מושג

מאגר הידע של דואלוג: מאגר הידע המקיף בעברית בתחומי האסטרטגיה והחשיבה המערכתית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מושג (concept) הוא האופן המילולי שבו אנו תופשים מציאות סבוכה. זאת, בניגוד למונח (term), שבסיסו הוא 'נח', קרי - המשמעות שלו סגורה ומוחלטת (למשל עצמים - שולחן, כיסא, וכו') ואין צורך לדון במשמעותו. מושגים מאפשרים לנו לדון דווקא בהיבטים שנמצאים בשינוי ובתנועה

Cquote2.png

אף המושג הקבוע ביותר - רב-אנפי, רב-משמעי ומרחף הוא

Cquote1.png
– פרידריך ניטשה, מעבר לטוב ולרוע

מאחר והמשמעות של המושג פתוחה לפרשנות, טוען צבי לניר,

Cquote2.png

'האופק המפרש' של מושג אינו קבוע. עקרונית אין גבול ליכולת האנושית לשנות את משמעותו של מושג מסוים בהתאם להקשר בו הוא נאמר, וכך גם לייצר מושגים חדשים. השינויים שאנו עושים במשמעותם של מושגים ויכולתנו לייצר מושגים חדשים, שיביעו היבטים חדשים של הבנתנו את העולם , הם מאבני היסוד של החשיבה האנושית ויכולותיה. ככל שעולמנו נעשה סבוך יותר, "יודע" מוחנו לייצר מושגים ופירושים חדשים כדי לחשוב עליו.

Cquote1.png
פנקס הכיס של השועל (Kindle Locations 2055-2057), ד"ר צבי לניר

חשיבה מושגית מול חשיבה מונחית

אנו נוטים לדבוק בחשיבה מונחית מאחר שהיא מאפשרת לנו ללכת במרחב שנראה סגור במשמעויותיו ולאור זאת ברור ובטוח:

Cquote2.png

ברירת המחדל של חשיבתנו היא חשיבה במילים כאילו היו מונחים (terms) המקיימים יחס של "מסמן-מסומן" (signifier-signified) אל עצם מוגדר שהם מורים עליו, ולא כמושגים (concepts) הפתוּחים לפירושים המשתנים בהתאם להקשר. כך למשל בשידורי ה-CNN בעקבות "אירוע התאומים", ההתייחסות אל המילה "טרור" הייתה כאל מונח המתייחס לדברים מוגדרים בעולם התופעות, ולא כאל מושג שהאירוע הדרמטי שהתרחש מחייב פירוש מחדש של משמעותו.

Cquote1.png
אינטליגנציית Reframing: התרתו של עולם סבוך, צבי לניר

אך כאשר המציאות משתנה, יש צורך לפתוח מחדש את משמעויות המונחים ולהפכם למושגים, או לחילופין - ליצור מושגים חדשים. החשיבה המושגית, לאור זאת, שונה מאוד מזאת המונחית אליה התרגלנו:

Cquote2.png

חשיבה סימבולית מופשטת מאופיינת בכך שהיא מייצגת לא רק עצמים בעולם אלא בעיקר מושגים המתייחסים זה לזה. משמעותו של כל מושג מתבהרת מתוך המושגים האחרים במערכת המושגית שהוא מקושר אליהם. שינוי במשמעותו של מושג אחד משנה את משמעותם של המושגים האחרים במערכת, וכך כל המערכת משתנה.

Cquote1.png
שם


ההתנגדות למושגים חדשים

מושגים חדשים, ובייחוד מושגי מטריה, נוטים להוביל להתנגדות ארגונית הנובעת לעתים משמרנות, ולא פעם גם מהקשר אישי, זהותי, שהזנחתו עשוייה להוביל לאובדן האמון של אלו שצריכים להוביל בפועל את השינוי:

ההקשר של מהפכה בחינוך, ההקשר הזה הוא היחס שבין מה שמורים עושים ועשו עד לעידן "הלמידה המשמעותית". מתקיים כאן בהכרח דיסוננס קוגניטיבי שבו ההכרה בכך בצריך שינוי משליכה לאחור בטענה שמה שנעשה עד היום איננו למידה משמעותית. בכך נגזלת מן המורים, אחת הלבנות האחרונות של הזהות המקצועית שלהם - אם הם לא מרוויחים טוב ולא עושים משהו משמעותי לעצמם, לפחות הם תורמים לחברה.

מות המהפכה: האם הגיעה הלמידה המשמעותית לקיצה?

לקריאה נוספת

חומרים חיצוניים

יש שותפים רבים לכתיבה במאגר הידע. מאמר זה נכתב ברובו על ידי צוות דואלוג. ניתן לצטט אותו באופן הבא:

צוות דואלוג, מושג, מאגר הידע של דואלוג, 2015.

הטקסטים במאגר הידע מוגשים תחת רישיון CC-BY 4.0 וניתן לעשות בהם שימוש חופשי כל עוד ניתן קרדיט וקישור למקור.

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/index.php?title=מושג&oldid=11371"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.