תפריט ניווט

שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
==שימוש במודל==
ישנן גישות רבות לשימוש בניתוח SWOT - אם ככלי להתנעת דיון [[אסטרטגיה|אסטרטגי]], ואם ככלי ל[[אבחון ארגוני|אבחון]] של מצב הארגון בפרקי זמן מוגדרים. * '''ראוי ליצור את ה-SWOT במשותף '''כדי להפיק מהתהליך את מירב התפוקות ברמת צוות ההנהלה. ניתן להיעזר לשם כך בעזרים פיזיים (לוח מחיק, פתקים וכיוב'). אם מספר האנשים בחדר גדול, קיימת אפשרות להתחלק לקבוצות לפי החלקים השונים של המטריצהאו לפי יעדים שונים (ר' להלן). לאחר מכן ניתן לחבר את עבודת הצוותים לכדי מודל שלם ולהתחיל משם את הדיון המשותף אודות ההתמודדות עם האתגרים. הדיון המשותף הוא מהות התהליך. * '''היעד במרכז''' - ניתוח ה-SWOT פועל באופן הרצוי כאשר מתמודדים עם יעד אסטרטגי ממוקד בכל פעם, ולכן יתכן שיידרשו מספר ניתוחי swot לגורם אחד (ארגון/חברה). הצבת היעד במרכז מאפשרת להתמודד עם הבעיות המובנות במודל (נטיה לעמימות וחוסר אפקטיביות). היעד יכול להיות ברמה חזונית או יעד אסטרטגי או אופרטיבי משמעותי, אך לא יעד טקטי מצומצם. * '''בחינה ביקורתית''' – כדאי לבחון האם החולשות הן באמת חולשות (וכן לשאר הרבעים), או שהן כאלו רק לאור האסטרטגיה הקודמת. הבחינה הביקורתית מאפשר ליצור תשתית ל[[מסגור מחדש]] של החולשות/איומים ולראות על ידי כך הזדמנויות אסטרטגיות חדשות שלא זוהו במסגרת ניתוח ה-swot בשלב הראשון. * '''לבחון את הרלוונטיות של היעד''' – במהלך הדיון ולאחר יצירת המטריצה המלאה יש לבחון מחדש האם היעד במרכז עדיין רלוונטי בצורה שבה נוסח. * '''שימוש בטענות, לא בהיגדים''' – יש לכתוב כל היבט כטענה ולא כמילים בודדות (למשל: במקום "אשראי" בחולשות, לכתוב "היעדר אשראי פוגע ביכולת לפתח את המערך הלוגיסטי בחברה"). באופן זה ניתן בשלבים הבאים להשתמש בטענות אלו לטובת טיוב ה[[מענה]]. * '''להתייחס למענה הנדרש''' - לפי הגישה הרווחת הרואה במודל כלי המספק מענה אסטרטגי בפני עצמו, לאחר שרטוט המצב הקיים, יש להתייחס לאופן שבו ניתן למצות את ההזדמנויות, על ידי מימוש החוזקות הארגוניות, ולחילופין להמנע מן האיומים, ווך התמודדות עם החולשות ונקודות התורפה של הארגון.  גישה אחרת, * '''לערבב את המודל '''- לפי הגישה הרואה בניתוח ה-SWOT אמצעי להתנעת דיון אסטרטגי בארגון במטרה לחדד ולהעמיק את ה[[חשיבה אסטרטגית|חשיבה האסטרטגית]], תדרוש מאיתנו עלינו לפרק בשלב מסויים את ה-SWOT כדי ליצור של [[מסגור מחדש|מסגרת ארגונית]] ייחודית ו[[רלוונטיות|רלוונטית]] להקשר (כלומר - חד פעמית). כדי לעשות כן, ניתן לאחר שרטוט המצב הקיים '''למחוק את הקווים במודל''', או '''לערבב''' את הקלפים ולהתחיל לארגן אותם מחדשלשכונות (שבהן רכיבים מכל הרבעים יכולים לשהות יחד תחת הקשר חדש). במצב כזה, ניתן להבין כיצד חלק מן החולשות או החוזקות, מקבלות תפקיד שונה לגמרי, בתוך תכלית אסטרטגית חדשה.  
{{מסגרת|
<gallery heights="100px" caption="תבניות מצגת SWOT להורדה">
</gallery>
}}
 == SWOT - מבט ביקורתי == ===רקע היסטורי לעליית מודל ה-SWOT===
מודל ה-SWOT עוצב במחצית השניה של המאה ה-20 במספר שלבים. בראשית הוא כונה SOFT, והתייחס ל-מספק ('''S'''atisfactory), הזדמנויות ('''O'''pportunities), כשלים ('''F'''ailures) ואיומים ('''T'''hreats). תיאור זה מחיל בתוכו הווה נוכח מאוד (מה מספק, מה לא עובד, מה האיומים) ועתיד לוט בערפל (הזדמנויות){{הערה|[http://www.brighthubpm.com/methods-strategies/99629-history-of-the-swot-analysis/ History of the SWOT Analysis]}}. בשלב מאוחר יותר{{הערה|נטען כי היה זה בסמינר על תכנון ארוך טווח ב-1963 בציריך, שם.}} קיבלה התבנית את מתכונתה המוכרת כאשר החוזקות החליפו את המספק, והחולשות את הכשלים. לפי טענות אחרות, המודל פותח כולו בתוך בית הספר למנהל עסקים בהרווארד במהלך שנות ה-50' וה-60'{{הערה|Thomas J. Chermack & Bernadette K. Kasshanna, [http://www.thomaschermack.com/Thomas_Chermack_-_Scenario_Planning/Research_files/Chermack(2007)UseandMisuseofSWOT.pdf The Use and Misuse of SWOT Analysis and Implications for HRD Professionals], pp. 386}}. רק ב-1982 הוצגה המטריצה המחלקת בין החיובי והשלילי ביחס ל[[מערכת]] שלנו, מול החיובי והשלילי בחוץ{{הערה|שם}}. בשלב זה, איבדה התבנית את קבוע הזמן הרלוונטי אליו היא מתייחסת - האם היא תבנית לתכנון לעתיד או לקבלת החלטות בהווה?
==SWOT - מבט ביקורתיניתוח הבעיות במודל==
למרות הפופולאריות הרבה של השימוש המודל, הנובעת מן הפשטות שלו, עם השנים קמו למודל מתנגדים רבים מקרב קהילת המחקר והניהול האסטרטגי. ניתן לחלק ביקורת זו לביקורת המסורתית (כגון זו של מייקל פורטל שלאורה עיצב את [[ויקי:חמשת הכוחות של פורטר|מודל 5 הכוחות]]<ref>Michael Porter, Nicholas Argyres and Anita M. McGahan, [http://www.jstor.org/discover/10.2307/4165839?uid=2&uid=4&sid=21106887086433 An Interview with Michael Porter], ''The Academy of Management Executive'', (May, 2002), pp. 43-52.</ref>, וביקורות נוספות ביחס להיעדר רקע תיאורטי ומחקרי התומך באפקטיביות של המסגרת<ref>Erhard K. Valentin, [http://www.repiev.ru/doc/Away-With-SWOT-Analisis.pdf Away With SWOT Analysis - Use Defensive/Offensive Evaluation Instead], ''The Journal of Applied Business Research – Spring 2005 Volume 21'' , Number 2.</ref>). על גבי ביקורת זו, בחינת המודל לאור עקרונות מתחום ה[[חשיבה מערכתית|חשיבה המערכתית]] מציפה נדבך נוסף של בעייתיות המודל, באופן החושף את בעייתיות השימוש בו בסוגיות מערכתיות. הבעייתיות נובעת בראש ובראשונה מכך שהוא מספק מראית עין של תהליך [[אסטרטגיה|אסטרטגי]] בשעה שהוא למעשה פועל נגד היכולת לחולל [[חשיבה אסטרטגית]]. להלן נבחן מדוע.
===ההנחות המובלעות במודל ה-SWOT===

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/מיוחד:השוואה_ניידת/7835"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.