תפריט ניווט

שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 4,775 בתים ,  09:38, 23 באפריל 2021
אין תקציר עריכה
{{באנר|תמונה=cascade of choices he.png|עיצוב=background-size: contain}}'''מפל הבחירות''' או '''מפל האפשרויות''' (מאנגלית: cascade of choices) הוא מודל לעיצוב ומעקב אחרי [[אסטרטגיה|אסטרטגיה עסקית]] החותר לקידום חשיבה אינטגרטיבית בין היעדים, הסביבה, צורת הפעולה, יכולות הארגון ותהליכי הניהול והמעקב. מדובר במודל פשוט למדי, המכיל שאלות קריטיות להצלחה, בייחוד בהיבטים עסקיים, ומאפשר ניסוח של שאלות ליבה במסגרת [[תהליך חשיבה אסטרטגי|תהליך אסטרטגי]] או באופן מתמשך. המודל הוצע על ידי פרופ׳ רוג׳ר מרטין בספר Playing to Winונועד לחדד את אפשרויות הבחירה העומדות בפני הארגון וכן לחדד את הקוהרנטיות הנדרשת בין המרכיבים.
[[קובץ:Cascade of choices he.png|לא ממוסגר|מרכז|מודל מפל הבחירות|625x625 פיקסלים]]
===כיצד ננצח (How will we win)?===
איזו צורת פעילות תאפשר לנו להשיג את מה שאנחנו מנסים להשיג? ההיזון החוזר משאלה זו לשאלת הסביבה, קשורה קשור בכך שצורות פעולה שונות רלוונטיות בסביבות שונות.
===אילו יכולות דרושות לנו (what capabilities must be in place)?===
===אילו מערכות ניהוליות דרושות לנו (what management systems are required)?===
לבסוף, כדי שנוכל לעקוב אחרי התקדמות התהליכים ולהכווין אותם בהתאם, אנחנו זקוקים למנגנוני בקרה, מעקב, ניהול ומדידה. <!-- כיצד נשתמש במודל
למה זה טוב?== כיצד נשתמש במודל ==
=== במסגרת תהליך אסטרטגי ===
השימוש הקלאסי במודל, במסגרת [[תהליך חשיבה אסטרטגי|תהליך אסטרטגי]] יעקוב אחר מערכת הבחירות [[מלמעלה למטה]], ויסייע לארגון לנסח את הבחירות בכל שלב וכיצד הן קשורות זו בזו. הבחינה והניסוח בתהליך כזה יעסקו לא רק במצב הקיים, אלא בתיאור המצב הרצוי והאופן שבו נחתור למימושו.
ניתן לעשות זאת באופן הבא:
# '''ניסוח הדילמות והמענים בכל רמה''' - ניסוח ביחד עם ההנהלה הבכירה או ברמת התהליך של האפשרויות העומדות בפנינו בכל נדבך, מלמעלה למטה, ואת הבחירה בכל אחת מהרמות.
# '''לבחון את האינטגרטיביות בין המרכיבים''' - למשל - האם יש תאימות בין יעדי הארגון, וסביבה הפעולה שלו, האם נוכל להביא לידי ביטוי את צורת הפעולה הנבחרת על בסיס היכולות שתיארנו וכדומה.
# '''לנסח מחדש את המענים בכל רמה''' - לבחון מחדש את המענים בשלב 1 לאור ההשפעות בין המרכיבים.
# '''לבחון האם יש צורך בבניית מפל בחירות לרמות נוספות בארגון בהתבסס על ההעמדה שנוצרה -''' המודל מכיר בכך שרמות שונות עומדות בפני אפשרויות בחירה שונות ולכן יש צורך לנסח מפל בחירות לרמות השונות ככל שנדרש תרגום משמעותי. במקרה הזה, יש לחזור על שלבי התהליך ביחד עם מובילי הרמות השונות, ולאור הכרת הניסוח בשלב הראשון.
# '''לייצר אינטגרטיביות בין רמות הפעילות השונות''' - אם הוחלט לנסח מפלי בחירות לרמות השונות, יש לכנס את המרכזיים שבהם לבחינת ה[[קוהרנטיות]] בין הרמות. ניתן לערוך את התהליך על ידי הצגה במפגש משותף של המרכיבים המרכזיים בכל הרמות, ובחינת המתחים בין הרמות. בשלב זה ראוי לעמוד על המתחים ולהתאים את הניסוחים בכל הרמות כך שיספקו מענה למתחים אלו.
# '''להטמיע את התובנות בפעילות הארגון''' כדי להביא ליישום אסטרטגיה אינטגרטיבית בארגון.
הנחות המוצא למרות שניתן לכאורה לענות במהירות על מרכיבי המודל, יתכן ובבניית התהליך נבחר להשקיע זמן מספק ברכיבים הקריטיים, הכולל הכנה מקדימה (למשל בסקר שוק שיסייע להבין את סביבת הפעולה). ניתן כמובן לחלק את המופעים השונים בתהליך לשלבי המודל אולם יש לקבוע זמנים לבחינת מערכת הקשרים בין הרמות ולא להשאר בניסוח של המודלכל נדבך בנפרד.
=== ככלי ל[[חשיבה אסטרטגית]] מתמשכת ולמעקב אחר שינויים ===הכלי מאפשר ניסוח מקדים אבל גם תיאור מצב ואבחון בהווה. במצב כזה, לא נדרש בהכרח תהליך, וניתן לתאר את המצב הקיים, ואת המתחים ו[[פער רלוונטיות|פערים]] הנובעים ממנו. בנוסף, ניתן להתבסס על ניסוח המפל שנעשה במסגרת תהליך אסטרטגי קודם, ולבחון את תקפותו והרלוונטיות שלו במעלה הדרך. השימוש למטרות אלו יעשה על ידי הנכחת המודל יוצא מתוךבמופעים קבועים (למשל בדיון סטטוס רבעוני), ובחינת ההיבטים הבאים:
השוואה בין מפל הבחירות והמודל המערכתי לאסטרטגיה * מה מצבנו ביחס לכל אחד מן הנדבכים שתוארו* האם יש שינויים משמעותיים באחד מן הנדבכים (לרוב בסביבה -בהשתנות של השוק, המתחרים, וכדומה) * האם נוצרו מתחים ופערים חדשים בשל השינויים?* לאור האמור ->האם אנחנו צריכים להגדיר מחדש מרכיבים מסויימים או את כלל המרכיבים במערך הבחירות שלנו?
==לקריאה נוספת==

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/מיוחד:השוואה_ניידת/10320"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.