תפריט ניווט

שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 2,886 בתים ,  14:39, 29 בדצמבר 2019
אין תקציר עריכה
'''מודל Disruption Forces''' מתאר את 10 הכוחות המרכזיים המייצרים שיבוש בשוק העולמי במאה ה-21, אותם יש לבחון במהלך [[תהליך חשיבה אסטרטגי|. כשאנו פורשים ומנסחים את מצב הסביבה החיצונית במסגרת תהליך אסטרטגי]] במסגרת ניסוח הסביבה החיצונית בעבודה עם [[המודל המערכתי לחשיבה אסטרטגית]], אנו מתייחסים לכל אחד מעשרה כוחות אלו.
{{{!}} class="wikitable"
!In-market (כוחות הפועלים בתוך היגיון השוק)
== In-market (כוחות הפועלים בתוך היגיון השוק) ==
הכוחות הפועלים בתוך היגיון השוק הם אלו ש״משחקים״ שקשורים בצורה ישירה להגיונות העסקיים שמובילים את המשחק העסקי במטרה השחקנים הראשיים בנסיונם לייצר ערך ורווח ברמה האישית והארגונית. הכוחות הללו לרוב יותר מוכרים לחברות ובמסגרת עבודה עם המודל רצוי להבין גלויים ולכן יותר ברורים ומוכרים להנהלות שאנו עובדים איתן, ובכל זאת נדרש לדייק ולהבין מה חדש ומאתגר מקרב מגמות אלובכוחות הללו.
=== מגמות טכנולוגיות ===
טכנולוגיה נתפסת כמשבש החשוב ביותר בזירה העסקית והחברתית בעידן הנוכחי, והיא משפיעה על כלל שרשרת הערך. תהליך אסטרטגי יבחן את ההשפעות של הטכנולוגיה על כל תחומי הליבה של של העסק, החל : מהתהליכים הפנימיים ועד להשפעה על מוצרים מתחרים ומגמות המשתמשים. הטכנולוגיה מהווה בסיס ליצירת [[היסט|היסט אסטרטגי]] שלילי(חוב טכנולוגי, עלויות טרנספורמציה, תחרות משחקנים חדשים), אבל גם ליצירת [[פוטנציאל]] חיובי משמעותי לפריצות דרךולצמיחה.
=== מגמות כלכליות ===
==== מגמות גלובליות ====
מגמות מקרו-כלכליות המתרחשות בצורה עולמית: שערי מטבע, ריבית, צמיחה/מיתון עולמי, תזוזה של מרחבי ייצור, מלחמות סחר, דירוגי אשראי, ועוד מחייבות התייחסות. ניתוח של כל מגמה כזאת מחייב לחבר אותו בצורה מאוד מדוייקת להקשר הייחודי של החברה והשוק שאנו בוחנים.
==== מגמות מקומיות ====
מגמות המתרחשות בתוך השוק הישראלי כגון: אינפלציה, צמיחה/מיתון, ריבית, מדיניות תמריצים ואשראי, שינויים בשוק העבודה ועוד.
=== רגולציה ===
הרגולציה תמיד היתה כוח משמעותי ומשפיע על הפעילות העסקית, אלא שבשנים האחרונות נראה כי מתרחש עיצוב מחדש של הזירה הרגולטורית לאור שני תהליכים מנוגדים:
 
א. עליית כוחם של מונופולים וחברות ענק
 
ב. מודעות ציבורית וממשלתית גוברת, והתארגנות רגולטורית רחבה ואקטיבית (GDPR לדוג')
 
השיח הרגולטורי שבעבר היה יחסית נסתר עולה לקדמת הבמה, בדחיפה של החברה האזרחית, והשינויים הרגולטוריים נעשים תכופים ולעיתים חריפים יותר מבעבר.
 
לשינויים רגולטוריים יש השפעה ישירה ועקיפה על חברות שנדרש להבין אותם ולהתאים את פעילות החברה אליהן.
=== מתחרים ===
מעבר למובן מאליו, העידן שלנו מחייב תשומת לב לשני נדבכים נוספים בגזרת המתחרים:
 
א. קצב השינויים והתחרות גדל.
 
ב. המתחרים הישירים הם לא בהכרח מי שהתרגלנו לראות בהם כמתחרים. [https://aws.amazon.com/ חנות ספרים יכולה לשבש את כל שוק תשתיות המחשוב], וההתפתחויות הטכנולוגיות מכניסות כל העת שחקנים חדשים למגרשים מסורתיים וותיקים.
=== מגמות לקוחות ומשתמשים ===
הדרישות והציפיות של לקוחות ומשתמשים משתנות כל העת. לא רק שהלקוח תמיד צודק, הוא גם מודע הרבה יותר לאופציות האחרות העומדות לרשותו, לחוות דעת של משתמשים אחרים. הרשתות החברתיות מעניקות ללקוח כוח למול הספק,
== Over-market (מחוץ להיגיון השוק) ==
# '''הקטגוריזציה של ה-PESTEL היא אקדמית ולא עסקית''' - המודל נותן דגש רב מידי לכוחות חוץ-שוק (over-market) ופחות מדי לכוחות הפועלים בשוק ולא עוסק באופן מספק בהשפעה של אלו על אלו.
# מודל '''PESTEL מתקשה לעסוק בהשפעה של העמודות אחת על השניה -''' השיבוש העמוק מתחיל כאשר יש התלכדות מגמות בכמה זירות. מודל PESTEL המבוסס על 6 עמודות מתקשה להציג את הקשרים הללו ולעסוק בהשלכות שלהם.
(יש גם את המודל הזה - https://ceopedia.org/index.php/STEEPLE_analysis)
== השוואה למודל 5 הכוחות של פורטר ==
32

עריכות

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/מיוחד:השוואה_ניידת/8942"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.