הבדלים בין גרסאות בדף "ניהול המערכה במרחב המוניציפאלי"

מאגר הידע של דואלוג: מאגר הידע המקיף בעברית בתחומי האסטרטגיה והחשיבה המערכתית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(יצירת דף עם התוכן "אתגרי הניהול העומדים בפני הרשות המקומית, קטגוריה:רשויות מקומיות קטגוריה:רשות מוניצ...")
 
שורה 1: שורה 1:
אתגרי הניהול העומדים בפני הרשות המקומית,  
+
הרשות המקומית היא פקעת של אינטרסים ובעלי עניין מגוונים - החל במאפייני האוכלוסיה המגוונים, עבור בארגונים ובמוסדות הפועלים בשטחה, וכלה בגורמים כלל-ארציים, ומשרדי ממשלה השונים. בשל כך, אתגרי הניהול העומדים בפני הרשות המקומית ובפני דרגי הניהול השונים בתוכה, הם מורכבים ביותר. לצד כלי הניהול הקיימים בידיהם, הנוגעים למנהל תקין של הרשות, גורמי הרשות המקומית נדרשים להפגין [[חשיבה מערכתית|ראיה מערכתית]] ויכולת תכלול והובלת תהליכים ב[[סבוך|סביבה סבוכה]].
 +
 
 +
==אתגרי הניהול ברשות המקומית==
 +
מעבר לתפעול השוטף של מערכת ארגונית גדולה שהניהול שלה מורכב כשלעצמו (ניהול תקציבי, תכנון ניהול ופיקוח, ניהול כח אדם וכיוב') הרשות המקומית נדרשת בראש ובראשונה לעיצוב המרחב שבאחריותה - אינספור האינטראקציות המתרחשות במרחב העירוני או האיזורי. האתגר נובע מכך שמרחב האחריות של הרשות מצוי הרחק מעבר למוטת השליטה הארגונית שלה. כך, לדוגמא, מרחב החינוך בעיר כולל מגוון רב של מוסדות, קהלי יעד, אוכלוסיות, ובעלי עניין, והתוויית מדיניות במרחב זה מצריכה מבט מקיף, [[חיכוך]] נרחב עם הגורמים הפועלים, ויכולת ניהול בסביבה מורכבת.
 +
 
 +
==אז מה עושים?==
 +
הרשות המקומית מצויה בצומת של הרבה מאוד גורמים. עובדה זו יכולה להסב בלבול, הצפה בגירויים ובמידע וליצור עומס ניהולי. כדי להתמודד עם עומס זה, נוטים מנהלים ועובדים לא פעם 'לסגור מדפים', [[מרחב ההכחשה|להתכחש למהות האתגרים]], ולהתכנסות לעבודה על פי נהלים סגורים. העומס הקוגניטיבי מייצר תחושה של [[כאוס]] ועל כן תחושה זו מצריכה התכנסות למרחב [[פשוט|הידוע]] והמוכר.
 +
אך '''ההימצאות בצומת האמורה היא גם ההזדמנות הגדולה של הרשויות המקומיות''' - המיצוב המבני מאפשר את הפוטנציאל ליצירת [[ראיה מערכתית]] ולהובלת תהליכים משמעותיים במרחב האחריות. כדי להגיע לפוזיציה זו, יש לפתח גישה ניהולית ייחודית לרשות המקומית, המבוססת על המיקום המבני של הרשות כגשר וצומת, ועל האחריות להיות מנהיגה ב[[אקוסיסטם]].
 +
==
 +
 
 +
 
 +
* '''האתגר התפיסתי'''
 +
* '''אתגר רתימת גורמי ה[[מערכת]]'''
 +
* '''פיתוח וניהול שיתופי פעולה'''
 +
* '''האתגר הרב/בין-מגזרי'''
 +
* '''
 +
להחליף את מושגי התכנון והשליטה
 +
 
 +
 
  
 
[[קטגוריה:רשויות מקומיות]]
 
[[קטגוריה:רשויות מקומיות]]

גרסה מ־16:28, 12 במאי 2014

הרשות המקומית היא פקעת של אינטרסים ובעלי עניין מגוונים - החל במאפייני האוכלוסיה המגוונים, עבור בארגונים ובמוסדות הפועלים בשטחה, וכלה בגורמים כלל-ארציים, ומשרדי ממשלה השונים. בשל כך, אתגרי הניהול העומדים בפני הרשות המקומית ובפני דרגי הניהול השונים בתוכה, הם מורכבים ביותר. לצד כלי הניהול הקיימים בידיהם, הנוגעים למנהל תקין של הרשות, גורמי הרשות המקומית נדרשים להפגין ראיה מערכתית ויכולת תכלול והובלת תהליכים בסביבה סבוכה.

אתגרי הניהול ברשות המקומית

מעבר לתפעול השוטף של מערכת ארגונית גדולה שהניהול שלה מורכב כשלעצמו (ניהול תקציבי, תכנון ניהול ופיקוח, ניהול כח אדם וכיוב') הרשות המקומית נדרשת בראש ובראשונה לעיצוב המרחב שבאחריותה - אינספור האינטראקציות המתרחשות במרחב העירוני או האיזורי. האתגר נובע מכך שמרחב האחריות של הרשות מצוי הרחק מעבר למוטת השליטה הארגונית שלה. כך, לדוגמא, מרחב החינוך בעיר כולל מגוון רב של מוסדות, קהלי יעד, אוכלוסיות, ובעלי עניין, והתוויית מדיניות במרחב זה מצריכה מבט מקיף, חיכוך נרחב עם הגורמים הפועלים, ויכולת ניהול בסביבה מורכבת.

אז מה עושים?

הרשות המקומית מצויה בצומת של הרבה מאוד גורמים. עובדה זו יכולה להסב בלבול, הצפה בגירויים ובמידע וליצור עומס ניהולי. כדי להתמודד עם עומס זה, נוטים מנהלים ועובדים לא פעם 'לסגור מדפים', להתכחש למהות האתגרים, ולהתכנסות לעבודה על פי נהלים סגורים. העומס הקוגניטיבי מייצר תחושה של כאוס ועל כן תחושה זו מצריכה התכנסות למרחב הידוע והמוכר. אך ההימצאות בצומת האמורה היא גם ההזדמנות הגדולה של הרשויות המקומיות - המיצוב המבני מאפשר את הפוטנציאל ליצירת ראיה מערכתית ולהובלת תהליכים משמעותיים במרחב האחריות. כדי להגיע לפוזיציה זו, יש לפתח גישה ניהולית ייחודית לרשות המקומית, המבוססת על המיקום המבני של הרשות כגשר וצומת, ועל האחריות להיות מנהיגה באקוסיסטם. ==


  • האתגר התפיסתי
  • אתגר רתימת גורמי המערכת
  • פיתוח וניהול שיתופי פעולה
  • האתגר הרב/בין-מגזרי

להחליף את מושגי התכנון והשליטה

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/index.php?title=ניהול_המערכה_במרחב_המוניציפאלי&oldid=3476"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.