{{באנר|תמונה=DSA1004-Black Swan Pond Spain-Castielli CC0.jpg|title=ברבור שחור - קשה להעלות על הדעת שהוא מתקיים}}
'''ברבור שחור '''הוא תיאור לאירוע שסיכוייו להתרחש מוערכים כנמוכים מאוד, אך לא בלתי נמנעים, והשפעתו על ה[[מערכת]] היא מרחיקת לכת. את המושג טבע בהקשר הניהול והחשיבה הכלכלית ההוגה נאסים טאלב בספר הנושא את שם זה ('''הברבור ברבור השחור - השפעתו המטלטלת של הבלתי צפוי על הכלכלה והחיים'''). מקור המונח נמצא בעבודתם של הפילוסופים [[ויקי:דיוויד יום|דיוויד יום]] ולאחר מכן בעבודתו של הפילוסוף [[ויקי:ג'ון סטיוארט מיל|ג'ון סטיוארט מיל]], הדנים בבעיית האינקודציה (אי היכולת להגיע לטענה החלטית על בסיס ניסיון קודם) ובמדחה הדן במדחה (fallacy) הלוגי לוגי הרווח לפיו <nowiki>לא מצאתי ← לא קיים</nowiki>. לפי מיל ויום, במערב סברו כי "כל הברבורים לבנים" מאחר וכל הברבורים '''שהם ראו''' היו לבנים, אולם לבסוף נמצאו באוסטרליה ברבורים שחורים באופן שהנכיח את אי תקפותו של המשגה הלוגי האמור.
כדי להבהיר את המשמעויות של המדחה האמור, טאלב מביא משל לתרנגול ההודו שבמשך 1,000 ימיו הראשונים זוכה לטיפוח מסור מצד בעליו באופן הגורם לא להקיש כי אדונו אוהב עליו וישמור עליו גם בעתיד. כל זאת, עד אשר מגיע היום ה-1,001 בו תרנגול תרגול ההודו עולה על השולחן בחג ההודייה. האקסטרפולציה שעורך התרנגול מתגלה כבלתי תקפה באופן המציג את הנטיה האנושית להיקשים מסוג זה כבעייתית ולעתים אף כהרת אסון.
== בין הברבור השחור וההפתעה הבסיסית ==
[[מושג]] '''הברבור השחור '''מצוי בתוך אשכול מושגי המתרחב בשנים האחרונות ועוסק בהתמודדות של מערכות עם שינוי רדיקאלי, ועם תופעות בלתי מוסברות או ניתנות לצפיה. בין אלו ניתן למנות גם רעיון [[ההפתעה הבסיסית]], התב"צים (תוצאות בלתי צפויות), שינויים מסדר ראשון מול שינויים מסדר שני, [[קריסה פרדיגטית|קריסה פרדיגמטית]] ואחרים. ההבחנה בין המושגית מסייעת בידינו להבין טוב יותר את המושגים כמו גם את התופעות שהם מתארים. ההבחנה בין מושג ההפתעה הבסיסית ומושג הברבור השחור מבהירה גם נקודות המבט השונות של ההוגים השונים ([[צבי לניר|לניר]] וטאלב בהקשר זה) וגם את הכלים השונים להתמודדות.
=== הסיבה ליצירת התופעה ===
כפי שניתן לראות, יש כל גישה מקיימת קוהרנטיות פנימית בין הסיבה, האתגר ודרכי ההתמודדות למולו:
{| class="doalogue-tablewikitable"
!
[[למידה בסיסית]]
|}{{#widget:YouTube|id=BDbuJtAiABA|width=700}}
=== משבר הקורונה כברבור שחור ===
משבר הקורונה (2020) נתפס על ידי רבים כברבור שחור, כאירוע שטלטל את הפעילות האנושית בעולם כולו. זאת, על אף שטאלב עצמו חזר ואמר כי מגיפה עולמית היתה אירוע צפוי ועל כן היא בגדר ברבור לבן וכי אין להשתמש ברעיון של הברבור השחור כתירוץ.
ניתן לומר כי אמנם ברמה הלוגית המשבר איננו ברבור שחור (ידענו כי מגיפה יכולה להתפשט בעולם). אולם עבור רוב הממשלות והחברות בעולם, מגיפה עלמית לא נתפסה כתרחיש ייחוס, ולכן למעשה אירוע זה היה עבורם ברבור שחור.
* נסים ניקולס טאלב, '''הברבור השחור - השפעתו המטלטלת של הבלתי צפוי על הכלכלה והחיים''', דביר: 2009.
* [http://blogs.haaretz.co.il/orikatz/362/ ביקורת] של אורי כץ על ספרו האחרון של טאלב '''אנטי-שביר''' הדנה באופן מפורט בעבודתו.
* [http://mida.org.il/2013/12/17/%D7%93%D7%A2%D7%94-%D7%91%D7%A8%D7%91%D7%95%D7%A8-%D7%A9%D7%97%D7%95%D7%A8-%D7%95%D7%A4%D7%AA%D7%99%D7%AA%D7%99%D7%9D-%D7%9C%D7%91%D7%A0%D7%99%D7%9D/ ברבור שחור ופתיתים לבנים] - מאמר של יונתן ויינברג על הברבור השחור של שלג סערת 2013 באתר מידה.