תפריט ניווט

שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 437 בתים ,  10:16, 3 באוקטובר 2014
אין תקציר עריכה
==מקורות החשיבה המערכתית==
[[File:Food web.gif|thumb|350px|אקו-סיסטם - מערכת אקולוגית-ביולוגית מורכבת]]
מקורותיה של החשיבה המערכתית בארגונים מצויה הינה גישה רב תחומית שלה מקורות רבים. מצד אחד ניצב התחום של [[תורת המערכות המורכבות]], ממקורותיו בתחומי המדעים המדוייקים, ומצד שני התנסויות ניהוליות שונות, במגזר העסקי, הממשלתי, והצבאי.  השימוש בביטוי '''חשיבה מערכתית''' בתוך הקשרים ארגוניים צמח בראשיתו בתחום של הנדסת תעשיה וניהול. לאור הצורך לארגן פרוייקטים מורכבים ומרובי משתנים הוביל . התנסויות אלו הובילו ליצירת [[מפה מושגית|מפות תכנון]] שבהן מרכיבים רבים מתחברים יחד למערכת אחת. עם זאת, החשיבה ההנדסית על מערכות מתמצה בסוף לתחום המערכות הסגורות שבהן ניתן להבין את הקשר הלוגי/סיבתי בין כל המרכיבים. בעולם של [[מערכת פתוחה|מערכות פתוחות]] שבו לא ניתן להבין את הקשר הסיבתי בין כל המרכיבים יש צורך לייצר כלים תפיסתיים חדשים. התחום המדעי של חקר מערכות סביבתיות (אקו-סיסטם)הזניק את היכולות לחשוב ולהבין את המורכבות המערכתית. החשיבה המערכתית בארגונים ובמערכות סבוכות, שנסמכת [[תורת המערכות|תורת המערכות הסבוכות]] נכנסת בדיוק לפערים אלו.
אמנם, לתחום זה יש אבות רבים, אנו בדואלוג ממשיכים את גישתם של מי שלדעתנו הם פורצי הדרך בתחום של החשיבה המערכתית בארגונים. ד"ר פנחס יחזקאלי [http://www.xn--7dbl2a.com/wiki/מושגים/חשיבה-מערכתית/ מתאר] את השלבים המכריעים ביצירת תחום זה:
{{ציטוט|תוכן=המושג חשיבה מערכתית נטבע על ידי המהנדס ג'אי פורסטר (Forrester) (Richmond, 1994, ע' 3). חשיבה זו מפרשת את העולם שבו אנחנו חיים במונחים של תורת המערכות המורכבות. זאת, מתוך ההבנה שדיסציפלינה זו מאפשרת התמודדות טובה יותר עם המורכבות של "סביבתנו המשימתית", בעולם דינאמי, המשתנה במהירות (רזי ויחזקאלי, 2013).

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/מיוחד:השוואה_ניידת/4949"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.