הבדלים בין גרסאות בדף "מערכה"

מאגר הידע של דואלוג: מאגר הידע המקיף בעברית בתחומי האסטרטגיה והחשיבה המערכתית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תגית: עריכה ממכשיר נייד
שורה 6: שורה 6:
 
*[[עיצוב המערכה]]
 
*[[עיצוב המערכה]]
 
[[קטגוריה:מערכה]]
 
[[קטגוריה:מערכה]]
 +
מערכה היה מושג שלקוח מהסביבה הצבאית-אופרטיבית. בשונה מהסביבה הטקטית נידרשת בה נידרשת פעולה בסביבה המערכתית המופשטת נידרשת המשגה. בערך זה נתאר את מובן המערכה בהקשרה הצבאי, ההנחה היא שנידרש להתאים את המושג לסביבה האזרחית. הנחה זו אינה מובנת מאליה, משום שבסביבה הצבאית מתקיימים תנאים יחודיים כמו היררכיה, יכולת מתן פקודות ואתגרים בטחוניים.
 +
מערכה הינה חלק מקמפיין: כלומר בעוד למערכה יש גבולות ברורים (במרחב ובזמן)ומוגדר מצב סיום  וניתן להסביר כיצד מגיעים אליו באמצעות רעיון מרכזי, בקמפיין יש מספר מערכות, בדירוג או במקביל, וההישג הנידרש שלו עמום וכללי, הכמו אופק.
 +
 +
השלבים המרכזיים בעיצוב מערכה:
 +
א. גבולות המערכת - בירור מה ההקשר, מי השחקנים הרלוונטיים, מדוע המערכה נידרשת דווקא עכשיו, הגדרה של תכלית אסטרטגית, כלומר מה ישראל (או מי שמעל מעצב את המערכה) רוצה, איפיון מגמות בתחום בו עוסקת המערכה ועוד. איפיון גבולות המערכת מתייחס לכל הנושאים אשר משפיעים על המערכה ואין למעצב המערכה אפשרות להשפיע עליהם.
 +
ב. רציונל היריב - במערכה צבאית יש יריב/אויב אשר פועלים מולו. כשמבררים את מאפייניו המערכתיים של היריב איןהכוונה להיבטים של מיקום או לסקירה של שמות מפקדיו אלא לאיפיון תורפותיו וחוזקותיו המערכתיות, ניסיון לאיתר את מרכזיהכובד שלו שפגיעה בהם תערער את הגיונו ותוציא אותו משיווי משקלו (מהו היריב במערכה ארגונית? ברי כי התשובה לכך אינה ברורה (האם זו ההנהלה? האם הזרם המרכזי בארגון? האם ארגון אחר?).
 +
ג. גבולות המערכה - הגבלת המערכה חיונית בכדי לייצר תנאים להגדרתה, בין השאר נידרשת הגבלת המערכה בזמן, במרחב, באופי הכלים שבהם יעשה שימוש (בסביבה הצבאית - האם המערכה תהיה מעל לרף המלחמה או תישאר חשאית בלבד).
 +
ד. המערכה - הגדרת הישכ נידרש/מצב סיום למערכה, ניסוח רעיון מערכתי - כלומר כיצד מחברים בין ה"מה" ל"איך", כיצד המהערכה בנויה - מאילו מאמצים, לאן מיועד כל מאמץ, מי מוביל כל מאמץ, כיצד המאמצים מחקולים על ציר הזמן (באופן סימולטני או בדירוג).
 +
 +
מעבר מעיצוה לתבנון ו... חזרה

גרסה מ־08:59, 3 באוגוסט 2014

מערכה (operation או campaign) הינה מכלול של פעולות המשרתות אסטרטגיה ארגונית רחבה באופן שילובי לאורך זמן. קידום האסטרטגיה מצריך על פי רוב מספר מערכות שונות, ברצף או במקביל, באופן שיוצר מומנטום של למידה ופעולה ממערכה למערכה. מקורותיו של רעיון מצויים בעולם הצבאי ויונקים מתחום החשיבה של ההגות הצבאית הסובייטית, אך ההתמרה שלה לעולם הארגוני מאפשרת פיתוח של מאמצים ארגוניים נרחבים בסביבות סבוכות.

הדרג מערכתי

מאחר והמערכה מצויה בין הרמה האסטרטגית המופשטת ובין הרמה הביצועית הקונקרטית, הדרג המערכתית מתפקד כגשר ייחודי בין הרמות, השוזר תכלית אסטרטגית בפעילויות קונרטיות דרך סיפור מארגן משותף. הדרג המערכתי בארגונים מצוי על כן בסביבת הביניים, אותם גורמים המתרגמים באופן יומיומי את התכלית האסטרטגית למכלול הפעולות להשגתה. עיצוב המערכה נדרש כדי להבין, לתכנן ולנהל את המערכה באופן מושכל, והוא מתרחש בדרג זה, בשיח שלו עם הרמה האסטרטגית, ולמידה וההנעה שלו את סביבת העבודה בארגון.

לקריאה נוספת

מערכה היה מושג שלקוח מהסביבה הצבאית-אופרטיבית. בשונה מהסביבה הטקטית נידרשת בה נידרשת פעולה בסביבה המערכתית המופשטת נידרשת המשגה. בערך זה נתאר את מובן המערכה בהקשרה הצבאי, ההנחה היא שנידרש להתאים את המושג לסביבה האזרחית. הנחה זו אינה מובנת מאליה, משום שבסביבה הצבאית מתקיימים תנאים יחודיים כמו היררכיה, יכולת מתן פקודות ואתגרים בטחוניים. מערכה הינה חלק מקמפיין: כלומר בעוד למערכה יש גבולות ברורים (במרחב ובזמן)ומוגדר מצב סיום וניתן להסביר כיצד מגיעים אליו באמצעות רעיון מרכזי, בקמפיין יש מספר מערכות, בדירוג או במקביל, וההישג הנידרש שלו עמום וכללי, הכמו אופק.

השלבים המרכזיים בעיצוב מערכה: א. גבולות המערכת - בירור מה ההקשר, מי השחקנים הרלוונטיים, מדוע המערכה נידרשת דווקא עכשיו, הגדרה של תכלית אסטרטגית, כלומר מה ישראל (או מי שמעל מעצב את המערכה) רוצה, איפיון מגמות בתחום בו עוסקת המערכה ועוד. איפיון גבולות המערכת מתייחס לכל הנושאים אשר משפיעים על המערכה ואין למעצב המערכה אפשרות להשפיע עליהם. ב. רציונל היריב - במערכה צבאית יש יריב/אויב אשר פועלים מולו. כשמבררים את מאפייניו המערכתיים של היריב איןהכוונה להיבטים של מיקום או לסקירה של שמות מפקדיו אלא לאיפיון תורפותיו וחוזקותיו המערכתיות, ניסיון לאיתר את מרכזיהכובד שלו שפגיעה בהם תערער את הגיונו ותוציא אותו משיווי משקלו (מהו היריב במערכה ארגונית? ברי כי התשובה לכך אינה ברורה (האם זו ההנהלה? האם הזרם המרכזי בארגון? האם ארגון אחר?). ג. גבולות המערכה - הגבלת המערכה חיונית בכדי לייצר תנאים להגדרתה, בין השאר נידרשת הגבלת המערכה בזמן, במרחב, באופי הכלים שבהם יעשה שימוש (בסביבה הצבאית - האם המערכה תהיה מעל לרף המלחמה או תישאר חשאית בלבד). ד. המערכה - הגדרת הישכ נידרש/מצב סיום למערכה, ניסוח רעיון מערכתי - כלומר כיצד מחברים בין ה"מה" ל"איך", כיצד המהערכה בנויה - מאילו מאמצים, לאן מיועד כל מאמץ, מי מוביל כל מאמץ, כיצד המאמצים מחקולים על ציר הזמן (באופן סימולטני או בדירוג).

מעבר מעיצוה לתבנון ו... חזרה

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/index.php?title=מערכה&oldid=4451"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.