תפריט ניווט

שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
{{באנר|תמונה2=https://www.mdpi.com/systems/systems-08-00020/article_deploy/html/images/systems-08-00020-g001.png|קישור=https://www.mdpi.com/2079-8954/8/2/20/htm}}
דיאגרמת משוב סיבתי (מאנגלית - Causal loop diagram או בקיצור CLD) היא תיאור של רכיבים ויחסי גומלין במערכת המסייע לנתח את הסיבות למציאות הנוכחית, ולגבש נתיבי השפעה על הדפוסים במערכת.
תהליך היצירה של דיאגרמת משוב אינו לינארי, אבל מחייב מיקוד במספר מרכיבים שונים שתוארו לעיל. מספר דגשים ליצירת התהליך (אלו לא חייבים להופיע בהכרח בסדר הזה, וניתן בכל שלב לחזור ולשנות את המרכיבים הקודמים בהתאם להבנות):
*'''השחקנים והתהליכים המרכזיים במערכת''' - הצבת השחקנים והתהליכים המשפיעים על הסוגיה הנדונה *'''שרטוט הזיקות הבין השחקנים''' - שרטוט מערך הקשרים בין השחקנים והתהליכים (בקווים המחברים בניהם) *'''תיאור טיב הזיקות''' - יש להגדיר האם ההשפעה היא חיובית או שלישית. *'''זיהוי מעגלי משוב''' - בחינת ההשפעות המעגליות, וסגירת מעגלים שפספנו בשרטוט הזיקות
*'''תיוג מעגלי משוב מאזנים ומחזקים''' - בשלב זה נסתכל על המעגלים שנפרסו ונתייג אותם כמעגלי משוב מאזנים או מחזקים.
== איך נייצר דיאגרמות אפקטיביות ==
כדי לבנות דיאגרמות אפקטיביות רצוי לתת את הדעת להיבטים הבאים:
* '''שימור הגמישות בתהליך''' - מאחר ואנחנו מנסים לתאר את מערך הקשרים בין מגוון הגורמים, יש לשמר גמישות של המפה המתהווה. לכן כדאי לעשות שימוש באמצעים דינמיים: פתקי פוסט-איט, כלים וירטואליים, לוח מחיק וכיוב׳ מאחר ונדרשים לא מעט שינויים והתאמות במעלה הדרך.* '''התהליך לא פחות חשוב מהתוצאה''' - התהליך של יצירת הדיאגרמה הוא חלק משמעותי מהערך שלה בחשיפה של הסיבתיות הסמויה. * '''כל זיקה מחייבת הסבר איכותי, לפחות בע״פ''' - מאוד קל למתוח קווים, יותר קשה להסביר את טיב הזיקות. לכן יש להתעקש על תיאור כל זיקה. את התיאור רצוי לתעד, והוא חלק מהתוצרים של המפה, גם אם קשה להציג אותו ישירות על גביה. * '''התכלית היא היגיון, לא שלמות''' - המטרה של המפה היא לא לייצג את כלל הזיקות (ככל שהמערכת גדולה או מורכבת יותר זו נעשית משימה בלתי אפשרית) אלא לייצר הבנות והגיונות חדשים. לא פעם כדי לייצר היגיון אנחנו נבקש להשמיט ביודעין חלקים מהמפה שמכבידים על ההבנה. בדומה, אם נוכל להשתמש בכלים שיסייעו להבהרת התמונה (צביעה של שכונות מסויימות, תיאור צמתי מפתח וכיוב׳) כדאי לעשות זאת למרות שזה לא חלק מהאפיון הבסיסי של דיאגרמות משוב. * '''ניסוח ה[[תובנות]]''' - לאחר ששירטטנו את הדיאגרמה כדאי לשאלות מספר שאלות שיסייענו לנו להבין את המערכת טוב יותר:**אילו דפוסים נחשפו במפה? נסו [[המשגה|להמשיג]] אותם. **את מה לא הצלחנו לייצג אבל לתחושתנו מטה את הכף לכיוונים מסויימים (לרוב - היבטים תשתיתיים יותר קשים יותר לייצוג). **אלו שחקנים או תהליכים לא מאוד משמעותיים בהשפעה שלהם למרות שהם כן מוצבים על המפה? **אילו זיקות קריטיות לקידום ההשפעה הרצויה וכיצד נשפיע על זיקות אלו? **את מה לא הצלחנו לייצג אבל לתחושתנו מטה את הכף לכיוונים מסויימים (לרוב - היבטים תשתיתיים יותר קשים יותר לייצוג)
== המגבלות של דיאגרמות משוב ==
<br />
==דוגמאות לדיגאגרמות משוב==

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/מיוחד:השוואה_ניידת/10117"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.