הבדלים בין גרסאות בדף "סף הכאוס"

מאגר הידע של דואלוג: מאגר הידע המקיף בעברית בתחומי האסטרטגיה והחשיבה המערכתית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(יצירת דף עם התוכן "'''סף הכאוס''' הוא תיאור של המרחב שבין האיזור הסדור לבין הכאוטי, ומאפשר עמידה על האי...")
 
 
(9 גרסאות ביניים של 2 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
'''סף הכאוס''' הוא תיאור של המרחב שבין האיזור הסדור לבין ה[[כאוס|כאוטי]], ומאפשר עמידה על האיכויות הייחודיות של מרחב זה.  
+
{{באנר|תמונה=Close-up_of_a_skylight_on_coastal_plain,_with_lava_stalactites_forming_on_the_roof_of_the_tube.jpg}}
 +
[[File:Complex-adaptive-system.jpg|thumb|281x281px|מערכת מסתגלת כתופעה המצוייה תמיד בסף הכאוס]]
 +
'''סף הכאוס '''(לעתים 'גבול הכאוס', ''edge of chaos'') הוא תיאור של המרחב שבין האיזור [[סבוך|המאורגן יותר]] לבין זה ה[[כאוס|כאוטי]], ומאפשר עמידה על האיכויות הייחודיות של מרחב זה.  
 +
 
 +
בשל היציאה מן הסדר, מתרבות במרחב זה ההזדמנויות, לצד עליה ברמת הסיכונים. מנגד, הקרבה לאיזור הסדור מאפשרת לשוב ולרתום את הכוחות וההזדמנויות המצויים באיזורים הכאוטיים לטובת עשייה סדורה ומתמשכת. בשל הסמיכות בין האיזור הסבוך והכאוטי, סף הכאוס הוא המרחב שבו מתחוללת [[התהוות]] היונקת את הדינאמיות מן הכאוס אך המייצרת סדר ודפוסים חדשים לטווח ארוך. 
 
==רקע==
 
==רקע==
מקורו של ה[[מושג]] מצוי בתופעות ייחודיות המתגלות במדעי הטבע (בפיזיקה, בכימיה ובביולוגיה) באיזורים הסיפיים.  
+
מקורו של ה[[מושג]] מצוי בתופעות ייחודיות המתגלות במדעי הטבע (בפיזיקה, בכימיה ובביולוגיה) באיזורים הסיפיים. נהוג לתאר את המצב ההתחלתי של הווצרות החיים כאירוע ייחודי על סף הכאוס המוביל להתהוות מציאות חדשה וייחודית על פני כדור הארץ.<ref>ראה למשל מצגת: [http://www.researchgate.net/profile/David_L_Abel/publication/215525902_Life_origin_The_role_of_complexity_at_the_edge_of_chaos/links/0046351acd786b7546000000?ev=pub_ext_doc_dl&origin=publication_detail&inViewer=true?.ppt Life origin: The role of complexity at the edge of chaos]</ref>
  
 
== שימוש בעולם הארגוני ==
 
== שימוש בעולם הארגוני ==
 
המושג מאפשר לתאר איזורים ייחודיים בארגון ובעבודה, אשר מצליחים להתשתמש בטוב שבשני העולמות - הסדור והלא הסדור, כדי לחולל [[חדשנות]] הנצרכת לטובת ה[[הסתגלות]] המערכתית של הארגון.  
 
המושג מאפשר לתאר איזורים ייחודיים בארגון ובעבודה, אשר מצליחים להתשתמש בטוב שבשני העולמות - הסדור והלא הסדור, כדי לחולל [[חדשנות]] הנצרכת לטובת ה[[הסתגלות]] המערכתית של הארגון.  
{{בעבודה}}
 
  
 +
בארגונים רבים, קיימות דרגות חופש שונות באיזורי הפעולה השונים בארגון, המאפשרים ייצירת איים על סף הכאוס, אשר מסייעים לארגון כולו לפעול בגמישות וב[[רלוונטיות]] בשעת הצורך. כך, למשל, גופי R&D, לעומת למשל מחלקת מכירות בארגון, אמורים לסייע לארגון להתפתח בכיוונים חדשים, ולרוב מתהווים בצורה פחות היררכית ויותר דינאמית ורשתית על מנת לעמוד בתפקידם. במקביל, ארגונים מסויימים מצליחים לשמר מצב של סף כאוס לרוחב הארגון. מצב זה רלוונטי לארגונים הנדרשים לייצר מענים רלוונטיים וחדשניים בטווחי זמן קצרים. 
 +
 +
== לקריאה נוספת ==
 +
* [[סביבה מעודדת חדשנות]]
 +
* [[התהוות]]
 +
== קישורים חיצוניים ==
 +
* [http://www.xn--7dbl2a.com/wiki/%D7%9E%D7%95%D7%A9%D7%92%D7%99%D7%9D/%D7%A1%D7%A3-%D7%94%D7%9B%D7%90%D7%95%D7%A1/ סף הכאוס] - ערך במערכת הויקי של אתר ייצור ידע. 
 +
* [http://www.amazon.co.uk/Leading-Edge-Chaos-Critical-Elements/dp/0735203121 Leading on the Edge of Chaos:the 10 Critical Elements of Success in Volatile Times]
 +
* עפרון רזי, ליאור בריכטה ופיני יחזקאלי - [http://www.ידע.com/wp-content/uploads/2014/04/Unit-101.pdf יחידה 101, אי על סף הכאוס]
 +
* [http://www.themarker.com/technation/1.2126413 הכירו את הממונה על חוק שימור הטירוף], כתבה באתר דה-מרקר על שימור ה[[חדשנות]] ביחידת 8200. 
 +
 +
== הערות שוליים ==
 
[[קטגוריה:מושגים]]
 
[[קטגוריה:מושגים]]
[[קטגוריה:חדשנות]]
+
[[קטגוריה:חדשנות 💡]]
 
[[קטגוריה:אי-וודאות]]
 
[[קטגוריה:אי-וודאות]]
 +
[[קטגוריה:מורכבות]]
 +
[[קטגוריה:מערכת סבוכה]]
 +
[[קטגוריה:הסתגלות]]
 +
[[קטגוריה:גמישות]]
 +
[[קטגוריה:VUCA]]

גרסה אחרונה מ־22:19, 19 באפריל 2017

Close-up of a skylight on coastal plain, with lava stalactites forming on the roof of the tube.jpg

מערכת מסתגלת כתופעה המצוייה תמיד בסף הכאוס

סף הכאוס (לעתים 'גבול הכאוס', edge of chaos) הוא תיאור של המרחב שבין האיזור המאורגן יותר לבין זה הכאוטי, ומאפשר עמידה על האיכויות הייחודיות של מרחב זה.

בשל היציאה מן הסדר, מתרבות במרחב זה ההזדמנויות, לצד עליה ברמת הסיכונים. מנגד, הקרבה לאיזור הסדור מאפשרת לשוב ולרתום את הכוחות וההזדמנויות המצויים באיזורים הכאוטיים לטובת עשייה סדורה ומתמשכת. בשל הסמיכות בין האיזור הסבוך והכאוטי, סף הכאוס הוא המרחב שבו מתחוללת התהוות היונקת את הדינאמיות מן הכאוס אך המייצרת סדר ודפוסים חדשים לטווח ארוך.

רקע

מקורו של המושג מצוי בתופעות ייחודיות המתגלות במדעי הטבע (בפיזיקה, בכימיה ובביולוגיה) באיזורים הסיפיים. נהוג לתאר את המצב ההתחלתי של הווצרות החיים כאירוע ייחודי על סף הכאוס המוביל להתהוות מציאות חדשה וייחודית על פני כדור הארץ.[1]

שימוש בעולם הארגוני

המושג מאפשר לתאר איזורים ייחודיים בארגון ובעבודה, אשר מצליחים להתשתמש בטוב שבשני העולמות - הסדור והלא הסדור, כדי לחולל חדשנות הנצרכת לטובת ההסתגלות המערכתית של הארגון.

בארגונים רבים, קיימות דרגות חופש שונות באיזורי הפעולה השונים בארגון, המאפשרים ייצירת איים על סף הכאוס, אשר מסייעים לארגון כולו לפעול בגמישות וברלוונטיות בשעת הצורך. כך, למשל, גופי R&D, לעומת למשל מחלקת מכירות בארגון, אמורים לסייע לארגון להתפתח בכיוונים חדשים, ולרוב מתהווים בצורה פחות היררכית ויותר דינאמית ורשתית על מנת לעמוד בתפקידם. במקביל, ארגונים מסויימים מצליחים לשמר מצב של סף כאוס לרוחב הארגון. מצב זה רלוונטי לארגונים הנדרשים לייצר מענים רלוונטיים וחדשניים בטווחי זמן קצרים.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/index.php?title=סף_הכאוס&oldid=8152"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.