ערפל הוא המצב הארגוני הרווח לנוכח מצבים כאוטיים, כאשר ארגון נכנס למצב של הססנות עד כדי שיתוק במציאות שבה הידע המעשי הקיים שלו איננו רלוונטי. ההתמודדות עם הערפל דורשת בחירה ניהולית ומנהיגותית שחורגת מגישות הניהול בשגרה, ומושתתות על אומץ ויוזמה גם במקום שבו אין הבנה מלאה של הסוגיה.
רקע
שאלת הערפל היא מן הסוג של סוגיות אי-וודאות ארגונית דוחקת. הערפל הוא חוויה מעשית של ארגון, קרי – לא שאלה של הכוונה אלא של אופן הפעולה המיידי. הערפל הוא המקום שבו איננו יודעים מה לעשות, ועלינו להכריע בזמן רלוונטי. לעתים אנו יכולים לזהות מראש מרחב 'ערפילי'. לארגונים, שבאופן בסיסי נוטים לטפח דחיית סיכונים מחושבת, קשה מאוד לעמוד למול אי הוודאות, והם מטפחים הימנעות מהתקרבות אל הערפל. לא פעם, ארגונים שבשאלות של יומיום נמנעים מנשיאת הענן, מתמודדים עם הערפל כתופעה עננית. במקום לפעול בזמן, הם מכנסים צוותי חשיבה שמאחרים את המועד.
התמודדות עם מצב ערפילי
לרוב כאשר אנו מתייחסים לערפל מדובר במציאות כאוטית שמתהווה ומשתנה באופן דינאמי מאוד. עדיין לא נוצרו הדפוסים במציאות שבאמצעותם הענן התפיסתי שלנו יעשה סדר והיגיון מחודשים. לכן היכולת להבקיע את הערפל היא רק על ידי כניסה מעשית מתוך מוכנות ללמידה בעצימות גבוה תוך כדי התהליך, להתחכך עם המציאות המתהווה ולהשפיע עליה.
לכן, המפגש שלנו עם הערפל חייב להיווצר מתוך הכניסה אל תוכו. הכניסה אל הערפל היא תנועה אל תוך אי וודאות וחוסר ידיעה מעשי, מתוך אמונה שבתהליך ייווצר הידע הנדרש להמשך התנועה. תנועה ארגונית אל תוך הענן היא תהליך מסוכן מאוד וכדאי לעשות אותו באופן משוכל ועם האנשים הנכונים. אבל – רווחים משמעותיים לארגון יכולים לנבוע מתנועה אל תוך הענן, אם יודעים כיצד להכנס וכיצד לצאת מהם בשלום. הלמידה האינטנסיבית שמתרחשת מתוך הכניסה אל הערפל יכולה להזניק את הארגון שלנו בתוך זמן מועט מאוד להישגים ויכולות שלא יכולנו לחשוב עליהם.
לקריאה נוספת
- ניהול באי וודאות
- מודל מסגרת קינפין לסיווג מרחבי אי הוודאות
- ענן וערפל סביביו - פוסט בבלוג דואלוג בנושא תופעת הענן והערפל בארגונים
הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/index.php?title=ערפל&oldid=11986"
משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.