פרובלמטיזציה

מאגר הידע של דואלוג: מאגר הידע המקיף בעברית בתחומי האסטרטגיה והחשיבה המערכתית
גרסה מ־12:05, 7 ביולי 2017 מאת Office (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

פרובלמטיזציה (בעברית לעתים בִּיעוּת, מלשון הפיכה לבעיה) היא תהליך מודע שבו מנכיחים בעייתיות של היבט מסויים באופן שלא מאפשר להמשיך ולדבוק בו ללא ביקורת. הפרובלמטיזציה היא כלי מרכזי בעידוד תהליכי למידה והסתגלות, כאשר היא מנוהלת בחכמה. במובנים רבים, הפרובלמטיזציה היא אחת מן הדרכים להביא לעליית הטמפרטורה על מנת לפרוץ את מרחב ההכחשה בארגון ביחס לבעיותיו ולהביא על ידי כך לשינוי בדפוסי העבודה.

כוחה של הפרובלמטיזציה הוא שאפשר לחוש את קריסת המערכת התפיסתית הקיימת בהווה, אך הפיתרון איננו נראה לעיין, ועל כן יש לצאת באופן משותף לגילויו. מנגד, פרובלמטיזציה שמנוהלת ללא אופק של למידה, בשרלטנות, או בתקיפות רבה מדי, עשויה להביא לאנומיה ארגונית או להדרת הפרובלמטור. זאת, מאחר והיא מכלה את המשאבים הקוגניטיביים בארגון.

דוגמה

ניתן להתבונן בעבודה שעשתה חבורת המקהל שעסקה בנושאי מודיעין, כפרובלמטיזציה של הגישה המודיעינית המסורתית. בעבודתם, הם חדרו לבעייתיות הקיימת בצורה הקיימת שבה עושים מודיעין, והציגו את חוסר התוחלת מחד (למשל בדף כשלונה של ההתרעה), ועסקו בסיבות העמוקות לחוסר ההצלחה הזה מאידך (למשל בדף הבעיתיות בהגיונותיה של תפישת המודיעין המסורתית).

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/index.php?title=פרובלמטיזציה&oldid=8246"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.