יזמות
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
יזמות היא מצב תודעתי בו האדם בוחר לקדם מימוש של מכלולים שאינם קיימים או מתפקדים בהווה. הרוח היזמית מאפשרת לאדם להתמודד עם סביבה שאיננה תואמת את יכולותיו או השקפותיו כדי להשפיע עליה ולשנותה בדרך של יצירת מכלולי פעולה חדשים. לפי גישת דואלוג, היזמות הינה מצב תודעה הכרחי בזמנים של שינוי, ועל כן היא נדרשת עבור רבים בעולם תעסוקה משתנה.
אתגרים מרכזיים ביזמות
השלב היזמי דומה לא פעם למאפיינים של שלב הפרה-פרדיגמה - הרעיון הראשוני מנוסח בצורה מעומעמת, ועל מנת להגיע לבהירות יש להכנס לשגרת עבודה מתמשכת. לכן, היזמות מועדת מאוד לאתגרים הבאים:
- האתגר התפיסתי - לעשות היגיון באי-סדר - היזמות מבקשת להביא רעיון חדש בתוך סביבה קיימת. לשם כך, יש למסגר מחדש את ההבנה ביחס לסביבה הקיימת. בנוסף, יש להבין את המאפיינים היחודיים של היזם, שמאפשרים לו להגיע לעמדת ייתרון יחסית. שני היבטים אלו חייבים להתחבר יחד בשאלת האפקט המבוקש. כדי ליצור נהירות בכל מכלול הסוגיות הללו נדרשת רמה גבוהה של חשיבה אסטרטגית
- אתגר הכלים - הניסיון להקים מרחב פעולה חדש מצריך בהכרח כלים חדשים, או לכל הפחות מיצוי של כלים קיימים שאינם בטווח הנגישות שלנו כיום. כדי לדעת למצות את הכלים הללו יש להבין מה קיים וכיצד ניתן להתמיר את הקיים לצרכינו.
- אתגר הראשוניות - המצב הראשוני של היוזמה משפיעה עליה בכל המובנים - בהיעדר רתימה ומחויבות מוקדמת של עובדים, משקיעים ומקבלי שירות, היוזמה נדרשת כל הזמן להצדיק את סיבת קיומה.
- עמק המוות של היזמות - בין יצירת הרעיון לבין שלב מימושו, קיים לרוב 'עמק מוות' שבמהלכו היוזמה נדרשת למאמצי הובלה רבים, מבלי שהתכלית (ברמה הכלכלית או ברמת האפקט הנדרש) מושגת. בשלב זה, רבים עשויים לאבד אמון ביוזמה, באופן המאיים על קיומה, למרות שעוד לא מימשה את השלב הראשוני של הקמתה.