חדשנות אינקרמנטלית וחדשנות פורצת דרך

מאגר הידע של דואלוג: מאגר הידע המקיף בעברית בתחומי האסטרטגיה והחשיבה המערכתית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


נהוג להבחין בין חדשנות תוספתית הממשיכה ומשפרת את הקיים, לבין חדשנות פורצת דרך שמחוללת שינוי מהותי ועל כן מאיימת על הפרדיגמה הקיימת.

בספרות אודות חדשנות נהוג להבחין בין חדשנות תוספתית (incremental), קרי - חדשנות שממשיכה ומשפרת את הקיים, לבין חדשנות פורצת דרך (disruptive / radical / breakthrough innovation) שמחוללת שינוי מהותי ועל כן לא פעם מאיימת על הקיים (ועל כן מכונה גם חדשנות משבשת). למעשה, חדשנות פורצת דרך היא כזו המאיימת על פרדיגמה קיימת ולכן קשה כל כך לקיימה לאורך זמן בארגונים.

Incrementalism will not take us where we need to go; we are at what biologists call a “punctuated equilibrium” moment in which a rapidly altering context demands an equally rapid evolution of our ability to adapt... There wiil be those who label a national innovation strategy a quixotic or unrealistic goal... But in fact, we've marshaled our resources to address large-scale challenges before and to great affect.

John Kao, Innovation Nation pp. 6


לאור עליית הפופולאריות של העיסוק בחדשנות, לרוב נדחקת החדשנות פורצת הדרך בפני זו התוספתית. הדימוי הרווח של חדשנות כתנועה מהירה בעלת קצב מואץ מתאים לייצור ערך מיידי אבל לרוב לא מחולל מציאות מערכתית של חדשנות פורצת דרך. קוצר הזמן והמחשבה לא מאפשרים את המרחב לשבירה של פרדיגמות קיימות ונתקע בגבולות הדמיון של המוצר והלקוח הנתון.

דוגמה

גוף מסחרי גדול הטמיע מערכת לניהול החדשנות בארגון. העובדים מתוגמלים על העלאת רעיונות דרך מערכת ממוחשבת המגבילה את מספר המילים שניתן להכניס בכל רעיון. אלפי הרעיונות המועלים נבררים על ידי מחלקה ייעודית, והטובים שבהם מוצגים להנהלה, אשר מחליטה אם ראוי להשקיע בהמשך פיתוח הרעיון. המערכת, לטענת המנהלים, כבר הפיקה כמה וכמה פנינים, אך כל הדוגמאות הן מעולם ההתייעלות. הבעיה במערכות מסוג זה הוא שאי אפשר להציג דרכן רעיון שחורג מגבולות המבנה הקיים מאחר ורוב הסיכויים שהוא יידחה - רעיונות מסוג זה הם לרוב מופשטים (כך שלא ניתן לנסחם ב-140 תווים), קשים לעיכול, ולא מובנים בתחילה. על כן המערכת מסייעת לחדשנות האינקרמנטלית בארגון אך יוצרת מצג שווא של חדשנות אשר עלול לחסום את החדשנות פורצת הדרך הנדרשת כדי להסתגל למציאות המשתנה.


טבלה משווה - חדשנות אינקרמנטלית מול פורצת דרך
היבט חדשנות אינקרמנטלית חדשנות פורצת דרך
צורת ההיסק (מאיפה מגיע הרעיון) היסק לוגי (בעיה א' מובילה לפיתרון ב') השראה והתהוות (הרעיון הוא תוצר של שהייה בענן המייצרת לבסוף הברקה ומסגור מחדש)
ההשפעה פתרון לבעיה מוכרת קטגוריה חדשה המחוללת בעיות חדשות
כיצד נוצר הרעיון לבד

(ביטויים רלוונטיים: "מוחו הקודח של הממציא"; הדימוי של אדיסון והמנורה)

מתוך שיח שילובי

(ביטויים רלוונטיים: קבוצת הלמידה של איינשטיין)

מה מהות החדשנות פיתוח נוסף של התנאים הקיימים יצירת תנאים חדשים לפיתוח
היחסים בין החדשנויות הצטברות של חדשנות אינקרמנטלית מייצרת מרחב שבו חדשנות פורצת דרך יכולה לצאת אל הפועל.

(לדוגמא: יש צורך בהרבה מאוד חידושים טכנולוגיים מקומיים כדי ליצור את הקטגוריה של הסמרטפון)

חדשנות פורצת דרך מייצרת תשתית לעולם חדש של חדשנות אינקרמטלית.

(למשל - הגישה של סמסונג בפיתוח סמרטפונים)

לקריאה נוספת

דואלוג:ציטוט

ציטוטים בנושא חדשנות חדשנות


יש שותפים רבים לכתיבה במאגר הידע. מאמר זה נכתב ברובו על ידי יותם הכהן. ניתן לצטט אותו באופן הבא:

יותם הכהן, חדשנות אינקרמנטלית וחדשנות פורצת דרך, מאגר הידע של דואלוג, 2020.

הטקסטים במאגר הידע מוגשים תחת רישיון CC-BY 4.0 וניתן לעשות בהם שימוש חופשי כל עוד ניתן קרדיט וקישור למקור.

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/index.php?title=חדשנות_אינקרמנטלית_וחדשנות_פורצת_דרך&oldid=12260"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.