רלוונטיות

מאגר הידע של דואלוג: מאגר הידע המקיף בעברית בתחומי האסטרטגיה והחשיבה המערכתית
גרסה מ־15:44, 15 באפריל 2021 מאת Office (שיחה | תרומות) (החלפת טקסט – "{{ניהול}}" ב־"{{קרדיט|שנה=2020}} ")
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

רלוונטיות היא מצב של תאימות אפקטיבית בין תפיסת הארגון והמציאות בסביבתה. כאשר מתקיים מצב של רלוונטיות, פעילויות רבות נעשות פשוטות ומובנות מאליהן, וניתן להשיג יחד משימות מורכבות.

החשיבות של מושג הרלוונטיות בסביבה האסטרטגית

התאימות בין צורת החשיבה ודפוסי הפעילות שלנו לבין המציאות אותה אנו פוגשים היא הכרחית בכל צורת פעולה ארגונית. כך, לדוגמה, ברור כי מרכז שירות שאינו יודע לתת שירות בשפה המשמשת חלק משמעותי מהאוכלוסיה פועל באופן שאיננו אפקטיבי. עם זאת, במרחב הטקטי קל מאוד להבין את חוסר הרלוונטיות. לכן, מי שפוגש את המציאות באופן קונקרטי מייצר לא פעם למידה מהירה מאוד ולא פעם כזו שהיא בלתי מודעת. צורת הלמידה הזו מאפיינת סוכני מכירות שמתאימים באופן מהיר מאוד את המוצרים המוצעים על ידם לאוכלוסיה לאור משוב ישיר ורציף על הביקוש למוצרים אותם הם מוכרים.

לעומת זאת, בסביבה האסטרטגית, ובשאלות המאפיינות אותה, הרבה יותר קשה לעמוד על אבדן הרלוונטיות, ויותר קשה לייצר אותה. לא פעם ארגונים נבנים מתוך חוויה בלתי אמצעית שקשורה במציאות מסויימת, וכאשר המציאות הזו משתנה הם מתקשים מאוד להבין את השינוי החיצוני, ואת השינוי הארגוני המתבקש.

לכן, מושג הרלוונטיות חיוני דווקא בקומה האסטרטגית בארגון, מאחר והוא מחייב את ההנהלה לחשוב באופן תדיר על המפגש של הארגון שלהם עם הסביבה. בשל כך, החוקרים הראשונים שעסקו בתחום האסטרטגיה העסקית העלו את החשיבות של הלימה בין הסביבה החיצונית והפנימית ולאור זאת יצרו את מודל ה-SWOT. אלא שהמודל אינו מספק מענה למורכבות של שאלת הרלוונטיות, ועל כן מחייב שימוש בכלים ותהליכים נוספים דוגמת המודל המערכתי לחשיבה אסטרטגית ותהליכים לפיתוח למידה בסיסית בארגון.

לקריאה נוספת

יש שותפים רבים לכתיבה במאגר הידע. מאמר זה נכתב ברובו על ידי יותם הכהן. ניתן לצטט אותו באופן הבא:

יותם הכהן, רלוונטיות, מאגר הידע של דואלוג, 2020.

הטקסטים במאגר הידע מוגשים תחת רישיון CC-BY 4.0 וניתן לעשות בהם שימוש חופשי כל עוד ניתן קרדיט וקישור למקור.

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/index.php?title=רלוונטיות&oldid=10213"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.