תפריט ניווט

שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 4,411 בתים ,  18:56, 7 בספטמבר 2014
אין תקציר עריכה
<onlyinclude>'''חשיבה מערכתית ''' (system thinking) היא יכולת ההתבוננות בסביבה [[סבוך|סבוכה]] המורכבת מאלמנטים רבים, ופיתוח אסטרטגיות לפעולה ולהובלת שינוי בתוכה. בשנים האחרונות '''החשיבה המערכתית '' תופסת מקום נרחב מאוד בפיתוח יכולות [[אסטרטגיה|אסטרטגיות ]] של ארגונים וחברותושל המנהלים בתוכן. יש להבחין בין חשיבה מערכתית מלשון [[מערכת]], לבין דרג מערכתי, מלשון [[מערכה]]. כמו כן, יש וכן להדגיש כי חשיבה מערכתית אינה מערכתיות או קונפורמיזם.</onlyinclude>== מחשיבה לינארית לחשיבה מערכתית==הצורך הגובר בפיתוח חשיבה מערכתית בארגונים נובע מעלייה מתמשכת ברמת המורכבות בניהול (בשל גלובאליזציה, עלייה בקצב השינויים והצפת מידע) לצד הבנה של החסמים הקיימים בחשיבה הלינארית המסורתית. בניגוד לאחרונה, החשיבה המערכתית מבקשת לבחון את יחסי הגומלין המרובים הקיימים במערכת, ולא לעשות להן רדוקציה להשפעה סיבתית חד-צדדית שאיננה מייצגת נאמנה את המציאות. ד"ר פנחס יחזקאלי [http://www.xn--7dbl2a.com/wiki/מושגים/חשיבה-מערכתית/ כותב] כי חשיבה מערכתית הינה:{{ציטוט|תוכן=היא ההבנה שאנו פועלים במערכת מורכבת, הכפופה לתכונות ולחוקים של מערכות מורכבות, המאפשרים לנו יכולת ניתוח טובה שלה, של הסביבה המשימתית בה היא פועלת ושל מערכות יריבות בסביבה הזו. בניתוח זה ניתן להבחין בהשפעות הדדיות של מרכיבים שונים על המערכת כולה והתמודדות עם בעיות בצורה רב ממדית (פתרון בעיה לטווח ארוך ולא בצורה נקודתית), בין תחומית ואינטגרטיבית (פתרונה של אותה בעיה בצורה שתעלים אותה כליל מארגון שלם ולא רק ממערכת אחת בו). הגדרה אחרת היא "היכולת לחשוב ולפעול בהרמוניה בסביבה עתירת סתירות" (נוה, 2003, ע' 206).}}ביסוד ה'''חשיבה המערכתית''' מצויה ההבנה כי לא ניתן לפתור בעיות מהותיות במערכת מתוך רדוקציה שלהן לגורמים. זאת משתי סיבות:* '''המורכבות נמצאת גם ביחידות היסוד''' - מצד אחד גם היחידות הקטנות ביותר מקיימות בתוכן מורכבות רבה, ולעתים מהוות [[פרקטל]] שמהדהד את מבנה הזיקות במערכת הרחבה. כך, למשל, גם יחידת היסוד של המערכת החברתית - האדם הפרטי - מכילה בתוכה מורכבות אינסופית המהדהדת את המורכבויות החברתיות הרחבות. * '''האתגרים פרוסים על פני המערכת''' - מכלול הזיקות, ולא הגורמים השונים, מייצרים את התופעות הנגלות במערכת, ועל כן יש להתמודד עם הזיקות המערכתיות. אלא שהצורך לבחון אלמנטים רבים קשה מאוד לתודעה האנושית, בייחוד כזו שהורגלה לחשיבה לינארית-לוגית. בשל כך יש להבין את התנאים והכלים הנדרשים לפיתוח חשיבה מערכתית. <div style="overflow:hidden;float:left; height:265px; width:400px;"><html><iframe frameborder="0" src="http://www.tagxedo.com/art/4e1267ff524f4ea1" width="500" height="600" scrolling="no" style="margin-top: -180px;"></iframe></html></div>==כלים ותנאים לפיתוח חשיבה מערכתית==החשיבה המערכתית נדרשת הן בשלב של הבנת המערכת בה אנו פועלים והן באשר למטרות הפעולה והשינוי אותו אנו מבקשים לקדם. ===הבנת המערכת===* חשיבה "[[ענן|עננית]]"* [[המשגה]]===אופן הפעולה במערכת===* [[מנהיגות הסתגלותית]]
==מקורות החשיבה המערכתית==
[[File:Food web.gif|thumb|אקו-סיסטם - מערכת אקולוגית-ביולוגית מורכבת]]מקורותיה של החשיבה המערכתית בארגונים מצויה בתחום של הנדסת תעשיה וניהול. הצורך לארגן פרוייקטים מורכבים ומרובי משתנים הוביל ליצירת [[מפה מושגית|מפות תכנון]] שבהן מרכיבים רבים מתחברים יחד למערכת אחת. עם זאת, החשיבה ההנדסית על מערכות מתמצה בסוף לתחום המערכות הסגורות שבהן ניתן להבין את הקשר הלוגי/סיבתי בין כל המרכיבים. בעולם של [[סבוךמערכת פתוחה|מערכות פתוחות]] שבו לא ניתן להבין את הקשר הסיבתי בין כל המרכיבים יש צורך לייצר כלים תפיסתיים חדשים. התחום המדעי של חקר מערכות סביבתיות (אקו-סיסטם)הזניק את היכולות לחשוב ולהבין את המורכבות המערכתית. החשיבה המערכתית בארגונים ובמערכות סבוכות, שנסמכת [[תורת המערכות|תורת המערכות הסבוכות]] נכנסת בדיוק לפער הזהלפערים אלו.
אמנם, לתחום זה יש אבות רבים, אנו בדואלוג ממשיכים את גישתם של מי שלדעתנו הם פורצי הדרך בתחום של החשיבה המערכתית בארגונים.
===צבי לניר===
* [[תורת המערכות]]
* [[עיצוב המערכה]]
* [[חשיבה אסטרטגית]]
* נוה שמעון, '''אמנות המערכה, התהוותה של מצוינות צבאית''', מערכות, 2003.
* ד"ר פנחס יחזקאלי, [http://www.xn--7dbl2a.com/wiki/מושגים/חשיבה-מערכתית/ חשיבה מערכתית] - בויקי של אתר ייצור ידע.
==קישורים חיצוניים==
* [http://planwize.com/blog/2011/03/16/גישה-מערכתית-לניתוח-נוכחות-באינטרנט/ גישה מערכתית לניתוח נוכחות באינטרנט] - פוסט קצר וממוקד בנוגע לחשיבה מערכתית באינטרנט, אתר planwize.

הודפס מתוך מאגר הידע של דואלוג בכתובת: "https://doalogue.co.il/wiki/מיוחד:השוואה_ניידת/4585"

משותף תחת רישיון CC-BY 4.0. ניתן להפיץ באופן חופשי תוך מתן קרדיט לדואלוג וקישור למקור.