תפריט ניווט

שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
[[category:קוגניציה ארגונית]]
[[category:סיעור מוחות]]
'''עיבוד תהליכי חשיבה''' הוא חלק הכרחי למיצוי ההבנות של הדיונים בארגון ולהצלחת [[תהליך חשיבה אסטרטגי|התהליכים האסטרטגיים]]. תהליכי חשיבה הם חלק אינטגרלי מהאופן שבו ארגון מגבש את האסטרטגיה שלו בשגרה, באופן עתי ולמול שינויים שמחייבים התמקמות מחדש. לרוב התהליכים האלו מחברים בין דיונים או וסדנאות לבין עיבוד של ה[[תובנות]] לכדי מסד המאפשר המשך [[פיתוח ידע ]] ו[[קבלת החלטות]].
== למה בכלל צריך עיבוד? ==
תהליכי חשיבה מבוססים על איזון בין שתי יכולות קוגניטיביות - חשיבה גילויית וחשיבה ביקורתית. לרוב סוגי החשיבה האלו לא מתקיימים יחד באופן מיטיבי, ולכן אנו נוטים להפעיל מינונים שונים שהלם של אלו בנפרד. כאשר אנו מנהלים דיון במתווה של [[סיעור מוחות]] אנחנו מנסים להפעיל את יכולות הגילוי שלנו, שהן יותר אסוציאטיביות, ופועלות באופן מוצלח בחבורה. אלא שבתהליך הזה אנחנו מתקשים לעכל את כל הרעיונות שעולים ועל אחת כמה וכמה לתעדף אותם ולהפיק מהם את המיטב. אם אנחנו מפעילים באותו רגע את היכולת השיפוטית-ביקורתית שלנו אנחנו עשויים לחסום את יכולת הגילוי כליל.
תהליך העיבוד האוחר נדרש כדי לאפשר מיצוי של שתי היכולות - להתקדם בדיון הסיעורי, ולאחר מכן לעבד, לתקף, לתעדף ולבקר כך שנפיק תוצר שהארגון יכול להמשיך לפתח ולהעביר בהמשך גם לאפיקי ביצוע. העיבוד מפעיל יכולות אנליטיות שפועלות באופן מיטיבי לבד או בזוג, הוא מסייע לארגן את התובנות, לברור את המוצלחות, לנסח את הקשרים בינהן ולהתכונן לדיון הבא בתהליך.
== עקרונות ==
* '''עיבוד הוא משימה עם אג׳נדה''' - תהליך העיבוד מערב ערכים, תפיסות ואמונות של המעבד. * '''לשפוט את התובנות לפי הערך''' - אין הלימה בין חשיבות התובנות לנוכחות שלהן בדיון עצמו בהיבטי זמן, מלל או דובר.* '''עיבוד ולא סיכום''' - העיבוד הוא לא רק ארגון של התובנות, הוא מאפשר גם להעמיק ולהרחיב את התובנות .
* '''עיקר וטפל''' - העיבוד חייב לשים את הדגש על מה שחשוב.
* '''חלק עיבוד כחלק מתהליך''' - התכלית של עיבוד מוצלח היא לחבר בין הדיונים באופן שמאפשר להתקדם קדימה ולהתניע במהירות את הדיון הבא.
* '''מותר להשאיר הבנות על ריצפת העריכה''' - מטרת העיבוד היא לא זיכרון דברים אלא דחיפה של השלב הבא בתהליך.
== שלבים בעיבוד טקסטואלי ==
כאשר עוברים על הטקסט ניתן לעבוד באופן הבא:
# '''[[המשגה]]''' - לסרוק את הטקסט כולו ולתת כותרת לכל תובנה. הכותרת צריכה להיות מושג עשיר שיאפשר בהצגת התובנה להסביר אותה בקצרה מבלי שנצטרך לחזור לטקסט הגולמי.
# '''ארגון -''' לקבץ יחד את התובנות שקשורות זו לזו.
# '''זיהוי התובנות והנושאים המרכזיים''' - לתת לקבוצות כותרות משל עצמן, או לבחור תובנה אחת עבור כל קבוצה שמייצגת את הקבוצה כולה.
# '''מה לבחון את הקשרים, המתחים והחיבורים שניתן להבחין בהם''' - לבחון לנסות לנסח את מערכת הקשרים בין הקבוצות אם יש כזו. # '''התאמה לתצוגהלהצגה''' - העברה של הקבוצות המרכזיות למדיום שניתן דרכו להציג את העיבוד (אם כהכנה לדיון אז על שקף או 2 שקפים במצגת), אם כבסיס לקבלת החלטות באופן טקסטואלי וכדומה.
== שאלות מנחות לעיבוד ==

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/מיוחד:השוואה_ניידת/9058"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.