העתקה ללא התמרה
העתקה ללא התמרה הינו כשל הרווח בארגונים ומוביל לאבדן הרלוונטיות שלהם ולפגיעה בתהליך הלמידה. לפי צבי לניר, ההתמרה היא היכולת להעביר ידע ממקום למקום תוך התאמתו לתנאים המשתנים. לעומת זאת, העתקה ללא התמרה, היא שאילת גופי ידע שלמים מבלי להתאימם להקשר חדש. כאשר אנו מעתיקים אופן התנהלות מסויים, או תפיסה מסויימת, מבלי להתאימה לתנאים הייחודיים של הארגון שלנו, אנו למעשה מגדילים את הפער בין הארגון למציאות, ומקשים בטווח הבינוני על יכולתו של הארגון ללמוד ולהסתגל.
העתקה ללא התמרה
כדי להבין את ההתמרה צריך להבין את מנגנון ההעתקה - ההנחה היא שניתן להעביר ידע מהקשר להקשר ולצפות שהוא יעבוד באותו אופן. ההעתקה אמנם אפשרית בסביבות שעובדות לפי הגיון פשוט, אך לא יכולה להתקיים במערכת סבוכה.
כאשר אנחנו ערים למטה-אינדיקטור של ההעתקה ללא התמרה, אנחנו יכולים לדעת שיש כאן פער שאנחנו לא מודעים אליו, מאחר ועם ההעתקה נכנסות לנו הנחות יסוד אחרות שאנחנו לא מודעים אליהן. ההנחות האלו יכולות לעזור לנו, במקום שנתאים אותן להקשר, אך עלולות גם לחולל צרות. לכן, כדאי קודם כל לנסות ולהבין מהו האחר הזה שלא לקחנו פנימה.
בפעול, אנחנו מתחילים לא פעם בהעתקה, ורק אחר כך מתרחשת ההתמרה - לפעמים אתה כופה שינוי, אבל אם אתה עושה את זה נכון, אז מתחיל תהליך העומק המשמעותי.
דוגמה
דוגמה 1: השפה הניהולית של המגזר השלישי
השפה הניהולית הנלמדת בבתי הספר למנהל עסקים נוצרה מתוך ההקשר של עולם העסקים. שפה זו, הנשענת על תחום מחקר והוראה רחב מהווה בסיס גם לשפה הניהולית של המגזר השלישי, אך מדובר במקום בו היא מתאימה רק באופן חלקי ביותר.
להיבט זה השפעות רבות, אך ניתן לציין מתוכם את מערכת היחסים שנוצרת בין הפילנטרופים לבין העמותות, המשכפלת את מערכת היחסים בין משקיעים למיזמים. עם השכפול הזה, מועתק גם חוסר האמון ההדדי, באופן שמפריע קשות בעולם שהאמון, ולא הרווח הכלכלי, הוא המניע העיקרי בו.
דוגמא 2: מערכות ניהול ידע
מנהלים רבים נוטים לחשוב על מערכות ניהול ידע כעל מוצרי מדף שמעתיקים ומדביקים לאור צורך. בפועל, לכל מערכת קיימות הנחות יסוד מובלעות, שכאשר אלו אינן תואמות את אלו של הארגון, נוצרות בעיות קשות באימוץ המערכות. הבניה מדוייקת אשל הנכסים והצרכים הארגוניים מאפשרת לבחור מערכת מתאימה ולהתאימה להקשר הייחודי.
לקריאה נוספת
יש שותפים רבים לכתיבה במאגר הידע. מאמר זה נכתב ברובו על ידי צוות דואלוג. ניתן לצטט אותו באופן הבא:
- צוות דואלוג, העתקה ללא התמרה, מאגר הידע של דואלוג, 2015.
הטקסטים במאגר הידע מוגשים תחת רישיון CC-BY 4.0 וניתן לעשות בהם שימוש חופשי כל עוד ניתן קרדיט וקישור למקור.