מודל SAMR

מאגר הידע של דואלוג: מאגר הידע המקיף בעברית בתחומי האסטרטגיה והחשיבה המערכתית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מודל SAMR
מודל SAMR, מתוך ויקי שיתוף

מודל SAMR מתאר 4 שלבים בהטמעת תהליכי תקשוב בעבודה ארגונית:

  • Substitution - החלפה: הטכנולוגיה מחליפה כלים לא דיגיטליים בהם עשינו שימוש עד כה מבלי לשנות את אופן הפעולה שלנו. כך, למשל, המצגת מחליפה את לוח הכתיבה, שליחה בדוא"ל מחליפה את השליחה הפיזית של מסמכים.
  • Augmentation - אגבור: הטכנולוגיה מאפשרת לנו לעשות את מה שעשינו טוב יותר. כך, השימוש בטכנולוגיה אפשר לאנושות לעבור מכתבי יד להדפסה המונית, באופן שמאפשר הפצה משמעותית של ידע מבלי להגדיר מחדש את תפקידו של הטקסט בחוויה האנושית.
  • Modification - שינוי: השימוש בטכנולוגיה מאפשר שינוי של צורת הפעולה שלנו. כך, למשל, ניסיון הדיגיטציה של המערכות האנציקלופדיות הישנות (ובראשן בריטניקה) היה בגדר אגבור, אך לעומתן, ויקיפדיה הצליחה כי היא שינתה מהותית את האופן שבו הידע נוצר (בשיתופיות ולא על ידי מומחים), ואפשר לעשות במדיום האינטרנטי שימוש נרחב הרבה יותר.
  • Redefinition - הגדרה מחדש: הטכנולוגיה מאפשרת להתנתק מכבלי הקיים ולהגדיר מחדש את התחום. למשל, המעבר מתקשורת דוא"ל, שמעתיקה במקורה את המכתבים והדואר הנע אך מאגברת אותה, לתקשורת של רשתות חברתיות היא הגדרה מחדש של צורת התקשורת האנושית.

המודל הוצג על ידי החוקר ד"ר רובין פואנטדורה בשנת 2006 ועסק במקורו באימפלמנטציה של כלים טכנולוגיים בהכשרה ופדגוגיה. בעבודת דואלוג אנו עושים שימוש במודל לטובת תהליכי הטמעת תקשוב בעבודה הארגונית גם בעולם לא הדרכתיים, דוגמת עולם ניהול הידע.

הדוגמא של אופיס

לוגואים של מייקרוסופט אופיס
אופיס - הפיכת המשרד הממשי לדיגיטלי

ערכת התוכנה של Microsoft Office מבטאת במובנים רבים שלבים מוקדמים (מרמת S ו-A) של הטמעת טכנולוגיה בארגונים. התוכנה מעתיקה במהותה (וגם בשמה) את המשרד האופייני של שנות ה-80':

  • התיקיות שעל המדף המכילות קבצי מסמכים הופכות להיות תיקיות וירטואליות המכילות קבצים דיגיטליים (אך כמו בעולם הממשי, אפשר להציב קובץ רק במקום אחד)
  • מכונת הכתיבה מומרת במעבד תמלילים שיש לו אמנם הרבה יותר יכולות (augmentation) אך עדיין לא מאפשר למספר אנשים ליצור במקביל ידע משותף.
  • PowerPoint החליפה את מטול השקפים האנלוגי, אך עדיין לא ניתן לעצב ולשנות את השקפים בתהליך ההצגה, בוודאי שלא במשותף. כמו השקף האנלוגי, גם לשקף ב-PowerPoint יש גבולות מוגדרים וקשיחים, ולא ניתן לשוטט ולהעמיק בתוך הקנבס (השקף נשאר שקף).
  • תכנת Excel מחליפה את מחברת החשבונות, אך לא מאפשרת (עד לשנים האחרונות) שאיבה אוטומטית של המידע ומערכת של חיווי והתראה אוטומטיים.

מאז 2011 מייקרוסופט מנהלת תהליך של מעבר לעולם הענן (Office 365) לטובת תחילת תהליך של Modification המאפשר שימוש ביכולות הרשת והענן. תהליך זה הוכתר עד כה בהצלחה חלקית בלבד, בין היתר בשל החלטתה של מייקרוסופט לשמר את הפונקציונליות המוכרת של החבילה שלא השתנתה מהותית מאז 1995.

טבלה מסכמת

רמה הגדרה דוגמא  הערך הפונקציונאלי בעבודת הארגון  
Substitution החלפה   נעשה שימוש בטכנולוגיית מחשוב כדי לבצע את אותה המשימה שנעשתה קודם לשימוש בטכנולוגיה החדשה. שימוש במדפסת לטובת הגשת מסמכים. לא מתקיים שינוי פונקציונאלי בעבודת המערכת. קיימים איזורים שלמים בעשייה הארגונית שבהם המחשוב הוא שולי לליבת העבודה שהיא חוץ-טכנולוגית, ועל כך במעבר למחשוב אין ערך אלא להחלפתה במתכונת דיגיטאלית.
Augmentation אגבור     הטכנולוגיה מציגה כלים אפקטיביים יותר במימוש מטלות מוכרות. שימוש בטופס ממוחשב לטובת העברת משוב או מבחן, במקום לעשות שימוש בנייר וכלי כתיבה.

שליחת מסמך לתיאום בדוא"ל במקום לשלוח בדואר.

ישנו ערך פונקציונאלי, בעיקר בהיבטי יעילות (מהירות, משאבים, תפוצה וכיוב'). אלו עשויים להגביר את המעורבות של עובדים ולשפר היבטים נרחבים יותר בעבודה הארגונית.
Modification שינוי השלב הראשון במעבר משיפור של הקיים לשימוש מודע ביכולות הייחודיות של הטכנולוגיה.   שימוש במעבד תמלילים שיתופי (דוגמת Google Docs) כדי לאפשר כתיבה משותפת של מסמכים. מדובר בשינוי פונקציונאלי עמוק המשפיע על פעילות הארגון ברמות נרחבות. בדוגמה של שימוש במסמך גוגל, נשבר המבנה הלינארי של תהליך כתיבת המסמך וניתן ליצור ידע שהוא שיתופי במהותו כך שכל היוצרים לוקחים עליו בעלות.
Redefinition הגדרה מחדש          טכנולוגיית התקשוב מאפשרת יכולות חדשות שלא היו אפשריות קודם לכן.   הקמת רשת חברתית פנים ארגונית אשר מאפשר החלפה של מאגר המסמכים באוסף של מדריכים מצולמים אותם יוצרים העובדים באופן רציף בעבודתם. הטכנולוגיה משמשת שינוי מהותי בעבודת הארגון. על ידי כך הארגון משנה את זהותו, את חלוקת העבודה בתוכו, מפנה עובדים ממטלות ישנות, ומציב עבורם אתגרים חדשים.

לקריאה נוספת

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/index.php?title=מודל_SAMR&oldid=8980"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.