תפריט ניווט

שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 3,640 בתים ,  22:29, 1 ביולי 2014
אין תקציר עריכה
אסטרטגיה היא הצבה של מטרות המעניקות לכלל הארגון כיוון פעולה לטווח זמן מסויים. אסטרטגיה מוצלחת היא כזו שמחוללת מכלול של פעולות, שמניעות את הקבוצה להישגים ראויים. עם זאת, מנסיוננו בעבודה בארגונים, השיח האסטרטגי חווה לא פעם בעיות רבות המחוללות לעתים יותר נזק מתועלת. בערך זה ננסה להבין את הכשלים מחד, ואת הדרכים להתמודד עמם ולייצר אסטרטגיה רלוונטית מאידך.
 ==בין אסטרטגיה לטקטיקה==ב[[התמרה]] מהעולם הצבאי, טקטיקה היא פעולה המכוונת לתוצאות ממשיות, פיזיקליות. בטקטיקה, אין חשיבות לאופן שבו בחרת להשיג את יעדיך, כל עוד השגת אותם בסופו של דבר. בשל כך, הטקטיקה הוא אירוע שמתחולל תמיד ביחס לצד השני. הצלחה בעולם הטקטי קשורה לא פעם בתחבולה שבה בעזרת מניעת מידע מן האוייב מצליחים להפתיע אותו. ברמה הארגונית, הטקטיקה הם אותם היבטים שמצריכים תפעול יעיל מכוון תוצאות ממשיות, גם אם אינן פיזיקליות גרידא (ניהול הלו"ז הארגוני למשל). האסטרטגיה, לעומתה, היא אירוע פרשני – תחילתה בשאלה מי אנחנו, מה אנחנו מבקשים בעולם. ההצלחה לא נובעת מתחבולה ברמת המידע (שהמתחרים לא ידעו מה אני עושה) אלא ממסגרת פרשנות רלוונטית. הצד השני, במובן זה, הוא ההקשר אך לא התכלית. כך, למשל, תכלית הניצחון האסטרטגי במלחמה איננה פגיעה באויב כמו שהיא ניצחון האומה. הפגיעה באויב משרתת את הניצחון. בשל כך, האסטרטגיה מצריכה תמיד חשיבה הוליסטית על שני צדדים.במובן זה, מודל ה-[[SWOT]] הרווח בתהליכי חשיבה אסטרטגיים רלוונטי כל כך - הוא מכריח אותנו לחשוב על הפנים ועל החוץ. עם זאת, ההפרדה שנעשית בין הפנים והחוץ, מקשה למעשה ליצור שלם קוהרנטי. האסטרטגיה מבקשת לבנות בדיוק את הקוהרנטיות הזו. {{בעריכה}}==רכיבים שונים לאסטרטגיה?==לרוב כאשר מדברים על [[ייעוץ אסטרטגי|ייעוץ והכוונה אסטרטגיים]] של ארגון מתייחסים לעיצוב של חלקי האסטרטגיה: חזון, ייעוד, משימות, וכיוב'. האסטרטגיה היא חלק מתוך המכלול הזה שמפרק באופן לוגי את שלבי הפעולה ([http://www.sheatufim.org.il/website/modules/Database/PoolItemPage.aspx?PoolItemType=3&PoolItemID=155 דוגמא של חלוקה מסוג זה]). התיאור הזה תואם ניהול פרוייקטאלי. אך כאשר דנים ב[[ניהול מבוסס מערכות]] המותאם להשגת אפקט נרחב במערכת, האסטרטגיה חדלה להיות שלב במערכת, והיא צריכה מצד אחד לשמר כמה מימדים מתמשכים, ומצד שני לאפשר הסתגלות, [[רתימת שותפים|רתימה]] והתאמה בכל הרמות. ===הקשר בין האסטרטגיה והחזון===
בעגה הרווחת, ה[[חזון]] הינו חלק מרכיביה של אסטרטגיה ארגונית/עסקית. בניסוח אחר, החזון והאסטרטגיה הם עצמם חלקים שונים בתוך הגישה האסטרטגית של הארגון (בעיית ההגדרה היא במקור...). על פי ניסוח זה, האסטרטגיה נגזרת מן החזון - לאחר שתדע מה אתה רוצה, תוכל לשאול כיצד משיגים את הדבר הזה. אלא שניסוח זה של אסטרטגיה מוריד מאוד את המשמעות המקיפה וההוליסטית של האסטרטגיה, והופך אותה לכדי תפיסת פעולה מקומית. לרוב ניסוח זה, אגב, מגיע עם ניסוח חזון מצבי וקצר רואי (דוגמת "להיות הארגון המוביל ב...").
אך ההנחות האמורות הן קריטיות כאשר חושבים על אסטרטגיה בעולם [[סבוך]]. כאשר מתקיימת אי וודאות בנוגע למרחב הפעולה ולתוצאות הישירות של הפעולה, החזון הינו קריטי בהכוונת האסטרטגיה. ללא חזון מהותי, אנו נמצא את עצמנו עם אסטרטגיה המכוונת להקשר המיידי ביותר, וזו תשתנה כעלה נידף עם שינויי המציאות והפרשנות.
{{בעריכה}}
==רכיבים שונים לאסטרטגיה?==
==בעיות רווחות בפיתוח אסטרטגיה==
===*'''אסטרטגיה המייצרת המנעות מהידע מ[[בינה|הידע המעשי ]] של הארגון===''' - לעתים רבות הגישה האסטרטגית מייצרת הפרדה לא בריאה בין תכנון ויישום מאחר והאסטרטגיה היא בהגדרתה מילולית ותיאורטית. גם החתירה למדדים כמותיים, שלכאורה פותרת את הבעיה הזו, היא בעצמה תיאורטיזציה של מצב עניינים רצוי, והיא פועלת [[מלמעלה למטה]]. במצב זה, האיכויות הייחודיות של העשייה אינן מוכלות בתווך האסטרטגי ונוצרת אי-הלימה בין השיח האסטרטגי לבין מציאות העשיה. חוסר ההלימה הזה, הוא מקור לתסכולים ולהצבת יעדים לא ריאליים שאינם מקדמים את הארגון. ===* '''אסטרטגיה מקבעת המונעת הסתגלות===''' - תכנית אסטרטגית עשויה להיות מודל של 'כזה וראה וקדש' המקשה על למידה מן המציאות והתאמת המערכת אליה. ===* '''אסטרטגיה ככלי להשלטת מרות בידי ההנהלה===''' - בהמשך לנקודה הקודמת, ההנהלה אשר לעתים חשה נחיתות מסויימת מול העובדים מאחר ואיננה מצויה ב[[חיכוך]] יומיומי עם השטח, משתמשת בכוחה לעצב את האסטרטגיה ככלי להדרת העובדים משיחה ודיון על מטרות ויעדי הארגון. בשלב הבא, האסטרטגיה מסייעת לארגון לכפות תהליכים על העובדים תחת אצטלה של תכנון מושכל.
==עשייה אסטרטגית: גישת דואלוג לאסטרטגיה==
מקורות: תפיסת המערכה
אנו בדואלוג מאמינים בידע הייחודי שמצוי בעשיה הקיימת בארגון ומחלצים את הבינה ה[[בינה]] המעשית כך שניתן להפיק ממנה ידע אסטרטגי רלוונטי וחוזר חלילה.*חדר המכונות/רחבת התהליך הזה, שתואר על ידי חפץ ולינסקי כמעבר בין [[המרפסת ורחבת הריקודים*גשר הפיקוד/המרפסת - ]] נדרש כדי לגבש אסטרטגיה רלוונטית.
===השראה אסטרטגית===
הנחת המוצא היא שהצורך באסטרטגיה הוא כדי להוות השראה ארגונית שתניע את הארגון אל המעבר למעגל הצרכים והפעולות היומיומיות. ההשראה היא כזו שאמורה להיות רלוונטית לכלל גורמי הארגון, או לכל הפחות לדרג הביניים בארגון, כך שאלו יוכלו לגזור את המשמעויות לנגזרות הרלוונטיות שלהם. המשמעות היא שהאסטרטגיה צריכה להיות כזו שניתן [[התמרה|להתמיר]] אותה להקשרים השונים. לשם כך היא צריכה לענות על כמה מתחים:
* '''חיבור בין רלוונטיות פנים ארגונית וחוץ ארגונית''' - האסטרטגיה היא אחת מנקודות המפגש בין היכולות של הארגון בהווה, לבין המגמות המתהוות בסביבה הרלוונטית של הארגון. חיבור מוצלח יאפשר פיתוח יכולות פנימיות מותאמות לחוץ, מיצוי של יכולות קיימות, ועיצוב המגמות המתהוות.
===עשייה אסטרטגית===
===חשיבה אסטרטגית===
===אסטרטגיה מתוך עשייה===
==לקריאה נוספת==
* [[פורטל:אסטרטגיה]]
* [[blog:לרדת-מכנף-הסבנה-אסטרטגיה-ישראלית-לנוכ|לרדת מכנף הסבנה: אסטרטגיה ישראלית לנוכח הטרגדיה]] - פוסט בבלוג דואלוג אודות היעדר אסטרטגיה וחזון בפעילות הישראלית מול חטיפת הנערים.
* [[המרפסת ורחבת הריקודים]]
==קישורים חיצוניים==
* [http://www.mintzberg.org/sites/default/files/rethinking_strategic_planning_1.pdf Rethinking Strategic Planning Part I: Pitfalls and Fallacies] - הכשלים והמוקשים שבתכנון האסטרטגי - טקסט חשוב של הנרי מינצברג.

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/מיוחד:השוואה_ניידת/4272"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.