תפריט ניווט

שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 180 בתים ,  20:03, 10 באפריל 2014
==מקורות המושג==
מושג עיצוב המערכה יונק מן החשיבה הצבאית הסובייטית של העשורים הראשונים של המאה ה-20 אודות ה"אופרציה העמוקה". נהוג לתאר את ראשית התפתחות החשיבה המערכתית למלחמת האזרחים האמריקנית<ref>צבי לניר, [http://maarachot.idf.il/PDF/FILES/7/109977.pdf "מאמנות אופרטיבית לחשיבה מערכתית"], '''מערכות 352-353''', 1995, עמ' 5.</ref>, אך הרעיון הכללי של הפקדת מטרות האסטרטגיה בידי דרגים אופרטיביים, שיחלקו את המשימות בתורם על הדרגים הטקטיים, מיוחס לתאורטיקנים ואנשי-צבא גרמנים ורוסים, שפיתחו אותו הלכה למעשה (ובאופן בלתי תלוי) לאחר מלחמת העולם הראשונה ומלחמת האזרחים ברוסיה, במהלך שנות ה-20 וה-30 ועד מלחמת העולם השנייה<ref>שם, עמ' 6.</ref>. על רקע החשיבה הסובייטית משנות ה-30', עלה בשנים האחרונות תחום המערכה כתחום שמייצר את הגשר והקישור שבין הטקטיקה והאסטרטגיה ולהפך. הרמה הטקטית עוסקת בשאלות של מציאות: (תמרון והפעלת אש). השאלה היא כיצד מפעילים את הכוחות כדי לייצר מציאות פיזיקאלית מסוימת. הרמה האסטרטגית, לעומתה, עסוקה בשאלות מופשטות<REF>דוגמה לכך ניתן לראות בהגדרת מטרות מלחמת יום הכיפורים על ידי נשיא מצרים [[סאדאת]] - "לערער על תורת הביטחון הישראלית", בתוך אנוואר אל סאדאת, "סיפור חיי", עמ' 250-252.</REF>, שלרוב לא ניתן לתרגם אותן באופן ישיר לפעולה במרחב הטקטי. הרעיון המערכתי הוא זה אשר מייצר את מרחב הביניים אשר מסוגל לתפור יחדיו את שני המרחבים.
{{ציטוט|מרכאות=כן|
קבוצת קצינים בראשותו של רמטכ"ל הצבא האדום, [[wiki:מיכאיל טוכאצ'בסקי|מיכאיל טוכצ'בסקי]], החלה לעסוק בעיצוב הדוקטרינה הצבאית
המרכיבים אותו". גלומה בה ההנחה כי השלם האופרטיבי הוא יותר מסך כל החלקים הטקטיים המרכיבים אותו.
|מקור=[http://maarachot.idf.il/PDF/FILES/7/109977.pdf מאמנות אופרטיבית לחשיבה מערכתית] - ד"ר [[צבי לניר]], עמ' 12.}}
===המערכה כגשר בין האסטרטגיה והיישום===
בעשורים האחרונים רעיון עיצוב המערכה התייצב כתחום שמייצר את הגשר והקישור שבין הטקטיקה וה[[אסטרטגיה]] ולהפך. הרמה הטקטית עוסקת בשאלות של מציאות: (תמרון והפעלת אש). השאלה היא כיצד מפעילים את הכוחות כדי לייצר מציאות פיזיקאלית מסוימת. הרמה האסטרטגית, לעומתה, עסוקה בשאלות מופשטות<REF>דוגמה לכך ניתן לראות בהגדרת מטרות מלחמת יום הכיפורים על ידי נשיא מצרים [[סאדאת]] - "לערער על תורת הביטחון הישראלית", בתוך אנוואר אל סאדאת, "סיפור חיי", עמ' 250-252.</REF>, שלרוב לא ניתן לתרגם אותן באופן ישיר לפעולה במרחב הטקטי. הרעיון המערכתי הוא זה אשר מייצר את מרחב הביניים אשר מסוגל לתפור יחדיו את שני המרחבים על ידי [[סיפור]] קוהרנטי שמסביר מה עושים כדי לקדם את הרעיון האסטרטגי המופשט.
 
==לקריאה נוספת==
* [http://maarachot.idf.il/PDF/FILES/6/112466.pdf עיצוב המרחב ועיצוב המערכה בהתנתקות] - ראיון של ד"ר אסף חזני עם האלוף גרשון הכהן, '''מערכות 432''', אוגוסט 2010.

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/מיוחד:השוואה_ניידת/3328"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.