ויקי ארגוני

מאגר הידע של דואלוג: מאגר הידע המקיף בעברית בתחומי האסטרטגיה והחשיבה המערכתית
גרסה מ־21:28, 24 בדצמבר 2014 מאת Yotam (שיחה | תרומות) (יצירת דף עם התוכן "'''ויקי ארגוני '''הוא בסיס ידע שיתופי הנוצר במסגרת ארגונית ותומך בתהליכי פיתוח ידע|פיתוח...")
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ויקי ארגוני הוא בסיס ידע שיתופי הנוצר במסגרת ארגונית ותומך בתהליכי פיתוח הידע, הלמידה, וניהול הידע בארגון. גישת הויקי מכילה יתרונות רבים, כאשר משתמשים בה באופן מושכל, בניהם פיתוח תשתית ידע רשתית נגישה ושיתופית בה עושים עובדי הארגון שימוש בשגרה.

רקע

לאור הצלחת רעיון הויקי בראשית שנות ה-2000, בין השאר סביב הצמיחה של מיזמי ויקימדיה (ויקיפדיה, ויקי-שיתוף וכיוב'), החלה לצמוח גישה הרואה בהטמעה של ויקי בארגונים פתרון לסוגיות נרחבות של פיתוח ושימור ידע.

יתרונות השימוש בויקי ארגוני

היתרונות של פיתוח ויקי בסביבה ארגונית הם רבים, והם מתאימים בייחוד לארגונים הפועלים בסביבה סבוכה בה נדרשים ארגונים ליכולות ניהול ופיתוח ידע המייצרות:

  • רשתיות- אחת היכולות הבסיסיות של תוכנות ויקי היא הצגה של מידע רב באופן שטוח ורשתי על בסיס מערכת הקשרים בין רכיבי המידע (כמו הקישורים בין ערכים בויקיפדיה). ניתן לראות את הרשתיות של הויקי כבעלת מספר היבטים:
    • ידע רשתי - הויקי מאפשר ליצור תשתית ידע מרושתת שבנויה על קישורים ענייניים ברמה הרוחבית בין האלמנטים ולא רק על בסיס מבנה היררכי.
    • רשתיות-פנימית - ארגונים הפועלים בסביבה סבוכה נדרשים לשיתוף ידע זמין בין גורמי המערכת השונים על מנת לחזק את היבטי השילוביות בארגון. הויקי מעצים את השפה והידע לרוחב הארגון ומסייע בכך.
    • רישות עם הסביבה החיצונית - הויקי, כתלות בפלטפורמה, מאפשר חיבור של הידע הארגוני עם הידע המצוי מחוץ לארגון.
  • שיתופי פעולה - מערכות ויקי מאפשרות לרבים ליצור יחד טקסטים מורכבים, באופן ההופך את תהליך הכתיבה לפשוט יותר ובהכרח לזמין לשיתופי פעולה בין גורמים שונים בארגון, ברמת הצוות וברמה הבין מחלקתית. העבודה שלא נדרשת העברת קבצים מסירה חסמים התנהלותיים בלתי נצרכים מתהליכי גיבוש הידע.
  • כתיבה שיתופית מחדדת - תהליך הכתיבה המשותפת מסייע לחידוד המחלוקות, ומתוך כך לבירור התובנות המשותפות ולניכוס התובנות על ידי כלל הגורמים המעורבים בכתיבה.
  • מיצוי הידע הסמוי והלא מובנה - רוב המערכות לניהול ידע מתייחסות לניהול ידע גלוי או מובנה. מערכות ה-CRM מסייעות מאוד בניהול מידע רב, אך לא ניתן להתמודד באמצעותן עם ניהול הידע המתהווה שבידי העובדים עצמם, ידע ששיתופו חיוני להצלחת ארגונים בסביבה יזמית. באותו אופן, מערכות ניהול הידע הקלאסיות (דוגמת Sharepoint) מבוססות על הנחה שהידע כבר קיים, ומובנה ברובו, ולכן ניתן לארגן אותו בתבניות היררכיות.
  • פשטות - מערכות ויקי הנן פשוט להפעלה (עבור המשתמשים) ולתפעול (עבור האחראי/ם). המשמעות היא שלא צריך להחזיק מחלקת IT כדי להפעיל ויקי תוסס.
    ממשק עריכה במובייל של אתר דואלוג
  • נגישות - מערכות ויקי מאפשרות להנגיש את נכסי הידע המרכזיים של הארגון למירב הגורמים הרלוונטיים (במקרה הצורך גם מחוץ למשרד או לארגון), תוך מיצוי מספר רב של אפשרויות להגיע למידע (חיפוש מתקדם, טקסונומיות, והיררכיות). בעידן של עבודה מרובת מכשירים (ממכשירי מובייל, טאבלט, מחשבים וכיוב') מערכות ויקי מאפשרות נגישות בכל זמן ובכל שעה.
  • תהליך לצד תוצר - בניגוד לעבודה על מסמכים שבה רק התוצר זמין, בעבודה על מערכות ויקי ניתן לראות מי תרם תרומה משמעותית ומתי, וכך ניתן לחזור אל התהליך שחשוב לעתים יותר מאשר התוצר.
  • מחיר - רוב מערכות הויקי הנן זמינות בקוד פתוח ולכן זול מאוד להשתמש בהן.

חברות וארגונים העושים שימוש בויקי

חברות גלובליות רבות נעזרות כיום בשירותים שיתופיים לניהול הידע הארגוני המתהווה. בין חברות אלו ניתן למנות מערכי ויקי מפורסמים כמו אלו של גוגל (המבוססים על תשתית Tiki Wiki) ושל IBM‏[1]

גוגל -

ה-CIA -

אולפני pixar

לוקהיד מרטין

IBM

אתגרים לפיתוח והטמעה של ויקי ארגוני

למרות היתרונות האמורים, ניסיון מצטבר של כעשור בהטמעת מערכות ויקי בארגונים מגלה קשיים רבים. קשיים אלו נובעים משילוב של חוסר התאמה מלא של מערכת מדיה-ויקי (ר' להלן) לצרכים הארגוניים, וכן מקשיים בתהליך של הטמעה של טכנולוגיות ודפוסי עבודה חדשים. בין הקשיים המובנים ניתן לציין את אופן הכתיבה בויקי (שניתן להפוך בנקל לפשוט למדי, אך לא פעם מושאר במתכונת כתיבת הויקי שמרתיעה רבים), ואת הקושי של מערכות מדיה-ויקי להתאים את עצמן לקווי החשיבה והעיצוב של אתרים בעידן ה-web 3.0.

תוכנות ופתרונות לויקי בארגונים

לצוות דואלוג ניסיון רב בהקמה וניהול של תשתיות ויקי ארגוניות, מוזמנים ליצור איתנו קשר:

BlueSpice-(for-mediawiki)-Logo-v2013.png

הערות שוליים

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/index.php?title=ויקי_ארגוני&oldid=5772"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.