תפריט ניווט

שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 7,235 בתים ,  23:07, 24 בדצמבר 2014
אין תקציר עריכה
'''ויקי ארגוני '''הוא בסיס ידע שיתופי הנוצר במסגרת ארגונית ותומך בתהליכי [[פיתוח ידע|פיתוח הידע]], הלמידה, וניהול הידע בארגון. גישת הויקי מכילה יתרונות רבים, כאשר משתמשים בה באופן מושכל, בניהם פיתוח תשתית ידע רשתית נגישה ושיתופית בה עושים עובדי הארגון שימוש בשגרה.
=== רקע ===לאור הצלחת רעיון הויקי בראשית שנות ה-2000, בין השאר סביב הצמיחה של מיזמי ויקימדיה (ויקיפדיה, ויקי-שיתוף וכיוב'), החלה לצמוח אפשרה את הצמיחה של גישה בניהול ידע הרואה בהטמעה של ויקי בארגונים פתרון לסוגיות נרחבות של פיתוח ושימור ידעבארגונים.
== יתרונות השימוש בויקי ארגוני ==
** '''רישות עם הסביבה החיצונית '''- הויקי, כתלות בפלטפורמה, מאפשר חיבור של הידע הארגוני עם הידע המצוי מחוץ לארגון.
* '''שיתופי פעולה''' - מערכות ויקי מאפשרות לרבים ליצור יחד טקסטים מורכבים, באופן ההופך את תהליך הכתיבה לפשוט יותר ובהכרח לזמין לשיתופי פעולה בין גורמים שונים בארגון, ברמת הצוות וברמה הבין מחלקתית. העבודה שלא נדרשת העברת קבצים מסירה חסמים התנהלותיים בלתי נצרכים מתהליכי גיבוש הידע.
* '''יצירת ידע [[מלמטה למעלה]]''' - הויקי מאפשר לעובדים הנפגשים עם האתגרים היומיומיים לפתח מענים שישותפו בארגון כולו ויסייעו לארגון להתאים עצמו ולהסתגל ולבסוף גם להשפיע על טיוב ההחלטות ה[[אסטרטגיה|אסטרטגיות]].
* '''כתיבה שיתופית מחדדת '''- תהליך הכתיבה המשותפת מסייע לחידוד המחלוקות, ומתוך כך לבירור התובנות המשותפות ול[[ניכוס]] התובנות על ידי כלל הגורמים המעורבים בכתיבה.
* '''מיצוי הידע הסמוי והלא מובנה '''- רוב המערכות לניהול ידע מתייחסות לניהול ידע גלוי או מובנה. מערכות ה-CRM מסייעות מאוד בניהול מידע רב, אך לא ניתן להתמודד באמצעותן עם [[ניהול הידע המתהווה]] שבידי העובדים עצמם, ידע ששיתופו חיוני להצלחת ארגונים בסביבה יזמית. באותו אופן, מערכות ניהול הידע הקלאסיות (דוגמת [[wiki:Sharepoint|Sharepoint]]) מבוססות על הנחה שהידע כבר קיים, ומובנה ברובו, ולכן ניתן לארגן אותו בתבניות היררכיות.
* '''פשטות''' - מערכות ויקי הנן פשוט להפעלה (עבור המשתמשים) ולתפעול (עבור האחראי/ם). המשמעות היא שלא צריך להחזיק מחלקת IT כדי להפעיל ויקי תוסס. [[קובץ:Mobile visualeditor frontend.PNG|thumb|320x320px|ממשק עריכה במובייל של אתר דואלוגויקי|alt=עריכה במובייל ויקי ארגוני]]
* '''נגישות '''- מערכות ויקי מאפשרות להנגיש את נכסי הידע המרכזיים של הארגון למירב הגורמים הרלוונטיים (במקרה הצורך גם מחוץ למשרד או לארגון), תוך מיצוי מספר רב של אפשרויות להגיע למידע (חיפוש מתקדם, [[wiki:טקסונומיה|טקסונומיות]], והיררכיות). בעידן של עבודה מרובת מכשירים (ממכשירי מובייל, טאבלט, מחשבים וכיוב') מערכות ויקי מאפשרות נגישות בכל זמן ובכל שעה.
* '''תהליך לצד תוצר '''- בניגוד לעבודה על מסמכים שבה רק התוצר זמין, בעבודה על מערכות ויקי ניתן לראות מי תרם תרומה משמעותית ומתי, וכך ניתן לחזור אל התהליך שחשוב לעתים יותר מאשר התוצר.
* '''מחיר '''- רוב מערכות הויקי הנן זמינות ב[[קוד פתוח]] ולכן זול מאוד להשתמש בהן. בנוסף, קיימת קהילה נרחבת של מפתחים המייצרים כל העת תוספות, התאמות ועדכונים כך שהתשתית נשארת רלוונטית.
== אז מה זה נותן לנו בפועל? ==
המשמעות המיידיות של הטמעת ויקי בארגונים באות לידי ביטוי בהיבטים בסיסיים מאוד של חיי הארגון:
* '''מעבר מניהול ידע במייל לניהול ידע משותף''' - הצלחת התהליך מאפשרת לנהל בדוא"ל רק תקשורת, בשעה שהידע המרכזי נמצא אצל כל מי שצריך להיות מסוגל לגשת אליו.
* '''הידע נגיש מכל מקום, לכל גורם רלוונטי, בכל מצב, ומאובטח.'''
* '''בארגון נוצרים פחות קבצים''' (כי לא צריך לשמור גרסה לכל מסמך) אבל המסמכים שנוצרים מעוגנים בהקשר הרחב של הידע בארגון.
== חברות וארגונים העושים שימוש בויקי ==
חברות גלובליות רבות נעזרות כיום בשירותים שיתופיים לניהול הידע הארגוני המתהווה. בין חברות אלו ניתן למנות מערכי ויקי מפורסמים כמו אלו של גוגל (המבוססים על תשתית [[wikipedia:Tiki Wiki CMS GroupwareTWiki|Tiki WikiTWiki]]) ושל IBM{{הערה|[http://www.socialmediaexaminer.com/how-ibm-uses-social-media-to-spur-employee-innovation/ How IBM Uses Social Media to Spur Employee Innovation]}}. בקרב גופי המודיעין, פורסם כי בידי ה-CIA אנציקלופדיה (''Intellipedia'') המבוססת על מדיה-ויקי ובה עשרות אלפי ערכים{{הערה|[http://www.digitalathena.com/cia-20-uses-free-wiki-software.html%20How%20We%20Work:%20The%20CIA%202.0%20Uses%20Wiki%20Software%20to%20Share%20Information]}}. אולפני Pixar משתמשים אף הם במערכות ויקי, אך ההטמעה של מערכות אלו הצליחה רק כאשר השכילו להטמיע רכיבי וידאו בתשתית המערכת{{הערה|http://www.mckinsey.com/insights/business_technology/six_ways_to_make_web_20_work%20Six%20ways%20to%20make%20Web%202.0%20work}}.
גוגל == אתגרים לפיתוח והטמעה של ויקי ארגוני ==למרות היתרונות האמורים, ניסיון מצטבר של כעשור בהטמעת מערכות ויקי בארגונים מגלה קשיים רבים. קשיים אלו נובעים משילוב של חוסר התאמה מלא של התוכנות שבשימוש (כך, למשל, מערכת מדיה- ויקי נבנית כדי להחזיק את אתר ויקיפדיה, ואיננה מותאמת לצרכים ארגוניים דוגמת מידור) וכן מקשיים בתהליך של הטמעה של טכנולוגיות ודפוסי עבודה חדשים בארגונים.
ה=== קשיים ברמה הארגונית ===* '''קושי באימוץ דפוסי עבודה חדשים''' -CIA דפוסי העבודה הקיימים, גם אם אינם משביעי רצון, מוכרים ולא דורשים למידה וחשיבה. המעבר למערכת שבסיסה חשיבה מסוג אחר עשויה להיות קשה לעובדים ותיקים בארגון. * '''עלות ההמרה '''- הקושי בשינוי דפוסי העבודה נעוץ גם בעלויות השינוי מהמצב הקיים. תשתיות הידע הקיימות בנויות על המערכות הישנות, וכאשר אין הנעה סמכותית קיים סיכון שהמערכת לא תאומץ על ידי כל גורמי העבודה. * '''ריבוי מערכות ניהול ידע קיימות '''- במערכות שבהן קיימות כבר מערכות ניהול ידע, הויקי מתווסף למספר רב של ניסיונות (לא פעם כושלים ועם עלויות שקועות גבוהות שגוררות השקעה ניהולית לשימורן) וצריך להלחם במגרש שבו כבר יש בעלי בית.
אולפני pixar=== קשיים ברמת התכנה ===* '''ממשק העריכה''' - בעבר נעשה שימוש רב ב"קוד ויקי" (שלאורו קיבלה תוכנת מדיה-ויקי את הלוגו של הסוגריים המרובעות). כתיבה זו עשויה להרתיע משתמשים ארגוניים ולכן כיום ברוב התוכנות קיים ממשק ויזואלי מזמין. * '''שפה עיצובית''' - רוב מיזמי הויקי מושתתים על שפה עיצובית מיושנת שמתקשה מאוד להיות מזמינה לפעולה כיום. כמובן שקיימים מספר רב של פתרונות לבעיה זו אך הם אינם מיושמים לרוב.* '''התאמה ל-web 3.0''' - ויקי הוא אחד הביטויים המרכזיים של מהפכת ה-web 2.0 שהושתתה על תוכן הגולשים. עם זאת, בעידן של הרשתות החברתיות מיזמי ויקי מתקשים להיות זמינים ומרושתים כבעבר. גם לבעיה זו קיימים פתרונות פשוטים שצריך רק
לוקהיד מרטין* '''התאמה למובייל '''- למרות שקיימות התאמות מעולות לניידים וטבלטים, הן ברמת הנגישות והן בהיבטי עריכה, הרי שלרוב פתרונות אלו אינם מוטמעים.
IBM== מענים לקשיים שבהטמעת ויקי ==עיצוב ההטמעה מחייב הבנה של ההקשר הארגוני הקיים והתמודדות עם ההיבטים הרלוונטיים אליו. כאשר עושים זאת כדאי להדרש להיבטים הבאים:* '''סוכני שינוי מפוזרים''' - סוכני השינוי של הטמעת ויקי הם עובדים שמצד אחד רוצים להתנסות ביצירה של דפוסי עבודה חדשים, ומצד שני מסוגלים להשפיע על סביבתם. הסכנה בחבורת המאמצים המוקדמים (early adopters) בארגונים מצויה בכך שהם עלולים להוותר לבד. סוכנים אלו ישמשו בשלבים מאוחרים יותר כ"גננים" של הויקי שיסייעו בהבנייה וארגון של הידע שנוצר. * '''הטמעה בתהליכי עבודה שגרתיים''' - הויקי אמור ללוות את תהליכי העבודה השגרתיים ביותר - (סיכומי דיונים, רשימות קשר וכיוב') על מנת להעביר את העבודה המרכזית לויקי. * '''הכרעה ניהולית ברורה''' - למרות שניתן להתחיל בהקמה של פיילוט ויקי לפני הכרעה ניהולית, הרי שכאשר מתחילים להשקיע משאבים ממשיים בדבר צריכה להיות הכרעה ניהולית מלווה שמשמעותה מעבר לויקי. ללא הכרעה זו עלול להווצר מצב של שניות וכפילות הרסנית. * '''הבהרת גבולות השימוש במערכות מידע אחרות '''- יש לגבש הבנה ברורה של הגבולות בין מערכות הידע הקיימות כך שתווצר הכרה משותפת בסוג הידע שצריך להיות בויקי והידע שלא צריך להימצא בה.* '''הכשרות עובדים והבהרות ניהוליות לגבי מהות השינוי ותכליתו'''.* '''רישות בין מערכות המידע הקיימות לבין הויקי''' - כוחה של הויקי מצוי במערכת הקישורים שמצויה בה. לשם כך יש צורך שניתן יהיה לקשר כראוי בין המערכות השונות.
== אתגרים לפיתוח והטמעה של ויקי ארגוני לקריאה נוספת ==למרות היתרונות האמורים, ניסיון מצטבר של כעשור בהטמעת מערכות ויקי בארגונים מגלה קשיים רבים. קשיים אלו נובעים משילוב של חוסר התאמה מלא של מערכת מדיה-ויקי * [[wiki (ר' להלןגישה לניהול ידע) לצרכים הארגוניים, וכן מקשיים בתהליך של הטמעה של טכנולוגיות ודפוסי עבודה חדשים. בין הקשיים המובנים ניתן לציין את אופן הכתיבה בויקי (שניתן להפוך בנקל לפשוט למדי, אך לא פעם מושאר במתכונת כתיבת הויקי שמרתיעה רבים), ואת הקושי של מערכות מדיה-ויקי להתאים את עצמן לקווי החשיבה והעיצוב של אתרים בעידן ה-web 3.0.]]* [[ניהול הידע המתהווה]]* [[סוגי הידע בארגון]]
=== תוכנות ופתרונות לויקי בארגונים =קישורים חיצוניים ==לצוות דואלוג ניסיון רב בהקמה וניהול * [http://www.informationweek.com/how-to-use-wikis-for-business/d/d-id/1034971 How To Use Wikis For Business] - מאמר ישן אך רלוונטי של תשתיות ויקי ארגוניות, מוזמנים ליצור איתנו קשרה-InformationWeek* [http://www.mckinsey.com/insights/business_technology/six_ways_to_make_web_20_work Six ways to make Web 2.0 work]* [[קובץhttp:BlueSpice//spf13.com/post/implementing-(fora-corporate-wiki implementing-a-mediawiki)corporate-Logowiki]-v2013כיצד לבחור את הויקי המתאים לארגון.png|link=* מצגות על שימוש והטמעה של ויקי ארגוני: [http://mediawikiwww.slideshare.net/webworks/why-use-a-doaloguewiki-an-introduction-to-the-latest-online-pu 1], [http://www.rhcloudslideshare.comnet/thomasjs/%D7%A7%D7%95%D7%91%D7%A5improving-organizational-efficiency-with-wikibased-intranets-1219235 2], [http:BlueSpice//www.slideshare.net/webworks/why-use-a-(forwiki-an-introduction-to-the-latest-mediawiki)online-Logopublishing-v2013format?next_slideshow=1 3].png|thumb]]{{הזמן}}{{הערות}}

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/מיוחד:השוואה_ניידת/5774"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.