הבדלים בין גרסאות בדף "מלמטה למעלה"

מאגר הידע של דואלוג: מאגר הידע המקיף בעברית בתחומי האסטרטגיה והחשיבה המערכתית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שורה 13: שורה 13:
 
* [[תורת המערכות המורכבות]]
 
* [[תורת המערכות המורכבות]]
 
* [[מנהיגות הסתגלותית]]
 
* [[מנהיגות הסתגלותית]]
 +
* [[עשייה אסטרטגית]]
 
[[קטגוריה:מושגים]]
 
[[קטגוריה:מושגים]]

גרסה מ־21:31, 2 בדצמבר 2014

התהוות מלמטה למעלה - המנהל (בראש הפירמידה) לא יכול לראות את כל התמונה, והדפוסים הנוצרים חשובים יותר (מתוך: מסגרת קינפין)

מלמטה למעלה (מאנגלית - bottom-up), בניגוד למלמעלה למטה היא צורת התארגנות רווחת במערכות סבוכות. התהוות מסוג זה, מייצרת דפוסים חדשים באופן לא מכוון, אך דפוסים אלו נוטים להיות חסונים ואותנטיים יותר, בשל העובדה שנוצרה ממפגש וחיכוך ישיר עם המציאות.

חשיבה מלמטה למעלה היא אופן חשיבה אינדוקטיבי שמבכר את הלמידה מתוך המציאות על פני החלה של תיאוריות ומודלים מלמעלה. פיתוח ידע רלוונטי בארגונים מחייב למידה מלמטה למעלה, אך על מנת לגבש מסגרת פרשנות חלופית יש על פי רוב להיעזר גם בגישות תיאורטיות, כדי להיות בסיס להתמרה והשראה.

ניהול ושינוי מלמטה למעלה

הבחירה הניהולית לפעול באופן יזום מלמטה למעלה, מאפשרת לעובדי הארגון ליזום, ולייצר תהליכי חדשנות שאינם תוצר ישיר של אסטרטגיה ארגונית מגובשת, אך מאפשרים לארגון להתחדש ולהגיע למחוזות חדשים שמצויים מעבר למובן מאיליו של ההנהלה.

תהליכי שינוי מלמטה למעלה, הם תהליכים המובלים על ידי דרג העובדים או המנהלים הזוטר. תחום המנהיגות ההסתגלותית מאפשר לדון בצורה זו באופן מושכל ומבורר.

לקריאה נוספת

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/index.php?title=מלמטה_למעלה&oldid=5539"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.