תפריט ניווט

שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
<center><small>אסטרטגיה בעולם כאוטי- היכן ה-SWOT רלוונטי ומתי הוא מפריע (בעיקר מדקה 16:00). מתוך כנס [http://beyond-swot.doalog.co/ מעבר ל-SWOT]</small></center>
=== רקע היסטורי לעליית מודל ה-SWOT ===
צמיחתו של מודל ה-SWOT קשורה בעליית אסכולת העיצוב (design) בבתי הספר למנהל עסקים בארה"ב בשנות ה-60'. גישה זו קידמה את החשיבה על אסטרטגיה כקידום של הלימה בין הסביבה הפנימית והשוק החיצוני<ref><nowiki>[http://www.jstor.org/stable/2486485?seq=1#page_scan_tab_contents The Design School: Reconsidering the Basic Premises of Strategic Management]</nowiki>, Henry Mintzberg, Strategic Management Journal Vol. 11, No. 3 (Mar. - Apr., 1990), pp. 171-195.
</ref>. המודל עצמו עוצב במחצית השניה של המאה ה-20 במספר שלבים. בראשית הוא כונה SOFT, והתייחס ל-מספק ('''S'''atisfactory), הזדמנויות ('''O'''pportunities), כשלים ('''F'''ailures) ואיומים ('''T'''hreats). תיאור זה מתייחס בעיקר להוויית הפעולה של החברה הנבחנת (לא "מי היא", כלומר מה חוזקותיה, אלא מה מספק כעת, שזו גישה הקשרית).{{הערה|[http://www.brighthubpm.com/methods-strategies/99629-history-of-the-swot-analysis/ History of the SWOT Analysis]}}. בשלב מאוחר יותר{{הערה|נטען כי היה זה בסמינר על תכנון ארוך טווח ב-1963 בציריך, שם.}} קיבלה התבנית את מתכונתה המוכרת כאשר החוזקות החליפו את המספק, והחולשות את הכשלים. למעשה שינוי זה העביר את המודל ממודל . לפי טענות אחרות, המודל פותח כולו בתוך בית הספר למנהל עסקים בהרווארד במהלך שנות ה-50' וה-60'{{הערה|Thomas J. Chermack & Bernadette K. Kasshanna, [http://www.thomaschermack.com/Thomas_Chermack_-_Scenario_Planning/Research_files/Chermack(2007)UseandMisuseofSWOT.pdf The Use and Misuse of SWOT Analysis and Implications for HRD Professionals], pp. 386}}. רק ב-1982 הוצגה המטריצה המחלקת בין החיובי והשלילי ביחס ל[[מערכת]] שלנו, מול החיובי והשלילי בחוץ{{הערה|שם}}. בשלב זה, איבדה התבנית את קבוע הזמן הרלוונטי אליו היא מתייחסת - האם היא תבנית לתכנון לעתיד או לקבלת החלטות בהווה?

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/מיוחד:השוואה_ניידת/8170"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.