תפריט ניווט

שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
{{בעריכה}}
[[קובץ:בית סביבה אפקט - המודל השלם.svg|alt=ניהול אסטרטגי אפקטיבי|left|frameless]]
מודל '''ניהול האפקט המערכתי '''מבקש ליצור תשתית לדיון ולעיצוב אסטרטגי החותרת להשגת אפקט משמעותי במערכת שמעבר למוטת השליטה של הארגון.  המודל מתבסס על בירור שלושה קודקודים שהינם הכרחיים לקידום השפעה משמעותית בסביבת הפעולה, בחתירה לגיבוש [[רעיון מארגן|רעיון מארגן מערכתי]] השוזר יחד את ההבנות על המערכת שלנו, המערכת שסובבת אותנו וחיצונית לנו, וביחס ל[[אפקט]] אותו אנחנו מנסים לקדם.
המודל מאפשר לדון במכלול ההיבטים ה[[אסטרטגיה|אסטרטגיים]] של הארגון, ולפתח מענה משולב מיטבי. עבודה עם המודל מכריחה אותנו להבין את הנכסים הייחודיים שלנו, את האתגרים וההזדמנויות שבמערכת, וכיצד שוזרים את ההיבטים הללו יחד כדי להשיג את המטרות הארגוניות. בכך, הוא מפקיע את הדיון משיח ניהולי צר שבו היעדים אינם קשורים להקשר הרחב, או שההקשר הרחב מונע קידום אפקט משמעותי.
מצב זה זהה עם התיאור המוכר של מודל ה-[[SWOT]] הבוחן את המצב בתוך הארגון (חוזקות/חולשות) והמצב מחוצה לו (איומים/הזדמנויות). ההנחה הבעייתית במודל ה-SWOT היא העובדה כי האפקט איננו נתפס כחלק מן המשוואה (כלומר אני יודע מה אני רוצה להשיג) וכי ההבנה שלנו אודותינו ואודות הסביבה איננה הקשרית. בפועל, כל הנכסים והאיומים מקבלים את המשמעות שלהם מתוך ה[[מסגור מחדש|מסגור]] של הסיטואציה.
=== בית-סביבה-אפקט - אסטרטגיה מערכתית ===
[[קובץ:בית סביבה אפקט - המודל השלם.svg|alt=ניהול אסטרטגי אפקטיבי |thumb|המודל הכולל מכניס לתוך המשוואה לא רק את העימות או שיתוף הפעולה עם הסביבה ההתחשובת בסביבה בחתירה לאפקט, אלא את מערכת היחסים הבסיסית עם הסביבה. יחסים אלו יכולים להתבטא בחתירה לשילוביות או ברתימה לשותפות בשינוי, וכן בהובלת תהליכי הסתגלות רוויי מאבקים. ]] הנחת המוצא של ה-[[SWOT]] היא שהמפגש ביני לבין הסביבה מתנהל רק ברמת האפקט (למשל - אני והיריבים שלי רבים על אותו נתח שוק, והשאלה היא מי ימכור יותר).  [[שילוביות]] [[מנהיגות הסתגלותית]]
מודל מערכתי '''המודל המשולש מכניס עוד רכיב משמעותי לתמונה - הסביבה כגורם דינאמי ומגיב על המשמעויות הנובעות מכך.''' המשמעות של הבנה זו פועלת בשני הכיוונים: היא משלימה את הבנתנו ביחס להשפעה הסביבתית על השגת האפקט הרצוי והיא מאפשרת לחשוב על יחסי הגומלין שלנו עם הסביבה.
הנחת המוצא של ה-[[SWOT]] היא שהמפגש ביני לבין הסביבה מתנהל רק ברמת האפקט (למשל - אני והיריבים שלי רבים על אותו נתח שוק, והשאלה היא מי ימכור יותר). לעומת זאת, המודל המשולש מאפשר לחשוב על הסביבה לא רק כעל סך האיומים וההזדמנויות אלא כעל כר פעולה בפני עצמו. אם השאלה שנשאלה תמיד קודם היתה ערכיות האינטראקציהעם הסביבה, הפרספקטיבה של המודל מיייצרת הבנה טובה של כל גורם מה ערכו הייחודי, ודנה באיכותיות האינטראקציה ([[שילוביות]]).
אינטראקציה בחתירה לאפקט מערכתי, ניצב הצורך לעצב יחסי גומלין משמעותיים עם הסביבה. מאחר והסביבה איננה מונוליטית, יש להבחין בין גורמים איתם ניתן לכונן יחסים של תיאום מיייצרת הבנה טובה שיתוף פעולה ו[[שילוביות]], לבין גורמים להסיר את התנגדויותיהם למהלכים. המטרה של כל גורם מה ערכו הייחודיהפעולה למול הסביבה, אבל במקביל מחוללת מאבקים טריטוריאליים מרים בגבולות התיאוםהיא הנעה של עבודה הסתגלותית שתיעשה על ידי גורמים שונים בסביבה. רק כאשר העבודה נעשית מכיוונים שונים יש סיכוי שיקודם האפקט המערכתי הרצוי.
=== המודל המשולש והרעיון המארגן ===
בליבת המודל נמצאת השאלה - מה [[רעיון מארגן|הרעיון המארגן]] של המערכה.
== דפוס הפעולה להשגת האפקט המערכתי ==
כדי לייצר את האפקט המערכתי צריך לפעול
=== שלב א': בירור הקודקודים ===
העבודה עם המודל איננה לינארית - ניתן להתחיל בכל אחד מן הקודקודים, מתוך ההבנה כי נדרש יותר מסיבוב אחד ליצירת הבנה משמעותית בקודקודים, ולהבנת יחסי הגומלין. יש ערך רב בהתנעה אינטואטיבית של הדיון, ולכן במקרים רבים כדאי יותר להתחיל בדיון בסביבה המשתנה מאחר והדיון הזה לא מצריך עיסוק בארגון (עיסוק בעצמנו) שהוא לרוב קשה לארגונים, ונשאר ברמת הרובד[[המוצהר]]. לאחר מכן כדאי לעבור לדיון בנושא הזמין הבא - בית או אפקט. לאחר סבב דיון ראשון, יש לצאת להפסקה,[[המשגה|להמשיג]]<nowiki/>את הנקודות המשמעותיות, כדי לחזור לדיון מדוייק יותר על שלושת הקודקודים. {{בעריכה}}
=== שלב ב': בירור יחסי הגומלין ===

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/מיוחד:השוואה_ניידת/6401"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.