מקשה מאוד על החשיבה כיצד משתפים פעולה ברמת ה'''אקו-סיססטם''' להשגת [[אפקט]] שהוא שינוי עמוק במציאות. על רקע זה עולים בשנים האחרונות מודלים חדשים דוגמת רעיון הקולקטיב אימפקט<ref>ראה באתר שיתופים: [http://wiki.sheatufim.org.il/קולקטיב_אימפקט קולקטיב אימפקט]</ref> המנוגד במהותו לרעיון המודל הלוגי.
*'''קושי בסיסי במדידת תוצאות''' - למרות שהמודל מבקש לאפשר לדון בהערכת ההשפעה (impact) הרי שנושא מדידת ההשפעה בארגונים חברתיים עודנו בעייתי ביותר, בייחוד כאשר מדובר על השפעה חברתית-תרבותית (בניגוד למענה מיידי בסיוע). בשל כך, לרוב ארגונים חוזרים למדידה של תפוקות שאין להם בהכרח קשר לתוצאות בפועל. תוצר הפוך הוא הגדרת האימפקט רק במונחים שניתן למדוד (תופעה זה בדרך כלל מופיעה במקום שרואים מספרים רבים בתור התוצאות כאשר אין קשר אמיתי בין המספרים והתוצאה הרצויה).
*'''סכמה לינארית במציאות שאינה לינארית''' - המודל מתאר סכמה לוגית לינארית שיש בה התחלה, אמצע וסוף, כאשר בפועל רוב הפרוייקטים הם מתמשכים, ובשל כך מערבים בכל שלב היבטים מכל אחד מן השלבים. בנוסף, החשיבה הלינארית מקבעת אותנו בתוך המצוי, ומונעת מאיתנו לדון ב[[התהוות|תופעות מתהוות]] שהנן חיוניות לתהליכי השפעה משמעותיים.
*'''המודל לא לוגי בעולם סבוך: פער בין תפוקות והשפעה''' - המודל מבקש להבהיר כיצד התפוקות מייצרות השפעה (תוצאות) אבל בפועל קיים פער שלא ניתן לתיאור בין מה שהארגון עושה (תפוקות) לבין מה שקורה בפועל (תוצאות). הסיבה לכך הם אוסף המרכיבים הבלתי צפויים וה[[כאוס|כאוטיים]] הפועלים במרחב. למעשה, המודל [[מרחב ההכחשה|מכחיש]] לגמרי את קיומה של [[ניהול בתנאי אי-וודאות|אי-וודאות]] בתהליך התכנון ובהוצאת התכנון אל הפועל. בשל כך, השימוש במודל עשוי להקשות על ההתמודדות עם תוצאות בלתי צפויות כאשר אלו תתרחשנה, לטוב או לרע.*'''המודל הוא מודל שמקדם יעילות (לבדוק שהמשאבים מובילים לתוצאות) ומקשה על דיון באיכות השינוי''' - בגלל שהמודל ממוקד בשרשרת הערך הפנימית של הארגון, השאלה המרכזית שהוא מעלה היא האם עבדנו באופן מספיק יעיל. בעולמות חברתיים וציבוריים אחת משאלות היסוד היא האם מה שעשינו יצר ערך חיובי או נזק. המודל לא מאפשר כלל לדון בשאלה הזו, שוב מאחר שהוא ממוקד רק בתווך הפנים-ארגוני.
*'''מקשה על למידה תוך כדי ההוצאה לפועל''' - המודל הלוגי מקדש תהליכי עבודה שיש להם התחלה, אמצע וסוף, ומקשה מאוד על ביצוע שינויים לאור למידה במהלך ה[[חיכוך]] וההוצאה לפועל.

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/מיוחד:השוואה_ניידת/11360"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.