תפריט ניווט

שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
'''מנהיגות הסתגלותית ''' הינו תחום ידע אודות הובלת שינוי במערכות סבוכות בהן אין די ב[[מנהיגות מול סמכות|סמכות]] או בכריזמה אישית כדי להביא לשינוי מהותי. בניגוד לתפיסה הרווחת אודות מנהיגות, השמה אשר שמה דגש על המנהיג היחיד, לרוב זה שבעמדת סמכות, '''מנהיגות הסתגלותית ''' (adaptive leadership) היא פעולה של אנשים רבים המקדמת שינוי משמעותי ב[[מערכת]] הרחבה. תכלית המנהיגות, לפי גישה זו מצוי בשינוי של דפוסי הפעולה הרחבים במערכת.
כוחה של גישת המנהיגות ההסתגלותית מצוי בכך שהיא מרחיבה את שדה הראיה וכלי ההשפעה שבידי מנהלים וגורמים מובילים אחרים במערכות בקידום רעיונות חדשניים. לכן, המנהיגות הסתגלותית מתבקשת למול אתגרים שלא מקבלים מענה ראוי במסגרת הארגונית הרגילה, קרי - [[אתגר הסתגלותי|אתגרים הסתגלותיים]] (בניגוד לאתגרים טכניים).
==מקורות המושג==
המקור המרכזי ללמוד אודות תפיסת המנהיגות ההסתגלותית מצוי בעבודתם של [[wikipedia:Ronald A. Heifetz|רון חפץ]] ו[[wikipedia:Marty Linsky|מרטי לינסקי]] מבית הספר למדיניות ציבורית על שם קנדי שבהרווארד. מושג ה[[הסתגלות]] שאוב מן הביולוגיה, ומתייחס ליכולת של ארגונים להשתנות לנוכח מציאות משתנה ולשמר רלוונטיות מערכתית לאורך זמן. <br />
בנוסף, מושג המנהיגות ההסתגלותית מכיל בתוכו הבחנה [[מנהיגות מול סמכות|בין מנהיגות וסמכות]], בשל הנטיה הנטייה הנפוצה לזהות סמכות או כריזמה כמנהיגות. המנהיגות בראיה ההסתגלותית, לעומת זאת, היא זו המקדמת שינוי הנע הלאה מן הסטטוס -קוו הקיים במערכת. על כן, מנהיגות הסתגלותית זו מצריכה תמיד שינוי במערך הערכים ודפוסי הפעולה הקיימים ולכן קשה כל כך להוציא אותה אל הפועל. המנגנונים המקשים על הובלת שינוי מכונים [[המנעות מעבודה]].
<center>
{{#widget:YouTube|id=af-cSvnEExM}}<br />

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/מיוחד:השוואה_ניידת/4713"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.