תפריט ניווט

שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 149 בתים ,  11:36, 23 באפריל 2021
אין תקציר עריכה
בנוסף, למרות החתירה לאינטגרטיביות המצויה בלב המודל, בפועל ההעמדה מלמטה למטה, והקשר בין שני מרכיבים ולא בין כלל המרכיבים, עלול להוביל לחשיבה לינארית. חשיבה כזו עלולה להשיג מול אתגרים אסטרטגיים שנוטים להיות [[מערכת|מערכתיים]], כלומר כאלו בהם המרכיבים מחוברים באופן עמוק ומגוון.
== השוואה בין מפל הבחירות והמודל המערכתי לאסטרטגיה ==
[[קובץ:בית סביבה אפקט פונט עברי.png|ממוזער|[[המודל המערכתי לחשיבה אסטרטגית]]]]
=== הדמיון בין המודלים ===
[[המודל המערכתי לחשיבה אסטרטגית]] מתאר מספר נדבכים שהם דומים מאוד לנדבכים במודל המפל:
* האפקט הרצוי זהה ל״שאיפות הניצחון״. * הסביבה החיצונית זהה לשאלה ״היכן נשחק״ * הבית זהה לשאלת ״היכולות הנדרשות״* האסרטגיה (בלב המשולש) זהה לשאלה ״כיצד ננצח״.
בנוסף, שני המודלים עוסקים באופן אינטנסיבי בקידום חשיבה אינטגרטיבית בין המרכיבים השונים במכלול המערכתי של הארגון.
=== השוני בין המודלים ===
עם זאת, יש מספר הבדלים קריטיים בין המודלים:
* '''אינטגרטיביות מוגבלת מול אינטגרטיביות בין כלל המרכיבים''' - בעוד שמפל הבחירות מתאר אינטגרטיביות רק בין שני מרכיבים ברצף (למשל בין שאיפות הניצחון והסביבה) המודל המערכתי חותר לתיאור הקשר בין כלל המרכיבים (למשל - ברור שיש קשר בין הזהות והיכולות שלנו ויעדי הארגון, שאינו מתווך דרך הסביבה וצורת הפעולה). * '''מבנה בעל חזות לינארית למול מבנה שטוח''' - המבנה המפלי של המפל מעודד חשיבה [[מלמטה למעלה]], בעוד שהמבנה המשולש מעודד חשיבה של מתחים וחיבוריות. * '''שאלות מכווינות מול שאלות פתוחות''' - השאלות של המפל הן שאלות מכווינות (היכן נשחק) בעוד שהשאלות של המודל פתוחות (״סביבה״). ההבדל מייצר חתירה למענה מהיר במפל, והתעכבות על השאלה מהי הסביבה המערכתית הרחבה שאנו פועלים בה או מעוניינים לפעול במסגרתה. * '''המקום של הנדבכים הטקטיים של היישום''' - המפל קושר בין השאלות הגדולות לבין מנגוני הניהול הנדרשים. היבטים אלו מגולמים באופן לא בולט במודל המערכתי ב״בית״ או ב״אסטרטגיה״ אבל לא מקבלים נוכחות בולטת. ברקע לכך ההנחה שאלו מרכיבים טקטיים, שאינם צריכים לבוא לידי ביטוי בתהליך האסטרטגי.
=== מתי נעשה שימוש בכל מודל ===
הדמיון הרב בין המודלים מאפשר לעשות שימוש בשניהם במקביל, ולמצות את הערך של כל אחד מהם. עם זאת, אנו ניטה לעשות שימוש מוביל באחד מהם כאשר:
* '''האתגר הוא שידוד מערכות או יצירת בהירות באופן מהיר''' - כאשר אנו מודעים לרוב הנדבכים, או רוצים לייצר בהירות אסטרטגית במהירות, השאלות המכווינות של '''המפל''' מסייעות להתקדם באופן מהיר ופשוט למדי. המודל מובן יותר, וניתן לערוך באמצעותו עבודה ברמות השונות של הארגון בקלות יחסית. * '''האתגר הוא פריצה של קבעון תפיסתי''' - כאשר אנו מתחילים להיות מודעים לפערים תפיסתיים עמוקים יותר, ומבקשים לשחרר תקיעות קוגנטיבית בארגון, ההעמדה הגמישה יותר של המודל המערכתי משרתת את האתגר באופן יותר תואם.
==לקריאה נוספת==
*[http://web.archive.org/web/20210422172837/https://ellisonchair.tamu.edu/files/2020/06/PTWE-PDF-ENG.pdf#page=28 Playing to Win: How strategy really works] - ספרם של לאפלי ומרטין המציג את המודל (בפרק הראשון).
*[https://hbr.org/2010/07/the-execution-trap The Execution Trap] - מאמר בו מרטין מציג גרסה מוקדמת של הרעיון של מפל הבחירות.
*[https://medium.com/@abdul.aziz/playing-to-win-book-sumview-summary-and-review-57968c51995e תקציר וביקורת על הספר Playing to Win] המציג את המודל.
*[[מודל אסטרטגי מערכתי]]
*[[OKRs]] - מסגרת תכנונית-ניהולית רזה יותר, המספקת חלק מהערך של המפל.
{{קרדיט}}
[[קטגוריה:מודלים]]
[[קטגוריה:אסטרטגיה]]
[[קטגוריה:אסטרטגיה עסקית]]

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/מיוחד:השוואה_ניידת/10324"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.