הבדלים בין גרסאות בדף "Wiki (גישה לניהול ידע)"

מאגר הידע של דואלוג: מאגר הידע המקיף בעברית בתחומי האסטרטגיה והחשיבה המערכתית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
 
(31 גרסאות ביניים של 2 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
ויקי (wiki) היא גישה בתחום מערכות ניהול הידע ואתרי האינטרנט, המאפשרת עריכה שיתופית ויצירה של מבני ידע מורכבים ומרובי ערכים. הויקי היא מערכת web 2.0 שבה המשתמשים הם שותפים פעילים ביצירת התוכן. חלק זה של אתר [[דואלוג]] כמו גם חלקים נוספים (למשל - הויקי הפנימי שלנו, ואתר [[מקהל:|המקהל]] פועלים על תשתית ויקי.  
+
{{באנר|תמונה=רשת-וויקי-דואלוג.png}}
 +
'''ויקי''' (wiki) היא גישה בתחום מערכות ניהול הידע ואתרי האינטרנט, המאפשרת עריכה שיתופית ויצירה של מבני ידע מורכבים ומרובי ערכים. הויקי היא מערכת web 2.0 שבה המשתמשים הם שותפים פעילים ביצירת התוכן. חלק זה של אתר [[דואלוג]] כמו גם חלקים נוספים (למשל - הויקי הפנימי שלנו, ואתר [[מקהל:|המקהל]] פועלים על תשתית ויקי.  
 
==יתרונות הויקי==
 
==יתרונות הויקי==
* עריכה שיתופית - משתמשים רבים יכולים ליצור יחד גופי ידע מאוחדים.
 
* מערכת רוחבית הנבנית באופן אורגני - הויקי מאפשר להתחיל ליצור ידע באופן מיידי, ולהבנות את מבנה הקישורים לאורך זמן וללא תכנון מדוייק ומוסדר מראש.
 
* "אין מאחורי הקלעים" - העריכה נעשית על גבי האתר (ב-front-end).
 
כל המאפיינים הללו הופכים את הויקי לכלי
 
  
==אתגרים ליצירת ויקי ארגוני==
+
*'''עריכה שיתופית''' - משתמשים רבים יכולים ליצור יחד גופי ידע מאוחדים.
למרות הייתרונות האמורים, ניסיון של כעשור בהטמעת מערכות ויקי בארגונים מגלה קשיים רבים. קשיים אלו נובעים משילוב של חוסר התאמה מלא של מערכת מדיה-ויקי (ר' להלן) לצרכים הארגוניים, וכן מקשיים בתהליך של הטמעה של טכנולוגיות ודפוסי עבודה חדשים. בין הקשיים המובנים ניתן לציין את אופן הכתיבה בויקי (שניתן להפוך בנקל לפשוט למדי, אך לא פעם מושאר במתכונת כתיבת הויקי שמרתיעה רבים), ואת הקושי של מערכות מדיה-ויקי להתאים את עצמן לקווי החשיבה והעיצוב של אתרים בעידן ה-web 3.0.  
+
*'''מערכת רוחבית הנבנית באופן אורגני '''- הויקי מאפשר להתחיל ליצור ידע באופן מיידי, ולהבנות את מבנה הקישורים לאורך זמן וללא תכנון מדוייק ומוסדר מראש.
 +
*'''אין "מאחורי הקלעים"''' - העריכה והניהול נעשית על גבי האתר (ב-front-end).
 +
*'''מחיר - '''רוב מערכות הויקי הרלוונטיות הן ב[[קוד פתוח]] ולכן ניתן להתקינן בעלויות נמוכות מאוד.
 +
 
 +
כל המאפיינים הללו הופכים את הויקי לכלי זול ורב עוצמה בניהול תשתית ידע רחבה.
 +
 
 
==תוכנות ושירותים ליצירת ויקי==
 
==תוכנות ושירותים ליצירת ויקי==
* תוכנת [[wiki:מדיה-ויקי|מדיה-ויקי]] היא התוכנה הנפוצה ביותר ליצירת מערכות ויקי, והיא משמשת בכל מיזמי ויקימדיה (ויקיפדיה, ויקיטקסט וכו'). התוכנה מופצת ב[[קוד פתוח]], מושתתת על תשתית [[wiki:LAMP|LAMP]] וניתן להתקינה בקלות על שרתי לינוקס (וכן על שרתי חלונות בהתאמות פשוטות (למשל - [[wikipedia:WAMP|WAMP]]). לתכנה הרחבות רבות, המאפשרות להתאימה לצרכים שונים.  
+
[[file:רשת-וויקי-דואלוג.png|thumb|left|דיאגרמה של רשת הקשרים בדואלוג ויקי סביב הערך [[סבוך]]|alt=מבנה ידע רשתי בויקי ארגוני]]
* הרחבות [www.blue-spice.org/ BlueSpice] על מדיה ויקי מתאימה את עבודת הויקי לצרכים ארגוניים. החבילה הבסיסית של הרחבה זו מופצת גם היא בחינם ומגדילה את יכולות הניהול של הויקי.
+
 
* קיימים שרתים רבים המאפשרים פתיחת מערכת ויקי מבוססת מדיה-ויקי בחינם, למשל [http://wiki.co.il wiki.co.il].
+
*תוכנת [[wiki:מדיה-ויקי|מדיה-ויקי]] היא התוכנה הנפוצה ביותר ליצירת מערכות ויקי, והיא משמשת בכל מיזמי ויקימדיה (ויקיפדיה, ויקיטקסט וכו'). התוכנה מופצת ב[[קוד פתוח]] ויש לה הרחבות רבות, המאפשרות להתאימה לצרכים שונים.
 +
 
 
===אלטרנטיבות למדיה-ויקי===
 
===אלטרנטיבות למדיה-ויקי===
* קיימות מערכות ויקי ייעודיות רבות המבקשות להוות אלטרנטיבה למדיה ויקי דוגמת השירותים של [https://www.atlassian.com/software/confluence confluence] או מערכות כ-[https://info.tiki.org/ Tiki-wiki] ו-[https://www.dokuwiki.org/dokuwiki DokuWiki], או מערכות ויקי המוטמעות בתוך מערכות [[קוד פתוח]] אחרות.  
+
 
* תוספים למערכות [[קוד פתוח]] אחרות דוגמת [[wiki:וורדפרס|וורדפרס]] ו-[[wiki:דרופל|דרופל]] המאפשרות הטמעה של מערכת ויקי באתר בעל פונקציות נוספות (דוגמא למשל באתר http://www.ידע.com הפועל על וורדפרס).
+
*קיימות מערכות ויקי ייעודיות רבות המבקשות להוות אלטרנטיבה למדיה ויקי דוגמת השירותים של [https://www.atlassian.com/software/confluence confluence] או מערכות כ-[https://info.tiki.org/ Tiki-wiki] ו-[https://www.dokuwiki.org/dokuwiki DokuWiki], או מערכות ויקי המוטמעות בתוך מערכות [[קוד פתוח]] אחרות.
 +
<gallery>
 +
קובץ:MediaWiki logo 1.svg|מדיה-ויקי, התוכנה של ויקיפדיה
 +
קובץ:OpenFox.io.svg|מערכת מבוססת מדיה-ויקי המותאמת לארגונים
 +
קובץ:Confluence-blue.svg|ויקי המותאם לצרכים של ארגונים טכנולוגיים
 +
קובץ:TWiki Logo.png|TWiki - תוכנה נוספת ל[[ויקי ארגוני]]
 +
</gallery>
  
 
==לקריאה נוספת==
 
==לקריאה נוספת==
* [http://digicult.net/moss_texts/working_with_wiki_new_challenges.pdf ויקי: אתגרים חדשים בהשכלה הגבוהה] - ד"ר גלעד רביד.  
+
 
* [http://spf13.com/post/implementing-a-corporate-wiki implementing-a-corporate-wiki] - כיצד לבחור את הויקי המתאים לארגון.
+
*[[ויקי ארגוני]]
* [[מקהל:וויקי / wiki|וויקי / wiki]] - לינקים והסברים מהאתר של [[מקהל:משתמש:עדן פוקס|עדן פוקס]].
+
*[[ניהול הידע המתהווה]]
* [[מקהל:מי אנחנו? סיפורו של המקהל|סיפורו של המקהל]] - המקהל הוא ניסיון לחולל למידה בשאלות מערכתיות שנבנה על גבי תשתית מדיה-ויקי.
+
*[[מודל SAMR]]
 +
*[[עקרונות לניהול ידע]] (דייב סנואדן)
 +
 
 +
==קישורים חיצוניים==
 +
 
 +
*[http://web.hku.hk/~samchu/docs/Chu-2011-Using-online-collaborative-tools-for-groups-co-construct-knowledge.pdf MediaWiki and Google Docs as online collaboration tools] - מחקר המשווה היבטים של שיתוף פעולה מקוון בפלטפורמת מדיה-ויקי ובמסמכים השיתופיים של גוגל (Google Docs).
 +
*[http://digicult.net/moss_texts/working_with_wiki_new_challenges.pdf ויקי: אתגרים חדשים בהשכלה הגבוהה] - ד"ר גלעד רביד.
 +
*[http://spf13.com/post/implementing-a-corporate-wiki Implementing a corporate wiki] - כיצד לבחור את הויקי המתאים לארגון.
 +
{{קרדיט}}{{meta
 +
|author=יותם הכהן
 +
|category=ניהול
 +
|tags=ניהול ידע,טכנולוגיה ארגונית
 +
|type=מושג
 +
|featured=לא
 +
}}
  
 
[[קטגוריה:ניהול ידע]]
 
[[קטגוריה:ניהול ידע]]
 
[[קטגוריה:פיתוח ידע ולמידה]]
 
[[קטגוריה:פיתוח ידע ולמידה]]
 +
[[קטגוריה:ויקי]]
 +
[[קטגוריה:מערכות ניהול ידע]]
 +
[[קטגוריה:טכנולוגיה ארגונית]]

גרסה אחרונה מ־21:08, 30 באפריל 2023

רשת-וויקי-דואלוג.png

ויקי (wiki) היא גישה בתחום מערכות ניהול הידע ואתרי האינטרנט, המאפשרת עריכה שיתופית ויצירה של מבני ידע מורכבים ומרובי ערכים. הויקי היא מערכת web 2.0 שבה המשתמשים הם שותפים פעילים ביצירת התוכן. חלק זה של אתר דואלוג כמו גם חלקים נוספים (למשל - הויקי הפנימי שלנו, ואתר המקהל פועלים על תשתית ויקי.

יתרונות הויקי

  • עריכה שיתופית - משתמשים רבים יכולים ליצור יחד גופי ידע מאוחדים.
  • מערכת רוחבית הנבנית באופן אורגני - הויקי מאפשר להתחיל ליצור ידע באופן מיידי, ולהבנות את מבנה הקישורים לאורך זמן וללא תכנון מדוייק ומוסדר מראש.
  • אין "מאחורי הקלעים" - העריכה והניהול נעשית על גבי האתר (ב-front-end).
  • מחיר - רוב מערכות הויקי הרלוונטיות הן בקוד פתוח ולכן ניתן להתקינן בעלויות נמוכות מאוד.

כל המאפיינים הללו הופכים את הויקי לכלי זול ורב עוצמה בניהול תשתית ידע רחבה.

תוכנות ושירותים ליצירת ויקי

מבנה ידע רשתי בויקי ארגוני
דיאגרמה של רשת הקשרים בדואלוג ויקי סביב הערך סבוך
  • תוכנת מדיה-ויקי היא התוכנה הנפוצה ביותר ליצירת מערכות ויקי, והיא משמשת בכל מיזמי ויקימדיה (ויקיפדיה, ויקיטקסט וכו'). התוכנה מופצת בקוד פתוח ויש לה הרחבות רבות, המאפשרות להתאימה לצרכים שונים.

אלטרנטיבות למדיה-ויקי

  • קיימות מערכות ויקי ייעודיות רבות המבקשות להוות אלטרנטיבה למדיה ויקי דוגמת השירותים של confluence או מערכות כ-Tiki-wiki ו-DokuWiki, או מערכות ויקי המוטמעות בתוך מערכות קוד פתוח אחרות.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

יש שותפים רבים לכתיבה במאגר הידע. מאמר זה נכתב ברובו על ידי יותם הכהן. ניתן לצטט אותו באופן הבא:

יותם הכהן, Wiki (גישה לניהול ידע), מאגר הידע של דואלוג, 2023.

הטקסטים במאגר הידע מוגשים תחת רישיון CC-BY 4.0 וניתן לעשות בהם שימוש חופשי כל עוד ניתן קרדיט וקישור למקור.

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/index.php?title=Wiki_(גישה_לניהול_ידע)&oldid=12183"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.