תפריט ניווט

שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
[[קורסים_והכשרות/סדנאות_לדרג_ניהולי_בכיר|סדנה - מניהול פרוייקטאלי לניהול מערכתי]]}}
'''ניהול מבוסס מערכות''', או '''ניהול מערכתי''' הינה לבנה המשלימה את הניהול הפרוייקטאלי הקלאסי בעבודה במציאות [[סבוך|סבוכות]] ו[[כאוס|כאוטיות]]. הניהול המערכתי, מקדם [[מערכה]] למימוש [[אפקט]] משמעותי במציאות תוך [[רתימת שותפים|רתימה]] ו[[שילוביות]] של גורמים מגוונים.
==רקע==
הדימוי המארגן של הניהול הקלאסי, שיכונה להלן הניהול הפרוייקאלי, הוא המכונה. הניהול הפרוייקטאלי מבקש להביא את הארגון לרמת יעילות מכנית, שבה מתקיים מינימום פחת אפשרי, וכל רכיב מצוי במקומו וממלא ייעוד אחד ויחיד בתוך המכלול. המבנה ההיררכי הארגון תומך במבנה זה בכך שהוא מאפשר צמתי החלטה ספורים וברורים המייעלים מאוד את תהליך קבלת ההחלטות בשגרה (הסמכות ההיררכית מבטלת את הצורך להתייעץ ולדון על כל שאלה).
אך בעוד שהיעילות של הניהול הפרויקטאלי מצויה במיטבה ב[[פשוט|סביבות פשוטות המצויות תחת ההיגיון של הרביע ה'ידוע']] (למשל - בפס ייצור), היעילות של צורת ניהול זו דועכת ככל שרכיבי אי הוודאות ב[[מערכת]] עולים. במצבים אלו, היכולת לדון ו[[המשגה|להמשיג את המצב]] הינה חיונית, אך המבנה הקיים כמעט ואיננו תומך בתהליכים אלו. בהיעדרם, ארגונים נתונים לפגיעתם של [[פער רלוונטיות|פערי רלוונטיות]] ו[[הפתעה בסיסית|הפתעות בסיסיות]].
על רקע זה, גישת הניהול מבוססת המערכות משלימה את המבנה וגישות הניהול הקיימות באלמנטים נוספים המחפים על בעיותיה של השיטה הקיימת ומביאה למיצוי הזדמנויות שאינן גלויות ב[[אופק]] הארגוני המוגבל.
 
==יעילות מול אפקטיביות==
הניהול הפרוייקטאלי מתמודד עם סוגיות של תפעול העבודה השוטפת. המנהל הפרוייקטאלי הוא זה אשר מביא למילוי המשימות, במהירות הרבה ביותר ובהשקעת המשאבים הנמוכה ביותר. במילה אחת, המנהל מופקד על היעילות. לא פעם, המנהל נקלע למצב שבו הוא מסלק משימות משולחנו בצורה טורית, ללא כל היגיון מארגן משמעותי.
הפרדיגמה החדשה מצריכה לסגל סל כלים שלם שאיננו מצוי באמתחתו של המנהל הרגיל. כך, למשל, המנהל החדש נדרש ליצור לעצמו [[קבוצת למידה]] הסתגלותית, אל מול הנטיה הקלאסית של המנהל לפעול לבד. המנהל צריך ללמוד כיצד לשהות ב[[ענן|עמימות]] אל מול הנטיה לדעת ולהיות נחרץ. במובן הרחב ביותר, הניהול המערכתי מצריך לקדם [[מערכה]] - רתימה של גורמים רבים למאמץ [[חזון|חזוני]] משותף, בעוד שהניהול הפרוייקטלי אמון על מימוש הפרוייקט תחת מוטת השליטה של המנהל.
==ניהול מבוסס מערכות==
ניהול מבוסס מערכות מהווה אלטרנטיבה לניהול הפרוייקטאלי מבוסס המשימות. הוא מחליף את הטיפול הטורי במשימות שמקיימות במקרה הטוב קשר לוגי בין אחת לשניה (לאחר שטופלה משימה אחת ניתן לגשת לשניה) בריכוז מאמץ כל פעם במערכה המוכוונת לאפקט נתון. המערכות כולן מוכוונות לקדם [[אסטרטגיה ]] רחבה יותר. המצב הנתון הוא שבכל רגע נתון המערכת עסוקה בקידום מערכה אחת, ובפיתוח מערכות עתידיות. הידע הנדרש לקידום המערכות העתידיות נשמר ומאורגן באופן יעיל, כך שניתן לדון בכל שלב על מיצוי מערכה אחת, לאור אפקט מספק, ולנוע למערכה חדשה שתיבחר לאור בשלות התנאים.
<center>
{{#widget:YouTube|id=taDXaCwWwnE}}<br />
</center>
===המלצות לפיתוח ניהול אפקטיבי מבוסס מערכות===
הניהול המערכתי איננו תוסף לניהול הקלאסי אלא גישה משלימה. על כן, אין די ביישום כלים מתוך עולם זה ללא הבנת הגישה וקביעת סדרי עדיפויות לאורה. ההמלצות המובאות מבקשות ליצור נוכחות ביומיום הארגוני לגישה המערכתית:
* '''לקיים בתדירות קבועה דיון מערכתי-הסתגלותי שבו תוברר המערכה הנוכחית והמצב הנוכחי בקידום האפקט'''. דיון זה יערך בפורום שיתעצב לאורך זמן ויכיל מינון נכון של מנהלים משתפי-פעולה ועובדים מובילים. מאחר ולא כל אדם מתאים לסוג זה של דיון, יש לאפשר את הברירה הטבעית שתשמור בתוך הליבה את החבורה שמאמינה בתהליך ובנחיצותו. במהלך הדיון ידון מצב המערכה הנוכחית ותעדוף המשימות הנדרש להשגת האפקט הרצוי.
* '''למידה אמפירית במקום מידע כמותני''' - בניהול מערכה יש צורך בלמידה אמפירית המבוססת על התרשמות בלתי אמצעית, לעיתים על ידי החושים ממש, של מצב המערכה. לשם כך, נדרשת חשיבה כיצד מעמיקים את ה[[חיכוך]] של המערכת ושל המנהלים בסביבת הפעולה. הצוות המוביל נדרש לנוע בין מרחבים כדי להבין את מצב השגת האפקט, כדי לייצר את ה[[בינה]] הנדרשת. הלמידה האמפירית, המאפשרת לגבש [[מסגור מחדש|מסגרת]] אסטרטגית מעמיקה, עומדת מנגד למידע הכמותני שבכוחו לאשש או להפריך מסגרות קיימות.

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/מיוחד:השוואה_ניידת/4517"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.