הבדלים בין גרסאות בדף "המודל הלוגי"

מאגר הידע של דואלוג: מאגר הידע המקיף בעברית בתחומי האסטרטגיה והחשיבה המערכתית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(יצירת דף עם התוכן "'''המודל הלוגי''' (מאנגלית: ''logic model'' או ''logic framework'') הינו מודל להערכה ניהולית במגזר החברתי. ה...")
 
שורה 1: שורה 1:
'''המודל הלוגי''' (מאנגלית: ''logic model'' או ''logic framework'') הינו מודל להערכה ניהולית במגזר החברתי. המודל הינו סכמה לינארית של התשומות, הפעולות, התפוקות והתוצאות של פעולת הארגון. המודל נוצר מתוך צורך לטייב את תהליכי התכנון של ארגונים במגזר החברתי בחתירה להשפעה (impact) ברורה, מתוך נטיה של ארגונים אלו להעריך את התפוקות שהוציאו לפועל ולא את התוצאות אצל מקבלי השירותים.  
+
[[File:Wiki exampled Logic Model.png|thumb|דוגמא של המודל הלוגי בהתייחס לפעילות ויקיפדיה]]'''המודל הלוגי''' (מאנגלית: ''logic model'' או ''logic framework'' ולעתים גם ''thoery of change'') הינו מודל להערכה ניהולית במגזר החברתי. המודל הינו סכמה לינארית של התשומות, הפעולות, התפוקות והתוצאות של פעולת הארגון. המודל נוצר מתוך צורך לטייב את תהליכי התכנון של ארגונים במגזר החברתי בחתירה להשפעה (impact) ברורה, מתוך נטיה של ארגונים אלו להעריך את התפוקות שהוציאו לפועל ולא את התוצאות אצל מקבלי השירותים עצמם.  
  
 
==הבעיות במודל הלוגי וביישומו==
 
==הבעיות במודל הלוגי וביישומו==
סכמה לינארית
+
אף שהמודל הלוגי חיוני מאוד בשאלות של תכנון והערכה, קיימות בו מספר הנחות יסוד בעייתיות שיש לדעת כיצד לפתור:
ממקשה על למידה תוך כדי ההוצאה לפועל
+
* '''סכמה לינארית''' - המודל מתאר סכמה לוגית לינארית, כאשר בפועל רוב הפרוייקטים הם מתמשכים, ובשל כך מערבים בכל שלב היבטים מכל אחד מן השלבים.
 +
* '''קושי בסיסי במדידת השפעה''' - למרות שהמודל מבקש לאפשר לדון בהערכת ההשפעה (impact) הרי שנושא מדידת ההשפעה בארגונים חברתיים עודנו בעייתי ביותר, בייחוד כאשר מדובר על השפעה חברתית-תרבותית (בניגוד למענה מיידי בסיוע).
 +
* '''פער בין תפוקות והשפעה''' - המודל מבקש להבהיר כיצד התפוקות מייצרות השפעה אבל בפועל קיים פער שלא ניתן לתאר בין מה שהארגון עושה לבין מה שקורה בפועל בשל מרכיבים [[כאוס| כאוטיים]] רבים שפועלים במרחב.
 +
* '''מקשה על למידה תוך כדי ההוצאה לפועל''' - המודל הלוגי מקדש תהליכי עבודה שיש להם התחלה, אמצע וסוף, ומקשה מאוד על ביצוע שינויים לאור למידה במהלך ה[[חיכוך]] וההוצאה לפועל.
 +
* '''זיהוי של אימפקט כתוצר פעולה של ארגון אחד''' - השפעות משמעותיות ב[[מערכת סבוכה|מערכות סבוכות]] מחייבת הירתמות של גורמים רבים, מעבר לגבולות הארגון. החשיבה על השפעה בתוך לוגיקת תשומות => תפוקות => תוצאות מקשה מאוד על החשיבה כיצד משתפים פעולה ברמת ה'''אקו-סיססטם''' להשגת אפקט מהותי.
  
 +
==לקריאה נוספת==
 +
* [http://www.sheatufim.org.il/website/modules/database/PoolItemPage.aspx?PoolItemType=3&PoolItemID=130 כלי - בניית מודל לוגי לתכנית/פרוייקט] - דף באתר שיתופים בו ניתן למצוא גם תבנית למודל.
 +
* [http://www.hbs.edu/faculty/Publication%20Files/10-099.pdf The Limits of Nonprofit Impact] - מסמך עבודה מ-Harvard Bussiness School שדן במרחבי פעולה והשפעה שונים בקרב ארגונים חברתיים. 
 
[[קטגוריה:מושגים]]
 
[[קטגוריה:מושגים]]
 
[[קטגוריה:ניהול]]
 
[[קטגוריה:ניהול]]
 
[[קטגוריה:מגזר חברתי]]
 
[[קטגוריה:מגזר חברתי]]
 
[[קטגוריה:השפעה]]
 
[[קטגוריה:השפעה]]

גרסה מ־13:36, 21 בספטמבר 2014

דוגמא של המודל הלוגי בהתייחס לפעילות ויקיפדיה

המודל הלוגי (מאנגלית: logic model או logic framework ולעתים גם thoery of change) הינו מודל להערכה ניהולית במגזר החברתי. המודל הינו סכמה לינארית של התשומות, הפעולות, התפוקות והתוצאות של פעולת הארגון. המודל נוצר מתוך צורך לטייב את תהליכי התכנון של ארגונים במגזר החברתי בחתירה להשפעה (impact) ברורה, מתוך נטיה של ארגונים אלו להעריך את התפוקות שהוציאו לפועל ולא את התוצאות אצל מקבלי השירותים עצמם.

הבעיות במודל הלוגי וביישומו

אף שהמודל הלוגי חיוני מאוד בשאלות של תכנון והערכה, קיימות בו מספר הנחות יסוד בעייתיות שיש לדעת כיצד לפתור:

  • סכמה לינארית - המודל מתאר סכמה לוגית לינארית, כאשר בפועל רוב הפרוייקטים הם מתמשכים, ובשל כך מערבים בכל שלב היבטים מכל אחד מן השלבים.
  • קושי בסיסי במדידת השפעה - למרות שהמודל מבקש לאפשר לדון בהערכת ההשפעה (impact) הרי שנושא מדידת ההשפעה בארגונים חברתיים עודנו בעייתי ביותר, בייחוד כאשר מדובר על השפעה חברתית-תרבותית (בניגוד למענה מיידי בסיוע).
  • פער בין תפוקות והשפעה - המודל מבקש להבהיר כיצד התפוקות מייצרות השפעה אבל בפועל קיים פער שלא ניתן לתאר בין מה שהארגון עושה לבין מה שקורה בפועל בשל מרכיבים כאוטיים רבים שפועלים במרחב.
  • מקשה על למידה תוך כדי ההוצאה לפועל - המודל הלוגי מקדש תהליכי עבודה שיש להם התחלה, אמצע וסוף, ומקשה מאוד על ביצוע שינויים לאור למידה במהלך החיכוך וההוצאה לפועל.
  • זיהוי של אימפקט כתוצר פעולה של ארגון אחד - השפעות משמעותיות במערכות סבוכות מחייבת הירתמות של גורמים רבים, מעבר לגבולות הארגון. החשיבה על השפעה בתוך לוגיקת תשומות => תפוקות => תוצאות מקשה מאוד על החשיבה כיצד משתפים פעולה ברמת האקו-סיססטם להשגת אפקט מהותי.

לקריאה נוספת

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/index.php?title=המודל_הלוגי&oldid=4814"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.