תפריט ניווט

שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 1,952 בתים ,  18:44, 6 ביולי 2014
אין תקציר עריכה
לאור הבנת תופעת ההפתעה הבסיסית, יצא לניר לתהליך של הבנה של שיטות הלמידה הנדרשות בעולם ה[[סבוך]]. לניר פיתוח מאוד את הכלים ל[[המשגה]] בתוך מתארים אלו מתוך הבנה כי לנפש האנושית יכולות להבין את המערכות הסבוכות דרך התבוננות שמהווה לוגיקה מסוג אחר לזה המוכר (הוא מכנה זאת אבדוקציה). במסגרת תהליך זה הקים לניר את חברת [http://praxis.co.il פרקסיס] שמתמחה בליווי תהליכי למידה מסוג זה. ניתן להתוודע לתובנותיו של לניר אודות מאפייני החשיבה המערכתית במערכות סבוכות בספר האלקטרוני שפרסם לאחרונה [[פנקס הכיס של השועל]].
===שמעון נווה===
תא"ל (מיל') שמעון נווה היה שותף (יחד עם צבי לניר ו[[wiki:דוביק תמרי|דוביק תמרי]) לקידום מהפכה תפיסתית בחשיבה הצבאית בצה"ל ובעולם המערבי. נווה פרסם בראשית שנות ה-90 את ספרו אמנות המערכה, המחבר בין התחום של תורת ה[[מערכה]] ממקורותיה הסובייטיים עם התחום העולה של [[תורת המערכות]]. החיבור הזה שאפשרי רק בעברית (מערכה/מערכת הם operation ו-system באנגלית) יצר תחום חדש של חשיבה. לטענת נווה לכל מערכת אנושית קיים היגיון מארגן שמאפשר לה לפעול יחד. ההיגיון הזה הוא רציונאל הפעולה של המערכת. ההבנה של הרציונאל מאפשרת בהיבט הצבאי לפעול באופן מושכל כך שיפגע רציונאל הפעולה המערכתי של היריב. בכך, נווה יוצא חוצץ כנגד העמדות הגורסות כי מטרת המלחמה היא השמדת היריב. ההשמדה, שהינה חשיבה רדוקציוניסטית אודות המערכת, כמעט תמיד איננה אפשרית ולרוב גם אינה רצויה.
השפעתו של נווה דרך המרכז לחקר תורת המערכה ([[wiki:המלת"מ|המלת"מ]]) הובילה לגיבוש רעיונות פעולה חדשים בצה"ל שסייעו מאוד בהתמודדות עם הטרור הפלסטיני בראשית שנות ה-2000. עם זאת, כנגד התהליכים כוונה ביקורת רבה לאחר הקשיים במימוש תפישת הפעולה החדשה של צה"ל במלחמת לבנון השניה.
===האופרציה הסובייטית===
* [[המשגה]]
* [[סוגי הידע בארגון]]
* [[מפת ידע]]
* [[ניהול מערכתי]]
==קישורים חיצוניים==
* [http://planwize.com/blog/2011/03/16/גישה-מערכתית-לניתוח-נוכחות-באינטרנט/ גישה מערכתית לניתוח נוכחות באינטרנט] - פוסט קצר וממוקד בנוגע לחשיבה מערכתית באינטרנט, אתר planwize.
[[קטגוריה:תיאוריות]]
[[קטגוריה:מושגים]]
[[קטגוריה:פיתוח ידע ולמידה]]
[[קטגוריה:אסטרטגיה]]
[[קטגוריה:ניהול]]

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/מיוחד:השוואה_ניידת/4294"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.