תפריט ניווט

שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הוסרו 189 בתים ,  21:05, 5 באוקטובר 2014
אין תקציר עריכה
השימוש בביטוי '''חשיבה מערכתית''' בתוך הקשרים ארגוניים צמח בראשיתו בתחום של הנדסת תעשיה וניהול לאור הצורך לארגן פרוייקטים מורכבים ומרובי משתנים. התנסויות אלו הובילו ליצירת [[מפה מושגית|מפות תכנון]] שבהן מרכיבים רבים מתחברים יחד למערכת אחת. עם זאת, החשיבה ההנדסית על מערכות מתמצה בסוף לתחום המערכות הסגורות שבהן ניתן להבין את הקשר הלוגי/סיבתי בין כל המרכיבים. בעולם של [[מערכת פתוחה|מערכות פתוחות]] שבו לא ניתן להבין את הקשר הסיבתי בין כל המרכיבים יש צורך לייצר כלים תפיסתיים חדשים. התחום המדעי של חקר מערכות סביבתיות (אקו-סיסטם)הזניק את היכולות לחשוב ולהבין את המורכבות המערכתית. החשיבה המערכתית בארגונים ובמערכות סבוכות, שנסמכת [[תורת המערכות|תורת המערכות הסבוכות]] נכנסת בדיוק לפערים אלו.
אמנם, לתחום זה יש אבות רבים, אנו בדואלוג ממשיכים את גישתם של מי שלדעתנו הם פורצי הדרך בתחום של החשיבה המערכתית בארגונים. ד"ר פנחס יחזקאלי [http://www.xn--7dbl2a.com/wiki/מושגים/חשיבה-מערכתית/ מתאר] את השלבים המכריעים ביצירת תחום זה:
{{ציטוט|תוכן=המושג חשיבה מערכתית נטבע על ידי המהנדס ג'אי פורסטר (Forrester) (Richmond, 1994, ע' 3). חשיבה זו מפרשת את העולם שבו אנחנו חיים במונחים של תורת המערכות המורכבות. זאת, מתוך ההבנה שדיסציפלינה זו מאפשרת התמודדות טובה יותר עם המורכבות של "סביבתנו המשימתית", בעולם דינאמי, המשתנה במהירות (רזי ויחזקאלי, 2013).
מושג זה התפרסם מאוד בעקבות ספרו הפופולארי של פיטר סנג'י, מתלמידיו של פורסטר, שיצא לאור ב- 1990 – "הדיסציפלינה החמישית" (The Fifth Discipline)... סנג'י מונה חמש דיסציפלינות, כשהחמישית – המצויה במוקד הספר – הינה המושג "חשיבה מערכתית" (Systems Thinking) (Senge, 1990, ע' 89). הוא הגדיר "חשיבה מערכתית" כחשיבה לא-ליניארית, העוסקת בראיית השלם; והסביר ש"חשיבה מערכתית" נדרשת בימינו יותר מאשר בעבר, משום ש"אנו הולכים וכורעים תחת נטל המורכבות"}}
בהקשר הישראלי, ובייחוד בספירה הבטחונית קדמו את מושג זה החשיבה המערכתית ד"ר '''[[צבי לניר]]''' וד"ר '''שמעון נווה''' שפעלו יחד ב[[ויקי:מלת"ם|מלת"ם]] בשנות ה-90' וה-2000.
תרומתו של '''לניר''' לחשיבה המערכתית בישראל, הנגישה בעיקר את הבעיות התפיסתיות של מערכות (אותן כי בשם כולל תופעת [[ההפתעה הבסיסית]], ואת האופן שבו ניתן לחולל [[שילוביות]] ולקדם את ה[[רלוונטיות]] המערכתית, על ידי פיתוח תהליכי [[למידה בסיסית]], על ידי [[המשגה]] ו[[מסגור מחדש]].
השפעתו של נווה דרך המרכז לחקר תורת המערכה ([[wiki:המלת"מ|המלת"מ]]) הובילה לגיבוש רעיונות פעולה חדשים בצה"ל שסייעו מאוד בהתמודדות עם הטרור הפלסטיני בראשית שנות ה-2000. עם זאת, כנגד התהליכים כוונה ביקורת רבה לאחר הקשיים במימוש תפישת הפעולה החדשה של צה"ל במלחמת לבנון השניה.
{{הזמנה|הרצאה-איתור-זרמי-עומק-בסביבה}}
 
==לקריאה נוספת==
* [[סוגי הידע בארגון]]

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/מיוחד:השוואה_ניידת/5035"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.