'''המודל הרציונלי''' הוא מבנה עקרוני ל[[קבלת החלטות]], שרווח בעיקר בתחומים של מדיניות ציבורית. המודל מתאר מבנה לינארי של קבלת החלטות המתחיל בזיהוי של התופעה הבלתי רצויה (תב״ר) איתה אנו רוצים להתמודד, עובר דרך הגדרת הבעיה, עיצוב חלופות לפתרון הבעיה ובחירת החלופה הנכונה.
למודל תיאורים מעט שונים בספרות (למשל - האם שלב בחירת הקריטריונים קודם לעיצוב החלופות או עוקב לשלב זה), אולם העיקרון הבסיסי זהה - המודל חותר מתבסס על ההנחה כי הצגה מפורטת ומעמיקה של חלופות וניסוח ברור של הסיבות לבחירה בהן מובילה לקבלת החלטות שיש לה בסיס רציונאלי. המודל הוא על כן מודל ״נורמטיבי״ (כלומר מתאר את אופן תהליך קבלת ההחלטה הרצוי) אולם בפועל מעטים התחומים והמערכות שתהליך מעין זה באמת מתקיים בהם. הפערים ברלוונטיות וביישומיות של המודל הובילו לעליית מודלים חלופיים לקבלת החלטות, בניהם מודל ״פח האשפה״ שמבקשים לתאר את האופן שבו החלטות מתקבלות בפועל בארגונים.
==השלבים של המודל==
[[קובץ:המודל הרציונלי.png|שמאל|לא ממוסגר|371x371 פיקסלים]]נתאר להלן את המבנה הלינארי של המודל לפי השלבים השונים(כאמור - במקומות שונים הוצע לסדר את השלבים באופן שונה מעט אולם ההבדלים אינם מהותיים לרוב):
===1. תופעה בלתי רצויה===
המודל נלמד בבתי הספר למדיניות ציבורית כאבן יסוד לכל תהליך מדיניות, אולם למול בעיות מערכתיות מורכבות (רוב הבעיות המשמעותיות איתן מתעסק המגזר הציבורי הן בגדר [[בעיה סוררת (Wicked Problem)|בעיה סוררת - Wicked Problem]]) הוא חסר כמה נדבכים:
# '''לינאריות''' - המודל סובר כי תהליך קבלת ההחלטות יכול ורצוי שיהיה מאורגן לפי שלבים. בפועל, תהליכי קבלת ההחלטות, ובייחוד ככל שההחלטה משמעוית יותר, נוטים להיות כאוטיים, מעגליים, ועשויים לקפוץ לפנים או לחזור לאחור, וכן להתחיל בכל שלב. # '''היעדר הכרה בקדימות של המודלי המנטליים''' - ההבנה כי תפיסות, [[פרדיגמות ארגוניות|פרדיגמות]] או מה שכונה ב[[מודל הקרחון]] ״מודלים מנטליים״ משפיעים עמוקות על קבלת ההחלטות שלנו מערערת את האפקטיביות של המודל. אנו מתעלמים או מתקשים לעסוק בתופעות, בעיות או חלופות המצויות מחוץ למודלים המנטליים שלנו. אם אנו לא יכולים לדעת הכל מראש, אם אנו שבויים בקריטריונים שאולי אינם רלוונטיים, הרציונליות של המודל הרציונלי מתערערת.
לאור האמור, היו שהציעו כי המודל הרציונלי רלוונטי רק כאשר ניתן להגיע לוודאות מספקת ביחס לחלופות, כלומר ניתן לאסוף את המידע הנדרש ולעבד אותו, וכן שיש מספיק זמן וחשיבות מספקת כדי להניע את התהליך המורכב.<ref>[https://open.lib.umn.edu/principlesmanagement/chapter/11-3-understanding-decision-making/ 11.3 Understanding Decision Making], Principles of management, 2010. </ref>
== המודלים המנטליים בתהליך הרציונאלי ==
אם עיצוב מדיניות אפקטיבית מחייבת להרחיב את המודל המנטלי הרלוונטי בתחום המדיניות כדי לקדם מדיניות מבוססת ואפקטיבית יותר כדאי לבחון את השיקוף של המודל המנטלי בשלבים השונים של התהליך: