תפריט ניווט

שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
'''אי-וודאות''' היא חלק מובנה מאתגרי הניהול בכל הרמות. ההגדרה הבסיסית של אי וודאות היא מציאות שבה ה[[מובן מאיליו]] מוטל בספק, אולם כפי שנראה להלן ישנם סוגים שונים של אי וודאות. מנהלים וארגונים מתקשים להתמודד עם מצבים של אי וודאות, בעיקר בשל הקושי להוציא לפועל תכנון מונחה יעדים ולעמוד ביעדים אלו בהתאם למשאבים ולטווח הזמן שהוקצו להם. המציאות של המאה ה-21, המשלבת האצה של המגמות הגלובליות והדיגיטליות, וכן התנאים של מגפת הקורונה הופכים את אי הוודאות לאחד מן הסממנים המרכזיים של הניהול בתקופה הנוכחית.
היכולת להבחין בין סוגים שונים של אי וודאות מאפשרת למנהל ולארגון להתאים טוב יותר את צורת הפעילות שלו למצב בו הם מצויים ולפעול באופן מושכל גם כאשר לא ידוע מה ילד יום. <div class="what-interesting"><i class="fad fa-info-square fa-3x" style="--fa-secondary-color: #28addc; --fa-primary-color: #2880a1; float: left; padding: 13px 0 0 20px;"></i>==אז מה מעניין כאן?==החלק הראשון '''יתאר בקצרה מהי אי-וודאות וכיצד היא מאתגרת אותנו''':<ul><li>[[ניהול בתנאי אי-וודאות#הבחנה בין אי-וודאות וסיכון|מה ההבדל בין אי וודאות וסיכון]] ו[[ניהול בתנאי אי-וודאות#ההשלכות של אי וודאות על ניהול|איך אי-וודאות משפיעה על ארגונים ועל מנהלים]]?</li><li>אנחנו חיים [[ניהול בתנאי אי-וודאות#ניהול בעידן של חוסר וודאות|בעידן שמאופיין באי-וודאות רבה]] אבל הכלים הניהוליים שלנו [[ניהול בתנאי אי-וודאות#חוסר ההתאמה של הכלים הניהוליים לעידן של חוסר וודאות|מתאימים לעידן הקודם]].</li></ul>החלק השני מעשי יותר ויבחן '''מה אפשר וכדאי לעשות במציאות של אי וודאות''':
* אם נדע [[ניהול בתנאי אי-וודאות#סוגים שונים של אי-וודאות וצורת הפעולה הנדרשת בהם|לסווג את אי הוודאות]] נדע להתמודד איתה טוב יותר
* על החשיבות של [[ניהול בתנאי אי-וודאות#אסטרטגיה לנוכח אי וודאות|אסטרטגיה דווקא במציאות של אי וודאות]] (ולא, אנחנו לא מדברים על תכנון לטווח ארוך)
* יש גם [[ניהול בתנאי אי-וודאות#אסטרטגיה לנוכח אי וודאות|הזדמנויות במצב של אי-וודאות]], אל תפספסו אותן!
* כמה [[ניהול בתנאי אי-וודאות#אז מה אתם מציעים לעשות כדי להיחלץ מאי-וודאות?|המלצות]] ו[[ניהול בתנאי אי-וודאות#כלי עבודה להנעת הסתגלות ושינוי|כלים]] על דרכי פעולה והתמודדות עם אי וודאות
</div>
==הבחנה בין אי-וודאות וסיכון==
מזה כמאה שנים נהוג להבחין בין אי-וודאות (uncertainty) לבין סיכון (risk). הבחנה זו, המוצגת לראשונה בכתיבתו של הכלכלן פרנק נייט<ref>Frank Knight, ''Risk, Uncertainty, and Profit'', 1921.</ref> מבחינה באופן פשוט בין סיכון אותו ניתן לכמת ולנהל, לבין אי-וודאות שאיננה ניתן לכימות ולכן לא ניתן לנהל אותה באותו אופן בו מנהלים סיכונים.
#'''לנסות להסביר לעצמנו למה אנחנו במצב של אי וודאות''' - לתאר ולהמשיג את חוסר הודאות, לפני שמנסים ללכת ולפתור אותה.
#'''לבחון את התהליכים, הדפוסים וצורת הפעילות שלנו''' - לתאר את כלי העבודה איתם אנו רגילים להשתמש, ולהבין האם הם מתאימים למצב הנוכחי או שיש למצוא כלים אחרים.
#'''לבחון את המסגרת התפיסתית שלנו''' - לנסח את ה[[פרדיגמה]] הקודמת (ולעיתים הנוכחית) שלנו, ולבחון האם היא עדיין תואמת את המציאות או שיש לנסח פרדיגמה חדשה. #'''לנסח ולהוביל תהליך להתמודדות עם אי הוודאות''' - לאור הבנה של סיווג אי הוודאות שלנו, לבחור את כלי העבודה הרלוונטיים, ולהתחיל לפעול בעזרתם. להמשיך ולבחון את הרלוונטיות של התהליך והכלים שנבחרו במעלה הדרך והתובנות שנצברו במהלכה. #'''צוות חשיבה''' - לנהל את תהליך הלמידה וההשתנות בתוך צוות אינטימי, מחוייב ובעל יכולת השפעה והבנה של האתגרים. הצוות צריך להפגש באופן תדיר (גם אם לא תמיד ברור על מה נפגשים) ולדון בשאלות היסוד של [[מודל אסטרטגי מערכתי|הארגון, המציאות המשתנה, והיעדים שלנו]]).
את מרבית המרכיבים הללו יצקנו לתוך מודל שפיתחנו, במטרה לעזור לארגונים לעבור במהירות ממצב של בלבול למצב של הבנה ומוכנות לפעולה.

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/מיוחד:השוואה_ניידת/9598"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.