תפריט ניווט

שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 174 בתים ,  20:46, 9 ביוני 2015
אין תקציר עריכה
{{באנר|תמונה=ער רלוונטיותפער הרלוונטיות.pngsvg}}
'''פער רלוונטיות''' (''Relevancy Gap'', בניסוחים אחרים: '''ההיסט''') הוא מצב שנוצר בארגונים או במערכות כאשר מתקיימת אי הלימה עמוקה בין האופן שבו הם מתארים ותופסים את המציאות לבין המציאות עצמה. לרוב, פער הרלוונטיות מתפתח לאורך זמן ממצב של [[רלוונטיות]] ועד לכדי [[הפתעה בסיסית]]. אחד המימדים המרכזיים שפער הרלוונטיות מתגלה בהם הוא בפער בין [[המוצהר|הההיבט המוצהר]] בארגון לבין [[הקיים|מה שמתקיים בפועל]] באופן שנותן את אותותיו בשלבים הראשונים בתפקוד הארגון, ובאמון שעובדיו נותנים בו, ובשלבים מתקדמים יותר עשוי לחולל עיוורון ואף קריסה:
{{ציטוט|מרכאות=כן|תוכן=תרומתו של פער הרלוונטיות להיווצרותה של הפתעה בסיסית: פער הרלוונטיות גורם לעיוורון רחב ורב-ממדי ביחס לתהליכים ולארועים מהותיים במציאות. עיוורון זה הוא שמסביר את עוצמת הקריסה של התפיסה נוכח האירוע המפתיע. מכאן, שאת שורשיה של ההפתעה הבסיסית יש להעמיק ולחפש תקופה ארוכה לפני התרחשותו של האירוע המפתיע עצמו. יתר על כן , מסתבר כי פער הרלוונטיות אינו נסגר גם מייד לאחר התרחשותה של ההפתעה הבסיסית. הוא ממשיך להתקיים עוד זמן רב לאחריה – זמן במהלכו אנו מועדים להפתעות בסיסיות נוספות.|מקור=[http://www.praxis.co.il/download/Relevance_Gap.doc פער הרלוונטיות], ד"ר [[צבי לניר]]}}
יש דמיון רב בין תיאור התפתחות פער הרלוונטיות ובין התאור של התבשלות הקריסה של [[פרדיגמות ארגוניות|פרדיגמה]]. שני התיאורים מציגים את הפער ההולך ונהיה בלתי נסבל בין המציאות הנחוויית והייצוג המושגי-תיאורטי שלה. לכן, ההתמודדות עם פער רלוונטיות דורשת תמיד פיתרון שיוצא מן המגבלות של הבעיה הראשונית ומאפשר בכך להבין את הסיטואציה כולה באור שונה ([[מסגור מחדש]]).
==שלבי בהתפתחות פער הרלוונטיות==
[[קובץ{{תמונה2|http:פער רלוונטיות//doalogue.co.il/wiki/images/1/11/%D7%A4%D7%A2%D7%A8_%D7%94%D7%A8%D7%9C%D7%95%D7%95%D7%A0%D7%98%D7%99%D7%95%D7%AA.png|280px|ממוזערsvg|כרונולוגיה של פער רלוונטיות, [http://www.praxis.co.il/download/Relevance_Gap.doc ע"פ מאמרו של לניר]. לאורך זמן נוצר היסט בין תפיסת המערכת לבין המציאות.}}לאורך זמן נוצר היסט בין תפיסת המערכת לבין המציאות. ]]צבי לניר מבחין בארבעה שלבים מרכזיים בכרונולוגיה הטיפוסית של פער רלוונטיות שמופיעים בתרשים בצד שמאל:
# '''[[רלוונטיות]]''' - בראשית, הארגון פועל בהתאם למציאות הזמן. התגובות והיוזמות שלו מותאמות למצב. במציאות זו, ייתכנו הפתעות מצביות הנובעות מפערי מידע. השאיפה המרכזית בשלב זה היא אופטימזציה ויעילות.
# '''הבשלה (אינקובציה)''' - המציאות שכנגד מתחילה להשתנות, בתחילה באופן תהליכי ומדורג, כך שהמערכת ממשיכה לבחון אותה תחת אותה מערכת תפיסתית. לבסוף, מתוך ההבשלה מתרחשת '''[[הפתעה בסיסית]]''' - בתהום שבין המציאות לתפיסה נוצרים אירועי קיצון שעלולים להביא לקריסת המערכת.

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/מיוחד:השוואה_ניידת/7345"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.