מנהיגות הסתגלותית

כיצד נוכל להתאים את עצמנו לעולם המשתנה? 

חדשנות, רלוונטיות והתאמה לשינויים נובעים משילוב של עירנות ויצירתיות ברמה הקונספטואלית עם יכולת להוביל בפועל את השינוי. ככל שהמערכת בה אנו פועלים מורכבת ומבוססת יותר, היכולת להשתנות ולהסתגל לשינוי הופכת קשה יותר ויותר. לכן, לא די בהבנה של השינוי של כיווני הפעולה הנדרשים – מנהיגות המובילה את השינוי היא היבט הכרחי ביכולת לשנות מסלול ולפעול באופן אפקטיבי. זהו שינוי שתמיד ימצא בעימות מול מה שכבר קיים, ולכן יש לנהל אותו באופן עמוק ומחושב. לרוב, מדובר בשינוי שחורג מגבולות הסמכות של המנהל ("לא קשור רק לצוות / מחלקה שלי") ולכן הידע הנרכש של המנהל, בניסיון ובהכשרות, פחות מסייע במצבים כאלו. 

גישת המנהיגות ההסתגלותית עוסקת בדיוק בשאלות אלו. היא מביאה לקדמה את הדיון ביכולת שלנו להניע שינוי, ומספקת מגוון כלים ופרספקטיבות על תהליכי שינוי. מתוך ניסיון של למעלה מ-7 שנים בשימוש, פיתוח והטמעה של כלים מתחום המנהיגות ההסתגלותית במגזר הציבורי והפרטי, אנו מוצאים את הגישה הזו רלוונטית מתמיד לפיתוח מנהלים בעידן של חוסר ודאות מתמשכת וצורך מתמיד בהובלת שינויים מורכבים. הסדנה מאפשרת קפיצה מהירה למים של ארגז הכלים שמביאה הגישה. 

אודות הגישה

רונלד חפץ, בהרצאה ביוון ב-2010 בנושא של "מנהיגות במצבי משבר".
פרופ' רון חפץ מהקנדי סקול בהרווארד
משותף ברישיון CC BY-SA 2. הועלה על ידי משתמש ΠΑΣΟΚ לפליקר.

גישת המנהיגות ההסתגלותית (Adaptive Leadership) פותחה בעשורים האחרונים בבית הספר לממשל באוניברסיטת הרווארד, על ידי הפרופסורים רונאלד חפץ ומרטי לינסקי. הגישה רואה בהובלת שינוי והסתגלות למציאות משתנה את התמצית הבסיסית ביותר של מנהיגות, ופיתחה לאור זאת תיאוריה, מתודולוגיה וכלים המשדרגים את יכולתם של פרטים וארגונים להתמודד עם אתגרים הסתגלותיים.

גישות המנהיגות מסורתיות מתמקדות בפיתוח דמותו של המנהל כאישיות הפועלת מתוך הזדהות עם מטרותיה, ופועלת במגוון דרכים על מנת להוביל את העובדים לביצוע משימותיהם. אנו מאמינים שבעולם המורכב של ימינו – כל זה כבר לא מספיק.  מבלי לדבר על מורכבות המערכת בה פועל המנהל, ומבלי לדון בקושי ובהכרח להוביל שינוי, הגישות האלו אינן מסייעות להתמודדות עם מצבים חדשים ומורכבים, כדוגמת אלו שהעולם המשתנה והסבוך של ימינו מספק לרוב.

בניגוד לגישות מסורתיות לפיתוח מנהיגות, גישת המנהיגות ההסתגלותית מותאמת במיוחד לפעולה והובלת שינוי במערכות מרובות שחקנים ומעצימה את יכולתו של הפרט להבין את המערכת ומתוך כך לתכנן ולהוביל שינוי בעל משמעויות אסטרטגיות. גישת המנהיגות ההסתגלותית מסייעת למנהלים לעצב את תפקידם כמניעי שינוי. המושגים והכלים של גישה זו מסייעת בזיהוי אתגרים רוחביים וברתימת שותפים לשינוי.

אודות הסדנה

הסדנה חושפת את המשתתפים לגישת המנהיגות ההסתגלותית – למידת העקרונות, הטרמינולוגיה והפרקטיקה תוך הטמעת כלים מעשיים להובלת שינוי בסביבה המערכתית לאור עקרונות הגישה.
 
אנו משלבים בין לימוד השיטה לבין ניתוח של מקרי מבחן שהקבוצה מביאה באמצעות המתודולוגיה של הגישה, ובכך אנו מאפשרים לתרגם את העקרונות לכלים מעשיים ומובנים שהמשתתפים יוכלו לעשות בהם שימוש בפרקטיקה של היומיום.

מפגש ראשון – פתיחה והיכרות: הצגת עקרי הגישה: בין אתגר טכני להסתגלותי ובין מנהיגות לסמכות: זיהוי חסמים לשינוי בארגונים ופיתוח עמדת מנהיגות אישית.

מפגש שני – מקרי מבחן: הצגת שני מקרי מבחן על ידי מנחי הסדנה; דיון מונחה במקרים ובתובנות העולות מהם; פיתוח מושגי נוסף: כלים להנעת שינוי: זיהוי האתגר החבוי, מיפוי בעלי העניין ורתימת שותפים, ויסות טמפרטורת העבודה בארגון 

מפגש שלישי – מקרי מבחן של המשתתפים: הצגת מקרי מבחן על ידי משתתפי הסדנה; דיון קבוצתי; סיכום

הרשמה למחזור הבא של התכנית

תכנית המנהלים מתקיימת אחת לתקופה לפי הרשמת מועמדים לתכנית. אם את/ה מעוניין להיכלל בתכנית הבאה אנא הירשם בטופס בקישור שמשמאל. ההרשמה ללא התחייבות.