תפריט ניווט

שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 3,370 בתים ,  23:05, 9 במרץ 2014
אין תקציר עריכה
חזון (vision) הינו מושג מפתח במסגרת החשיבה הרווחת על תכנון אסטרטגי בארגונים. לפי הפירוש הרווח, החזון הינו תמונה המשלבת מציאות ארגונית רצויה אך אפשרית אליה ולאורה חותר הארגון לנוע. החזון הינו מושג המאפשר לארגונים לצאת מן "הכאן והעכשיו" שלהם, ולשתף פעולה לאור מטרות רחוקות טווח. עם זאת, שימוש היתר במושג, כמו גם החלה שלו על כל סוגיה ארגונית ויצירת חזונות רבים ללא כיסוי אופרטיבי משמעותי, מורידות בפועל את האפקטיביות של עיצוב החזון הארגוני והדיון אודותיו. ב[[דואלוג]] אנו גורסים כי עיצוב חזון עשוי להיות רלוונטי במצבים מסויימים, אך יש להבין היכן עיסוק בחזון הינו אפקטיבי והיכן הוא פוגע באפקטיביות.
{{תיבה
| צבע = #9ACD32
}}
==האם ומדוע נדרש חזון?==
{{ציטוט-צף|בְּאֵין חָזוֹן יִפָּרַע עָם|(ציטוט שהוצא מהקשרו), משלי כח יט}}
כוחו של חזון נעוץ בשני היבטים שהינם חיוניים לתפקוד ארגוני, בייחוד בניסיון להוביל שינוי בעולם:
* '''חזון כמקדם של שילוביות ארגונית''' - ההירתמות הארגונית לחזון אחד מאפשרת הגעה לרמות גבוהות של [[שילוביות]] הנדרשות כדי לקדם [[מערכה]] ארגונית נרחבת. החזון, כמבט משותף ארגוני מחולל את ההירתמות הזו.
* '''חזון כאמצעי לנוע מעבר למיצוב הנוכחי של הארגון''' - החזון, המתאר נקודה שהיא מעבר למה שקיים כיום, מאפשר רתימה של הארגון לנוע קדימה, מעבר לתחום הנוחות הבטוח שהוא נמצא בו בהווה.
שני היבטים אלו מכילים את השלילה שלהם בתוכם. כך, למשל, ארגונים שאינם נדרשים לשילוביות ארגונית (למשל - פס ייצור שבו התפקיד של כל עובד מוגדר בקפידה), או לחילופין - ארגון או קבוצה שמתנהלים יחד באופן סינרגי והרמוני, לא נדרשים לתהליך של עיצוב חזון. באותו אופן, ארגונים שאינם ארגוני פיתוח, ויושבים על נישה יציבה, אינם נדרשים בהכרח לנוע הלאה מן המקום בו הם נמצאים, ומן העבר השני - ארגון או קבוצה שנמצאים בתנועה מתמדת לא נדרשים לתהליך זה גם הם. כפי שנראה להלן, אפשר שגם בהיבטים אלו נוכל לדבר על '''חזון סמוי'''.
==חזון גלוי לעומת חזון סמוי==
==כיצב כיצד מחוללים חזון?==
==הכשלים הרווחים בשיח החזון ובעיצוב חזון ארגוני==
==גישת דואלוג לחזון==
==לקריאה נוספת==
* {{#l:no._19.pdf|חלוציות לפני המחנה:חזון, מציאות ומאבק}} קובץ ובו מאמר של אלוף גרשון הכהן (עמ' 53) אודות הפער בין חזון ומציאות וכיצד ניתן ליישב אותו. עוד באותו עניין ניתן לראות במאמר [http://lupmaarachot.lubidf.lu.seil/PDF/FILES/luur8/download?func=downloadFile&recordOId=2835555&fileOId=2835585 Purpose, Vision and Mission: A Clarification of fundamental Concepts112188.pdf על הרציונאליות שבמאבק המזוין של האסלאם הקיצוני], מארי אן דוארה וטינה פרס - מסמך נרחב המבהיר את מושגי החזון, הייעוד והמשימה הארגוניים.
* [http://legacy.library.ucsf.edu/documentStore/z/q/a/zqa10a99/Szqa10a99.pdf Brief case: Mission, vision and strategic intent] - מסמך קצר (באנגלית) המבהיר את משמעות המושגים לאור ממצאים המציגים את שכיחות חוסר בהירות בהבנת המשמעות של מושגים אלו.
* [http://www.google.co.il/books?hl=en&lr=&id=TugplxDii8MC&oi=fnd&pg=PR15&dq=the+fallacy+of+vision+mission+strategy+planning&ots=U9Jx3uWuvP&sig=Hog0Wg9QFDr7mL64Z2TAiVZtGBw&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false The Rise and Fall of Strategic Planning] - הנרי מינצברג - ספר מכונן הבוחן מחדש את הנחות היסוד בנוגע לתכנון אסטרטגי בארגונים.
[[קטגוריה:קוגניציה ארגונית]]
* [http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=2835555&fileOId=2835585 Purpose, Vision and Mission: A Clarification of fundamental Concepts], מארי אן דוארה וטינה פרס - מחקר הבוחן את המשמעויות השונות המיוחסות למושגי החזון המשימה והייעוד לאור דעיכה בכוחם של מושגים אלו על רקע ריבוי הפרשנויות בתחום.

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/מיוחד:השוואה_ניידת/3089"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.