יישום בפועל של מסגרת קינפין

מאגר הידע של דואלוג: מאגר הידע המקיף בעברית בתחומי האסטרטגיה והחשיבה המערכתית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

45px-Gnome-colors-emblem-development.svg.png הערך נמצא בשלבי עבודה: כמו ערכים רבים בויקי, אנחנו עדיין עובדים על ערך זה.


מודל קינפין ככלי להתערבות בארגונים

מתי?

  • כשהפרוצדורות והנהלים הידועים אינם מספיקים את הסחורה;
  • כשנראה שאף בעל מקצוע, בעל תפקיד או מומחה לא יוכל לסייע בהתמודדות עם האתגר.

מה עושים?

  • מחלצים את המתח הבסיסי לרוחב הארגון;
  • מגלים וממשיגים את הידע המעשי הרלוונטי להתמודדות עם המתח הבסיסי;
  • מעמתים את אנשי הארגון עם ההגדרה המחודשת של האתגר ומגדירים את כיווני פעולה.

תהליך זה פורץ חסמים חברתיים, תפעוליים ותפיסתיים בארגון, ללא מחיקת הקיים אלא על ידי מתן לגיטימציה והעצמת הקיים והיומיומי על פני הרשמי. התהליך משחרר ידע שהיה כלוא בארגון ומאפשר ביטויי מנהיגות לכל רוחבו.

הצלחת התהליך תוביל ל:

  • התנהלות יומיומית אפקטיבית יותר של הארגון;
  • חלוקה מאוזנת יותר של מנהיגות בארגון;
  • לכידות והזדהות גבוהות יותר בין הארגון לאנשיו;
  • שיעור הישנות נמוך יותר של מצבי כאוס והתמודדות אפקטיבית יותר עם מצבים כאלה.

אז מהי התיאוריה שבבסיס התהליך?

ארגונים הם מבנים חברתיים בני-קיימא שנוסדו כדי לאפשר שיתוף פעולה מתמשך בין סוכנים שונים בעלי יכולות משלימות למען מימושן של מטרות משותפות. לכן, ארגונים מצוינים בשימור ובייעול תפקוד משותף בין סוכנים. במובן מסוים, בגבולות הארגון, הסוכנים מוותרים על עצמיותם ומתמסרים לתפקידם בפעולה הארגונית המשותפת. כך, נוצרת חלוקת תפקידים ברורה ויעילה שמסייעת לארגון לפעול ולייצר לאורך זמן.

אולם, הקפאת התצורה של הארגון אינה חלה על הסביבה הפנימית והחיצונית בה הוא מתפקד. שכן, השינוי מצוי בכל ולאחרונה אף הולך ומאיץ. ובני האדם הם יצורים מורכבים שאינם ניתנים לתכנות. וכך נוצרים פערים בין פעולת הארגון לבין מאפייני סביבתו ובין פעולת הארגון לכאורה לבין פעולתו בפועל.

בניסיון להתמודד עם השלכות הפערים האלה, הנהלת הארגון מנסה לחזק את מנגנוני היעילות - בקרה, משמעת, הכשרה, חידוד נהלים. אולם פעולות אלה נגזרות מהמרחב הרשמי של הארגון ואין בהם כדי להניע את ההסתגלות הנחוצה לארגון. לשם כך, דרושה לארגון נקודת מבט חיצונית. הארגון צריך לראות בפריים אחד את הפערים שהתהוו, את פעולתו המקובעת ואת נקודות האור הנובעות מהתמודדותם של סוכנים בארגון שנדרשים לפעול ולאלתר למרות הקבעון הארגוני.

רק יציאה מתוך מרחב הנוחות הצר של הארגון שלימים הווה את מקור עוצמתו, תאפשר את הסתגלותו ההכרחית. יציאה זו תחזיר לסוכניו את כוחם, ודרכם יוכל להתחדש.

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/index.php?title=יישום_בפועל_של_מסגרת_קינפין&oldid=8588"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.