תפריט ניווט

שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
[[File:SWOT he.png|359px|thumb|מודל ה-SWOT מעברית שמאל למעלה עם כיוון השעון: חוזקות, חולשות, איומים והזדמנויות|alt=מודל SWOT s.w.o.t ]]
<onlyinclude>
'''ניתוח SWOT''' (מאנגלית: SWOT analysis) הוא ככל הנראה המודל השכיח המוכר והשכיח ביותר ביחס ל[[תכנון אסטרטגי]] בארגונים. המודל משמש תשתית לאבחון ו[[הערכה ומדידה|הערכה]] של מצבו האסטרטגי של הארגון על פי השוואה בין החולשות והעוצמות של הארגון ('''S'''trengths and '''W'''eaknesses) והאיומים וההזדמנויות בסביבה ('''O'''pportunities and '''T'''hreats).
כוחו של המודל נעוץ בפשטותו - המודל מוכר ומאפשר הוא מאפשר לארגן את ההבנות על המציאות באופן פשוט מציאות מרובת פנים, ומקל על הליך האבחון ו[[קבלת החלטות|קבלת ההחלטות]]. המודל מחייב את העוסקים בו להתייחס לאבני היסוד של כל [[אסטרטגיה]]: הסביבה הפנימית בארגון (חולשות/חוזקות) והסביבה החיצונית (איומים/סיכונים). הוא גם מחייב אותנו להיות ביקורתיים ולאבחן את האתגרים הקיימים במצב הנוכחי(חולשות/איומים) ולממש את הנכסים (חוזקות/הזדמנויות).
עם זאת, למודל מספר תורפות לפי מחקרים שנערכו, השימוש במודל מתאפיין במספר בעיות העושות את השימוש הנרחב בו לבעייתי. בקצרה - המודל מקשה על יצירת חלופות חדשות, והוא מניח מספר הנחות בעייתיות על היציבות של המערכת מחוץ לארגון, בתוך ובתוך הארגון. בנוסף, וביחס ליעד הרצויהוא מאפשר לדון במצב האסטרטגי מבלי להתייחס ליעדי הארגון, בצורה שמקשה לבסוף לדון בעצם המאפיינים הבסיסיים של המצב הנתון.
על כן, המודל רלוונטי במיטבו, רק כאשר מוצה מרחב ה[[גילוי]] והלמידה, או כאשר היעדים ברורים ומובנים לכולם וכאשר הסביבה איננה משתנה באופן משמעותי. במילים אחרות - המודל מסייע למצות את הידע הקיים אך לא להביא ל[[מסגור מחדש]] של האתגרים וה[[מענה|מענים]] הנדרשים.
</onlyinclude>

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/מיוחד:השוואה_ניידת/7941"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.