תפריט ניווט

שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
תהליך היצירה של דיאגרמת משוב אינו לינארי, אבל מחייב מיקוד במספר מרכיבים שונים שתוארו לעיל. מספר דגשים ליצירת התהליך (אלו לא חייבים להופיע בהכרח בסדר הזה, וניתן בכל שלב לחזור ולשנות את המרכיבים הקודמים בהתאם להבנות):
*'''ניסוח [[גבולות המערכת]] -''' לנסות להגדיר מה מצוי בתוך תחום המערכת שלנו (על בסיס מידת החיבוריות וההשפעה בין המרכיבים השונים) ומה משפיע מבחוץ או כלל לא משפיע (ולכן לא יוצר בדיאגרמה).
*'''השחקנים והתהליכים המרכזיים בתוך גבולות המערכת''' - הצבת השחקנים והתהליכים המשפיעים על הסוגיה הנדונה
*'''שרטוט הזיקות הבין השחקנים''' - שרטוט מערך הקשרים בין השחקנים והתהליכים (בקווים המחברים בניהם)
==המגבלות של דיאגרמות משוב==
{{תמונה2|https://metasd.com/wp-content/uploads/2010/04/COIN-Afghan.jpg|שקף הספגטי||alt=שקף הספגטי המדובר}}דיאגרמות משוב מנסות לייצר תיאור ״מציאותי״ של המציאות הסבוכה במערכת. התיאור הזה מסייע מאוד ככל שהקשרים בין המרכיבים השונים נושאים קשר עובדתי (למשל הקשר בין אינטנסיביות הדיג ומצב הדגה) אך מתקשה לייצג תהליכים מורכבים הכוללים [[מודלים מנטליים]] אנושיים המשפיעים על המציאות. ככל שהמציאות הנבחנת מורכבת יותר המפה תהפוך למורכבת גם כן ובשלב מסויים היא תאבד את הערך ההסברי שלה.
אחד התיאורים המפורסמים של שימוש בדיאגרמות משוב נוגע לשקף שכונה ״שקף הספגטי״ ותיאר את מכלול הגורמים המשפיעים על המצב באפגינסטן נוכח המערכה האמריקנית במדינה בעשור הראשון של המאה ה-21. הגנרל מק׳קריסטל שהוביל את המערכה [https://www.nytimes.com/2010/04/27/world/27powerpoint.html צוטט] כמי שטען כי ״כאשר נבין את השקף הזה ננצח את המלחמה״.
*[https://ncase.me/loopy/ Loopy]
== לקריאה נוספת ==
* '''מפת הכוחות (causal loops diagram)'''– המבנה הסמוי של ארגונים מורכבים בתוך אתר [https://www.org-iq.co.il/category/%D7%9E%D7%A4%D7%AA-%D7%94%D7%9B%D7%95%D7%97%D7%95%D7%AA אינטלגנציה ארגונית]
<br />

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/מיוחד:השוואה_ניידת/10120"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.