תפריט ניווט

שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הוסרו 6 בתים ,  13:12, 20 בפברואר 2017
אין תקציר עריכה
תרומתו של '''לניר''' לחשיבה המערכתית בישראל, הנגישה בעיקר את הבעיות התפיסתיות של מערכות (אותן כי בשם כולל תופעת [[ההפתעה הבסיסית]], ואת האופן שבו ניתן לחולל [[שילוביות]] ולקדם את ה[[רלוונטיות]] המערכתית, על ידי פיתוח תהליכי [[למידה בסיסית]], על ידי [[המשגה]] ו[[מסגור מחדש]].
תא"ל (מיל') '''שמעון נווה''' היה שותף (יחד עם צבי לניר ו[[wiki:דוביק דב תמרי|דוביק תמרי]]) לקידום מהפכה תפיסתית בחשיבה הצבאית בצה"ל ובעולם המערבי. נווה פרסם בראשית שנות ה-90 את ספרו אמנות המערכה, המחבר בין התחום של תורת ה[[מערכה]] ממקורותיה הסובייטיים עם התחום העולה של [[תורת המערכות]]<ref>ר' גם שמעון נווה, [http://maarachot.idf.il/PDF/FILES/8/113188.pdf האמנות המערכתית ותיאוריית המערכות הכללית], '''מערכות 344-345''', ינואר 1996, עמ' 2-15.</ref>. החיבור הזה שאפשרי רק בעברית (מערכה/מערכת הם operation ו-system באנגלית) יצר תחום חדש של חשיבה. לטענת נווה לכל מערכת אנושית קיים היגיון מארגן שמאפשר לה לפעול יחד. ההיגיון הזה הוא רציונאל הפעולה של המערכת. ההבנה של הרציונאל מאפשרת בהיבט הצבאי לפעול באופן מושכל כך שיפגע רציונאל הפעולה המערכתי של היריב. בכך, נווה יוצא חוצץ כנגד העמדות הגורסות כי מטרת המלחמה היא השמדת היריב. ההשמדה, שהינה חשיבה רדוקציוניסטית אודות המערכת, כמעט תמיד איננה אפשרית ולרוב גם אינה רצויה.
השפעתו של נווה דרך המרכז לחקר תורת המערכה ([[wiki:המלת"ם|המלת"ם]]) הובילה לגיבוש רעיונות פעולה חדשים בצה"ל שסייעו מאוד בהתמודדות עם הטרור הפלסטיני בראשית שנות ה-2000. עם זאת, כנגד התהליכים כוונה ביקורת רבה לאחר הקשיים במימוש תפישת הפעולה החדשה של צה"ל במלחמת לבנון השניה.<ref>להעמקה נוספת בנושא זה ראו פוסט ב[[בלוג:מות-המהפכה-4-ילדי-המהפכה|בלוג דואלוג]]</ref>

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/מיוחד:השוואה_ניידת/8132"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.