אפקטיביות
אפקטיביות הינה צורת פעילות ומדידה של ארגון, המכוונת למקסום התוצאות, קרי - להשגת האפקט הרצוי במערכת.
בין יעילות ואפקטיביות
האפקטיביות מונגדת לרוב ליעילות שהינה פעולה במינימום משאבים ועלויות ובוחנת את הפעילויות והתפוקות (outputs) אך לא את התוצאות (outcomes) של פעילות הארגון. הלימה בין יעילות ואפקטיביות מתקיימת רק במרחב שבו אין כל שאלה על תכלית הפעולה (שאלות מסוג זה ניתן למצוא במרחב הפשוט והמורכב במודל קינפין). כאשר לא מתקיימת הלימה כזו עלול להווצר מצב שבו פעולות שנעשות באופן בלתי יעיל מצליחות להיות אפקטיביות ולחילופין, ארגונים שפועלים ביעילות גבוה אך אינם משיגים את האפקט הנדרש.
כך, לדוגמא, במודל פס הייצור, אם התכלית מוגדרת כייצור מכונית, הרי שפס ייצור מהיר ויעיל הוא הדרך האפקטיביות ביותר לפעולה. עם זאת, פס הייצור היעיל יכול להיות מאוד לא אפקטיבי אם המכונית תוכננה או שווקה באופן לקוי ולכן אין לה קונים. לא קיים, לכן, שום קשר לוגי בין מידת היעילות של הפס ושל העובדים בו, לבין מידת האפקטיביות של הפס. חברת פרקסיס בחנה שאלות אלו למול פעילות של תחנות משטרה:
מה בין יעילות ואפקטיביות? בעוד שהתייעלות היא בעקרון לעשות את אותו דבר יותר טוב, האפקטיביות היא בחינה מערכתית של מודל הפעולה עצמו ופיתוח פתרונות חדשים, המאפשרים קפיצת מדרגה... מבחן האפקטיביות הוא ביחס למטרות האסטרטגיות – העלאת בטחון הציבור ותחושת הבטחון של הציבור. לכן יש למדוד עד כמה פעולות של התחנה הן אפקטיביות ביחס לשביעות רצון הציבור מבטחונו וביחס לתחושת הבטחון של האזרח ולא רק ביחס להורדת רמת הפשיעה או תאונות הדרכים. לכן על אפקטיביות השוטר, אפקטיביות המפקד ואפקטיביות התחנה להימדד ביחס לתרומתם השילובית לתהליכים המשפיעים על שביעות רצון זו ועל תחושת הבטחון של האזרח. |
||
– על קפיצת מדרגה באפקטיביות תחנות משטרת ישראל באתר הלא רשמי של פרקסיס |
לקריאה נוספת
קישורים חיצוניים
- דייג אוהב דגים? על משטרה ועל פשיעה - פוסט באתר ייצור ידע של ד"ר פנחס יחזקאלי העוסק במדדי יעילות במשטרה.