תפריט ניווט

שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 6,412 בתים ,  02:38, 3 בדצמבר 2017
אין תקציר עריכה
עם זאת, אסטרטגיה היא רעיון מופשט אשר מתקיים אודות הגדרתו שיח ער. בשל מחלוקת זו, ובשל האופי הלא ברור של מושג האסטרטגי, השיח האסטרטגי בארגונים לא פעם מייצר יותר נזק מתועלת. בערך זה ננסה להבין את הכשלים מחד, ואת הדרכים להתמודד עמם ולייצר אסטרטגיה רלוונטית מאידך.
== מושג האסטרטגיה: היסטוריה ==מקורו של מושג האסטרטגיה במילה היוונית להובלת צבאות במלחמה (στρατηγία)מגלם חשיבה ניהולית ועסקית שהיא חדשה למדי. מושג זה שימש במשמעות צבאית ובטחונית בלבד עד למעשה, ראשית העיסוק באסטרטגיה עסקית מצוי רק בסוף שנות ה-50' של המאה ה-20. החל משנות המושג עבר מספר תמורות מאז שנות ה-50 מתחיל עיסוק משמעותי 60', שרצוי להיות מודעים אליהם כאשר אנו עושים שימוש במושג, תחילה בהיבטים הנוגעים למדיניות, על רקע המלחמה הקרה, ולאחר מכן המושג זולג גם לבתי הספר למנהל עסקים. ברקע בין השאר עליית התחום מתמטי של [[תורת המשחקים]] והנסיונות להחילו על שאלות ניהוליות שונות.
להרחבה ראו את הערך - [[ההיסטוריה של מושג האסטרטגיה]].
 
== מושג האסטרגיה - הגדרה ==
למושג אסטרטגיה יש כמה הגדרות שונות במובהק בהם נוהגים לעשות שימוש:
* '''אסטרטגיה כתוכנית''' - לא פעם מתייחסים לאסטרטגיה כאל תוכנית כוללנית בנושא מסויים. הגדרה זו נובעת מן הגישה שקודמה על ידי [[ההיסטוריה של מושג האסטרטגיה#.D7.92.D7.99.D7.A9.D7.AA .D7.94.D7.AA.D7.9B.D7.A0.D7.95.D7.9F .D7.94.D7.90.D7.A1.D7.98.D7.A8.D7.98.D7.92.D7.99 .E2.80.93 .D7.99.D7.99.D7.A9.D7.95.D7.9D .D7.94.D7.A2.D7.A7.D7.A8.D7.95.D7.A0.D7.95.D7.AA .D7.94.D7.98.D7.99.D7.99.D|אסכולת התכנון האסטרטגי]].
* '''אסטרטגיה כתכנון לטווח ארוך''' - כדי להפוך את התכנית ל'אסטרטגית' יש הרואים באסטרטגיה מושג המתאר את הטווח הארוך. יש דיונים רבים על פרק הזמן הראוי להיות מתואר כטווח ארוך (חומש, עשור וכיוב').
* '''אסטרטגיה כ'מפת דרכים' או כתיאור של ה'איך'''' - תיאור נוסף רואה באסטרטגיה תיאור של אופן המימוש של יעדים מסויימים.
* '''אסטרטגיה כקבלת החלטות על היבטים עתירי משאבים''' - הגדרה זו רואה באסטרטגי את מה שהוא רב משקל מבחינת הארגון.
ההגדרות האמורות אינן טובות מספיק בעינינו. למעשה שלוש ההגדרות הראשונות דומות למדי, ואינן מבהירות מדוע הביטוי 'תכנון' או 'תכנית על' אינו מספק. ההגדרה האחרונה נוגעת בהיבט הייחודי של סביבת קבלת ההחלטות הבכירה, אך עדיין מסמן את המרחב באופן מגושם מדי. {{ציטוטרץ|תוכן = אסטרטגיה היא מושג שנזדהם במקומותינו. כל מה שגדול דיו הוא "אסטרטגי". כל מה שעוסקים בו מנהיגים, בין שבעניינים אזרחיים ובין שבעניינים צבאיים, הוא "אסטרטגי". כל שינוי ארגוני נקרא בימינו שינוי אסטרטגי. לא פעם מדיניות מכונה "אסטרטגיה" על מנת להאדירה.|מקור = דב תמרי, [http://www.herzliyaconference.org/_Uploads/dbsAttachedFiles/SecurityDoctrine7(1).pdf תפיסת הביטחון של ישראל – הגדרות ומאפיינים]|אנגלית=|name=|id=|מרכאות=כן}}
 
=== הגדרה על דרך השלילה ===
אם מושג האסטרטגיה זהה למושג התכנון או הניהול הרי שאין לו ערך. בעולם הממשי ברור לנו שלא כל אחד זקוק לאסטרטגיה ולא כל הקשר הופך בעל ערך מצימוד של מושג האסטרטגיה לסוגיה הנדונה. כך, למשל, ברור לכל בר דעת שלבעלים של מכולת שכונתית, בתקופה יציבה, אין ערך לשימוש במושג אסטרטגיה. הסיבה לכך היא העובדה שכל הפעילויות הרלוונטיות שלו מצויות בטווח מגע ישיר - החל מהפעילויות הלוגיסטיות ועד לפעילויות השיווקיות. כלומר, אסטרטגיה היא מושג שעלה בהקשר המורכב של ניהול של סוגיות בסביבה סבוכה, במציאות בה למנהלים מידע מוגבל אודות החברה או הארגון שלהם, ואודות הסביבה בה הם פועלים. אם כך, הרי ש:
* '''אסטרטגיה איננה טקטיקה במימדים גדולים יותר''' - הטקטיקה עוסקת בקונקרטי, כלומר במה שהוא ניתן לכימות ולהגדרה ברורה במסגרת מונחים סגורים. האסטרטגיה עוסקת במה שקשה להגדיר ולכמת, שההגדרה שלו היא חלק מן המאמץ האסטרטגי.
* '''אסטרטגיה איננה תוכנית במימדים גדולים יותר''' - תכנית היא אוסף של משימות המחולקות על פני גורמים שונים וטווחי זמן שונים, היא במהותה מיקוד ניהולי פנים-ארגוני, כזה שאינו נוגע באופן מספק במימד הסביבה החיצונית שהוא חיוני בהיבטי אסטרטגיה. אסטרטגיה, כבר ממקורותיה הצבאיים, עוסקת יותר בהתמודדות עם הבלתי נשלט.
* '''אסטרטגיה אינה תכנון לטווח זמן רחוק יותר''' - טווח הזמן הוא רכיב חשוב בכל החלטה ניהולית. עם זאת - תכנית יכולה להיות רב שנתית ולא להיות אסטרטגית, וכן החלטות אסטרטגיות יכולות להיות מעכשיו לעכשיו. מנגד, ברור שהאסטרטגיה מחייבת חשיבה על העתיד באופנים שונים.
* '''אסטרטגיה אינה בהכרח החלטות עתירות משאבים''' - סוגיות יכולות להיות אסטרטגיות ולא עתירות משאבים ולהפך.
 
=== הגדרה אלטרנטיבית ===
{{ציטוטרץ|תוכן = אסטרטגיה משמעותה הסתכלות חיצונית אל מציאות מתהווה. אסטרטגיה עניינה בשינויים ובכיוון אל העתיד, אל דברים תופעות ומעשים שטרם התנסינו בהם. תכליתה היא הבנת ופירוש המציאות המתהווה כל הזמן כייעוד קבוע. אסטרטגיה היא בחינת הפוטנציאל, הצבאי, המדיני, החברתי, הנגזר מהקונסטלציה המתהווה. היא מאפשרת לבנות מערכת הגיונית המפעילה את הפוטנציאל הצבאי. לכן, אסטרטגיה אינה חומר שנכתב, אושר ונקבע, אלא מערכת שלומדת כל הזמן, משום שהעולם משתנה כל הזמן. אין אסטרטגיה אוניברסאלית, היא תמיד תלוית הקשר. לפיכך אין תהליכים אסטרטגיים אוניברסאליים משום שהעולם אינו סביבה אחידה. יתר על כן, אסטרטגיה קבועה, לכאורה מצפן להווה ולעתיד, עלולה להתברר כלא רלוונטית משום שהמציאות טבעה להשתנות, לעתים במהירות ובמפתיע.|מקור = דב תמרי, [http://www.herzliyaconference.org/_Uploads/dbsAttachedFiles/SecurityDoctrine7(1).pdf תפיסת הביטחון של ישראל – הגדרות ומאפיינים]|אנגלית=|name=|id=|מרכאות=כן}}לאור כל האמור, ניתן להגדיר אסטרטגיה על בסיס הנדבכים הבאים:
* '''אסטרטגיה קשורה ברמה האסטרטגית''' - אסטרטגיה נעשית על ידי אסטרטגים, כלומר - על ידי מי שבפועל מעצבים את המדיניות ומקבלים את ההחלטות, ועל כן אסטרטגיה היא צורת החשיבה שלי שמובילים מערכות בסדר הגודל הזה.
* '''אסטרטגיה עוסקת בממשק עם הסביבה''' - הסביבה החוץ ארגונית, שהיא תמיד בלתי נשלטת, שהשפעתנו עליה מוגבלת, היא המקום שממנו מתחילה שאלת האסטרטגיה.
* '''אסטרטגיה היא צורת חשיבה מופשטת על סוגיות קונקרטיות מורכבות''' - אסטרטגיה היא תשתית תפיסתית שמאפשר קידום של האינטרס הארגוני, היא מאפשר התבוננות בהירה במציאות שהיא על פי רוב מורכבת, עמומה, ובלתי מוסברת כל צרכה.
* '''אסטרטגיה מחייבת חשיבה על ממדי הזמן השונים''' - אסטרטגיה מגלמת חשיבה על העבר (כיצד הגענו לכאן), על העתיד (מה הפוטנציאל החיובי והשלילי הגלום בעתיד) ועל ההווה שבעזרתו אנו פועלים למול הפערים בהווה והפוטנציאל העתידי.
* '''אסטרטגיה קשורה בהצבה של כיוון, יעד, תכלית''' למעשה הארגוני
{{מסגרת|על בסיס זה, ניתן לתאר אסטרטגיה כ:
 
'''תשתית תפיסתית המפותחת בידי הדרג הבכיר במערכת, ונוגעת באופן הפעילות של המערכת בסביבה ומאפשרת את מימוש יעדי המערכת למול הפוטנציאל העתידי. '''}}
{{מסגרת|רקע=fff|<html><div style="max-width:450px; height:190px; overflow:hidden; display:block; margin:1em auto 0;"><iframe name="ngram_chart" src="https://books.google.com/ngrams/interactive_chart?content=business+strategy%2Cmilitary+strategy%2C+management+strategy&year_start=1900&year_end=2008&corpus=15&smoothing=3&share=&direct_url=t1%3B%2Cbusiness%20strategy%3B%2Cc0%3B.t1%3B%2Cmilitary%20strategy%3B%2Cc0%3B.t1%3B%2Cmanagement%20strategy%3B%2Cc0" width=900 height=500 marginwidth=0 marginheight=0 hspace=0 vspace=0 frameborder=0 scrolling=no></iframe></div></html><br />
<center>גרף המשווה את הופעות הביטויים "אסטרטגיה צבאית", "אסטרטגיה עסקית" ו"אסטרטגיה ניהולית" בספרות באנגלית במהלך המאה ה-20. ניתן לראות בבירור את המעבר מדיון באטסטגיה כמושג בטחוני לאסטרטגיה במובן ניהולי ועסקי החל משנות ה-60. </center>}}
== התנאים המאפשרים אסטרטגיה ==
אסטרטגיה, ו[[חשיבה אסטרטגית]] לא מתקיימות תמיד. קיימים תנאים בסיסיים שמאפשרים את היווצרותה:
* '''אוטונומיה (מרחב מאפשר)''' - אסטרטגיה לא מתקיימת במקום שהוא מוכתב מראש (מלמעלה או באופן מבני).
* '''בחירה (תודעה מאפשרת)''' - אסטרטגיה מתקיימת רק כשאדם בוחר לבחור, בוחר לקחת את גורלו בידיו.
* '''אני (זהות מאפשרת)''' - אסטרטגיה מבוססות על עולם ערכי, על אמונות, על חזון שהוא מעבר למה שניתן להוכיח. 
* '''ממשק עם סביבה (מיצוב מאפשר)''' - אסטרטגיה היא לא תהליך תכנון פנימי אלא צורת פעולה בסביבה שאיננה תחת השפעה ישירה.
==רכיבים שונים לאסטרטגיה?==
לרוב כאשר מדברים על [[ייעוץ אסטרטגי|ייעוץ והכוונה אסטרטגיים]] של ארגון מתייחסים לעיצוב של חלקי האסטרטגיה: [[חזון]], ייעוד, משימות, וכיוב'. האסטרטגיה היא חלק מתוך המכלול הזה שמפרק באופן לוגי את שלבי הפעולה ([http://www.sheatufim.org.il/website/modules/Database/PoolItemPage.aspx?PoolItemType=3&PoolItemID=155 דוגמא של חלוקה מסוג זה]). התיאור הזה תואם ניהול פרוייקטאלי. אך כאשר דנים ב[[ניהול מבוסס מערכות]] המותאם להשגת אפקט נרחב במערכת, האסטרטגיה חדלה להיות שלב במערכת, והיא צריכה מצד אחד לשמר כמה מימדים מתמשכים, ומצד שני לאפשר הסתגלות, [[רתימת שותפים|רתימה]] והתאמה בכל הרמות.
===הקשר בין האסטרטגיה והחזון===
בעגה הרווחת, ה[[חזון]] הינו חלק מרכיביה של אסטרטגיה ארגונית/עסקית. בניסוח אחר, החזון והאסטרטגיה הם עצמם חלקים שונים בתוך הגישה האסטרטגית של הארגון (בעיית ההגדרה היא במקור...). על פי ניסוח זה, האסטרטגיה נגזרת מן ה[[חזון]] - לאחר שתדע מה אתה רוצה, תוכל לשאול כיצד משיגים את הדבר הזה. אלא שניסוח זה של אסטרטגיה מוריד מאוד את המשמעות המקיפה וההוליסטית של האסטרטגיה, והופך אותה לכדי תפיסת פעולה מקומית. לרוב ניסוח זה, אגב, מגיע עם ניסוח חזון מצבי וקצר רואי (דוגמת "להיות הארגון המוביל ב...").
* '''אסטרטגיה ככלי להשלטת מרות בידי ההנהלה''' - בהמשך לנקודה הקודמת, ההנהלה אשר לעתים חשה נחיתות מסויימת מול העובדים מאחר ואיננה מצויה ב[[חיכוך]] יומיומי עם השטח, משתמשת בכוחה לעצב את האסטרטגיה ככלי להדרת העובדים משיחה ודיון על מטרות ויעדי הארגון. בשלב הבא, האסטרטגיה מסייעת לארגון לכפות תהליכים על העובדים תחת אצטלה של תכנון מושכל.
* '''תכנון אסטרטגי על פני חשיבה אסטרטגית''' - בעשורים האחרונים עולה בעולם המחקר הארגוני והאסטרטגי קול המבקר את מושג התכנון האסטרטגי במצבו הנוכחי מאחר והוא מוביל לאבדן היכולת לחולל [[חשיבה אסטרטגית]] שהינה קריטית ליכולת לשמר [[רלוונטיות]] לאורך זמן. בנוסף, עולה ביקורת על ההפקעה של התכנון האסטרטגי משגרת היומיום בארגונים באופן שמעלה את עלויות התכנון ומקשה עליו בפועל מאחר שאלו שאינם מצויים ביומיום הארגוני נעדרים את ה[[בינה|ידע המעשי]] הנדרש לתכנון.
{{ציטוטרץ|מרכאות=כן|תוכן = אסטרטגיה היא מושג שנזדהם במקומותינו. כל מה שגדול דיו הוא "אסטרטגי". כל מה שעוסקים בו מנהיגים, בין שבעניינים אזרחיים ובין שבעניינים צבאיים, הוא "אסטרטגי". כל שינוי ארגוני נקרא בימינו שינוי אסטרטגי. לא פעם מדיניות מכונה "אסטרטגיה" על מנת להאדירה. אלא שאסטרטגיה משמעותה הסתכלות חיצונית אל מציאות מתהווה. אסטרטגיה עניינה בשינויים ובכיוון אל העתיד, אל דברים תופעות ומעשים שטרם התנסינו בהם. תכליתה היא הבנת ופירוש המציאות המתהווה כל הזמן כייעוד קבוע. אסטרטגיה היא בחינת הפוטנציאל, הצבאי, המדיני, החברתי, הנגזר מהקונסטלציה המתהווה. היא מאפשרת לבנות מערכת הגיונית המפעילה את הפוטנציאל הצבאי. לכן, אסטרטגיה אינה חומר שנכתב, אושר ונקבע, אלא מערכת שלומדת כל הזמן, משום שהעולם משתנה כל הזמן. אין אסטרטגיה אוניברסאלית, היא תמיד תלוית הקשר. לפיכך אין תהליכים אסטרטגיים אוניברסאליים משום שהעולם אינו סביבה אחידה. יתר על כן, אסטרטגיה קבועה, לכאורה מצפן להווה ולעתיד, עלולה להתברר כלא רלוונטית משום שהמציאות טבעה להשתנות, לעתים במהירות ובמפתיע.|מקור = דב תמרי, [http://www.herzliyaconference.org/_Uploads/dbsAttachedFiles/SecurityDoctrine7(1).pdf תפיסת הביטחון של ישראל – הגדרות ומאפיינים]}}[[File:Strategic-Planning-Cycle.png|thumb|מעגל תכנון אסטרטגי - במוקד הביקורת של מינצברג. לקריאה נוספת: [[חשיבה אסטרטגית]]|300px]]
<htmltag tagname="iframe" src="/video/אסטרטגיה-בעולם-כאוטי" width="700" height="390" frameborder="0" allowfullscreen=""></htmltag>
* [[ליווי תהליכי חשיבה אסטרטגיים]]
* [[חשיבה אסטרטגית]] ו[[חשיבה מערכתית]]
* [[ההיסטוריה של מושג האסטרטגיה]]
* [[עשייה אסטרטגית]]
* [[blog:תגיות/אסטרטגיה/|מאמרים בנושא אסטרטגיה]] ב[[בלוג|בלוג דואלוג]]
* [[יתרונותיו ומגבלותיו של מודל ה-SWOT|יתרונות ומגבלותיו של מודל ה-SWOT]]
* [[המרפסת ורחבת הריקודים]]
* [[קבלת החלטות]]
* [http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=901011 תסגרו את המחלקות לתכנון אסטרטגי], דני גל, גלובס.
* [http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1000917069 "הצלחה בתוכנית אסטרטגית כזאת היא או מזל גדול מאוד, או 'בישול' של הדוח האסטרטגי בדיעבד"], ראיון עם דייב סנואדן בגלובס.
<!--{{הזמן}}-->
{{אסטרטגיה}}
[[קטגוריה:מושגים]]

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/מיוחד:השוואה_ניידת/8310"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.